NaslovnaNovostiRuski lovac pete generacije, Su-57 dobio u trupu novu krstareću raketu velikog...

Ruski lovac pete generacije, Su-57 dobio u trupu novu krstareću raketu velikog dometa

Ruski lovac pete generacije dobio je novu krstareću raketu dugog dometa unutar trupa. Prema obaveštenom izvoru, raketa ima domet koji se može uporediti sa raketama koje koriste strateški nosači raketa.

Nova krstareća raketa dugog dometa razvijena je za lovac Su-57, manjih je dimenzija u odnosu na „klasične“ krstareće rakete; ovo je urađeno posebno da se uklopi u odeljak unutar trupa.

Proizvođači ne otkrivaju karakteristike rakete, ali naglašavaju da je njen domet upotrebe gotovo isti kao kod krstarećih raketa strateških nosača raketa Tu-160 i Tu-95MS.

Najnoviji lanser raketa unutar trupa razvijen je za Su-57. Sa manjom veličinom, raketa ima uporediv domet sa onim proizvodima koji se koriste u dalekometnoj avijaciji na strateškim bombarderima Tu-95MS i Tu-160, citira RIA Novosti reči izvora.

Kako je objašnjeno, smanjenje veličine rakete postignuto je korišćenjem preklopnog krila u dizajnu, novog malog bajpas turbomlaznog motora i zbog „idealno dorađenog dizajna“.

Krstareće rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem uključuju projektile koji mogu da pogode metu na udaljenosti od 600 kilometara ili više. U dalekometnoj avijaciji Vazdušno-kosmičkih snaga, prema izvorima, krstareće rakete imaju domet od 1000 do 6500 kilometara.

Imajte na umu da se nove rakete za Su-57 stvaraju već duže vreme, a letelica postepeno stiče sopstveni arsenal.

Krajem avgusta prošle godine objavljeno je da će lovac u bliskoj budućnosti dobiti avionsku raketu dugog dometa za uništavanje vazdušnih ciljeva velike brzine na dometu do 300 km. Pretpostavlja se da je reč o vođenoj raketi vazduh-vazduh velikog dometa RVV-BD – R-37M.

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara. Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.

Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog projektila R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

r 37m
r 37m

R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57. Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.

Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj.

Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

Ukrajinski pilot nazvao raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 „najopasnijom“

U prošlogodišnjem intervjuu, sada već pokojni ukrajinski pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da Rusija „gotovo sigurno“ raspoređuje svoj najmoćniji ratni avion, Su-57, u operacijama protiv Ukrajine na način koji minimizira rizik za letelicu.

Dok se u izveštajima ruskih medija tvrdi da su koristili Su-57 u ratu u Ukrajini od maja 2022, a najnovija ocena Ministarstva odbrane Velike Britanije potkrepljuje izveštaj ruske državne novinske agencije TASS, koji kaže da su Su-57 deluju „van zone aktivnog uništenja od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane“.

sukhoisu57
Su-57

Među dalekometnim naoružanjem Su-57, raketa vazduh-vazduh R-37M dugog dometa posebno zabrinjava ukrajinske pilote, prema američkim medijima, koji su citirali ukrajinskog pilota MiG-29 koji ga opisuje kao „Jebeno opasne!”

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine prošlog leta.

Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije.

„Pošto smo razumeli njihovu taktiku tokom gađanja ovim raketama (R-37M), kreirali smo naše tehnike da ih izbegnemo. Ipak, to ograničava naše sposobnosti da sprovodimo naše misije. Naravno, ako manevrišemo, ne možemo da obezbedimo vazdušni napad ili nešto drugo, tako da je igra i dalje veoma, veoma, veoma teška u vazduhu i veoma rizična. Ako niste svesni lansiranja rakete, mrtvi ste“, rekao je za The Drive ukrajinski pilot MiG-29 sa pozivnim znakom „Juice“.

U kombinaciji sa Su-57 koji ima stelt karakteristike, ova raketa postaje još smrtonosnija. Zapadni stručnjaci veruju da je projektil skrojen da porazi avione sposobne i za rano upozoravanje AWACS.

Sistemi za rano upozoravanje u Poljskoj i Rumuniji koji rade u režimu 24/7 h navodno nisu uspeli da otkriju ruski avion pete generacije, prema izveštaju iz prošlog oktobra, što je rezultiralo da je ukrajinski lovac Su-27 oboren raketom R-37M ispaljenom iz Su-57, označavajući prvi pogodak vazduh-vazduh.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
Pokojni ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig-29

Ipak, izveštaji o Su-57 koji deluju iz bezbednosti ruskog vazdušnog prostora ukazuju na minimalnu ulogu ruskog aviona pete generacije koji se reklamira kao avion koji nadmašuje F-22 i F-35.

Eksperti su komentarisali da ukoliko je Su-57 zaista nevidljiv kao njegovi američki konkurenti, može se očekivati da će letelica neotkrivena leteti unutar ukrajinskog vazdušnog prostora kako bi potisnula protivvazdušnu odbranu.

Gubitak čak i jednog Su-57 od ukrajinskih raketa zemlja-vazduh obezbedio bi Ukrajini ogroman marketinški dobitak i podstakao sumnju u stelt karakteristike ove letelice.

2 KOMENTARA

  1. Kimi druze odakle sad ti? Zadnji put si komentarisao razmnozavanje ovaca i vakcinaciju pilica brojlera. Sada si expert za rakete dugog dometa i tu sve znas. Mislim da ti specijalizacija oko ovaca super pristaje posto si u svem drugom ocigledan amater—

  2. Rusistanci krpare neke sovjetske projekte sve ovo što je kao nova ruska tehnika su sovjetski projekti sa kraja 80 i i moderniziranje one iz ranijiih godina, ovi boljševici nisu ništa novo izumili, ta korumpirana prčija je samo jedna velika benziska stanica koju čerupaju putinovci i njihovi partnjori…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave