NaslovnaNovostiZašto SAD nisu voljne da obnove proizvodnju F-22 Raptor, koji smatraju najboljim...

Zašto SAD nisu voljne da obnove proizvodnju F-22 Raptor, koji smatraju najboljim avionom na svetu?

S obzirom da Rusija i Kina sve više koriste lovce avione pete generacije, neko bi mogao biti u iskušenju da kaže da bi imalo smisla da SAD proizvedu što više F-22 Raptora kako bi se suprotstavile ovim pretnjama. To bi na kraju zahtevalo ponovno otvaranje dugo zatvorenih proizvodnih linija.

Ovo bi bar na prvi pogled imalo mnogo smisla, a o toj ideji se javno raspravljalo pre nekoliko godina. Međutim, u praksi bi to bilo gotovo nemoguće, kaže američki vojni analitičar Brent M. Istvud u članku objavljenom u časopisu National Interest.

Tokom životnog veka F-22 potrošeno je 74 milijarde dolara, što je zaista astronomska cifra. Razlog zašto su Sjedinjene Države prekinule proizvodnju ovog aviona 2011. godine bio je strateški. Smatralo se da je okretan i brz presretač dizajniran za borbu protiv drugih aviona bio od male koristi u kontekstu njihovog tadašnjeg “rata protiv terorizma”.

Američke invazije u Avganistanu i Iraku su sada uglavnom završene, osim tekuće borbe protiv elemenata ISIS-a koji su i dalje aktivni, a to što su dosada uradili je u velikoj meri posledica rada specijalnih snaga.

Obaranje kineskog meteorološkog balona iznad Južne Karoline 4. februara od strane F-22 Raptor-a, ispostavilo se kao prvi i jedini do sada pogodak najnaprednijeg aviona na svetu.

Međutim, trenutni geopolitički pejzaž može zahtevati ponovnu procenu ove strategije. Sve veća verovatnoća sukoba sa silama kao što su Rusija i Kina, a da ne pominjemo zemlje “trn u oku SAD” kao što su Iran i Severna Koreja, mogle bi dati novi značaj avionima poput F-22 Raptor, dizajnirani da budu odgovor na neprijateljske avione.

Uprkos svojim impresivnim mogućnostima, F-22 Raptor je stvorio neke probleme za Ratno vazduhoplovstvo SAD. Ovaj najsavremeniji borbeni avion zahteva obimnu kontrolnu listu pre leta.

Poslednjih godina bilo je nekoliko incidenata, poput ovog, u vazduhoplovstvu u kojima su učestvovali avioni F-22, ali je američko vazduhoplovstvo izbegavalo da otvoreno govori o okolnostima u kojima su se dogodili.

F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58
F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58

Izražena je zabrinutost i za pouzdanost aviona F-22 Raptor. Naime, bilo je slučajeva da je otkazao stajni trap. Pored toga, kompozitni materijal koji pokriva trup i čini F-22 stelt avionom zahteva često i sve skuplje održavanje.

Enormni trošak za ponovno pokretanje proizvodnje F-22 Raptor u SAD: Svaki avion bi koštao 200 miliona dolara

Postoje i glasovi koji sugerišu da je ceo projekat bio previše ambiciozan i optimističan. Američko vazduhoplovstvo je prvobitno nameravalo da kupi 750 F-22. Međutim, na kraju je nabavila samo 187 ovih boraca. Trenutno, procene pokazuju da je manje od sto u operativnom stanju. Pisali smo i kako američko vazduhoplovstvo želi da se reši 32 aviona F-22 usled prevelikih troškova održavanja.

Uzimajući u obzir prethodne troškove, američko vazduhoplovstvo procenjuje ukupne troškove održavanja F-22 na 16,2 milijarde dolara. To je više od 100 miliona dolara za svaki od otprilike 148 F-22 koje američko vazduhoplovstvo planira da zadrži.

Američko vazduhoplovstvo je 2017. godine sprovelo studiju kako bi ispitalo da li je isplativo proizvesti više F-22, identifikujući glavne prepreke ovom cilju. Najveći problem je bio previsoki trošak.

Bez namenske proizvodne linije, izgradnja 194 F-22 koštala bi impresivnih 50 milijardi dolara, što znači više od 200 miliona dolara za svaki proizvedeni novi avion. Iznenađujuće, samo postavljanje proizvodne linije zahteva ulaganje od 10 milijardi dolara.

Zbog mnoštva drugih faktora pored prethodno opisanih, malo je verovatno da će američko vazduhoplovstvo ponovo pokrenuti proizvodnju F-22 Raptor. Troškovi i nedostatak dugoročnog plana čine ovu ideju malo verovatnom.

f 22 vs f 15
f 22 vs f 15

Pored toga, stalno interesovanje američkog ratnog vazduhoplovstva da ima lovac šeste generacije zahteva značajno vreme i resurse. Stoga se sa sigurnošću može reći da će flota F-22 verovatno ostati ograničena na trenutni broj jedinica.

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja. Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja. Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)
Karakteristike

Varijante:

  • IF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.

1 KOMENTAR

  1. Držat će se Ameri ipak još aviona F-15 i F-16 kao dokazanih borbenih platformi i sigurno će ih još usavršavati(očigledno da nisu iscrpljene sve razvojne mogućnosti ovih aviona).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave