NaslovnaNovostiAmeričko vazduhoplovstvo želi da se reši 32 aviona F-22: Troškovi održavanja previsoki

Američko vazduhoplovstvo želi da se reši 32 aviona F-22: Troškovi održavanja previsoki

F-22 Raptor, po nekima i najbolji lovac na svetu, sa troškovima razvoja i održavanja programa je i najskuplji. Program je zasenjen razvojem F-35 Lightning II i karakteristikama trenutnih sukoba kada se ciljani angažmani vrše na daljinu.

Ukoliko Kongres SAD ne dozvoli Američkom vazduhoplovstvu [USAF] da povuče 32 svoja najstarija borbena aviona F-22 moraće da preispita ne samo svoje planove za F-22, već i program sledeće generacije Air Dominance (NGAD).

Sve uštede na račun programa NGAD koje vazduhoplovstvo SAD očekuje se zanivaju na odustajanje od održavanja ili nadogradnje tih 32 aviona, rekli su visoki zvaničnici, prema časopisu Air & Space Forces.

„Naš budžet pretpostavlja uspeh tog predloga“ da se najstariji F-22 penzionišu, rekao je 29. marta direktor nabavke vazduhoplovnih snaga Endrju Hanter Komitetu za taktičku avijaciju Predstavničkog doma za oružane snage.

Uzimajući u obzir prethodne troškove, američko vazduhoplovstvo procenjuje ukupne troškove održavanja F-22 na 16,2 milijarde dolara. To je više od 100 miliona dolara za svaki od otprilike 148 F-22 koje američko vazduhoplovstvo planira da zadrži.

Avioni od kojih USAF želi da odustane su korišćene za obuku i nisu držane u istoj konfiguraciji kao flota namenjena za borbene zadatke. Sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal rekao je da procenjuje da će koštati 50 miliona dolara za svaki F-22 za nadogradnju na trenutnu operativnu konfiguraciju flote i mnogo više da bi se održao u skladu sa ostatkom flote, pored troškova leta i održavanja.

Iako je američka vazdušna komanda razmatrala traženje sredstava za nadogradnju starih F-22 svake godine najmanje osam godina unazad, predlog je uvek gubio na višim prioritetima, rekli su bivši američki komandanti ratnog vazduhoplovstva.

f 22 raptor
f 22 raptor

„Nadogradnja aviona F-22 Block 20 u konfiguraciju lovaca je skupa i oduzima mnogo vremena“, rekao je Mur. „Na osnovu najnaprednijeg naoružanja koje F-22 Block 20 sada može da nosi, on nije konkurentan Šenjangu J-20B, sa najnaprednijim oružjem koje Kinezi mogu da stave na njega”.

Dakle, USAF smatra da sva finansijska sredstva namenjena avionu F-22, u konfiguraciji Blok 20, treba da idu direktno u NGAD program.

USAF je objavilo nameru da povuče F-22 već 2021. godine, jasno stavljajući do znanja da će avion pete generacije biti zamenjen avionom šeste generacije koji je rezultat programa NGAD.

f 22 puca iz topa
F-22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Zamena F-22, koji mnogi smatraju najboljim avionom na svetu, iako je najstariji avion pete generacije, zahteva letelicu sposobniju nego F-22. U 2009. godini, cena F-22 je procenjena na 138 miliona dolara, što je trenutno oko 180 miliona dolara.

Na osnovu ove ažurirane vrednosti F-22, sledi da će se NGAD najverovatnije takođe fokusirati na ekstremnu stelt tehnologiju – glavnog krivca za previsoku cenu F-22.

3 KOMENTARA

  1. Шта ће да буде са целом генерацијом тих авиона, када првог погоди нека ракета? Да ли ће тада све милијарде уложене у развој, да буду бачене? И ако такав авион прође и направи штету противнику, колика штета треба да се направи да би се то уложено и исплатило? Педесет јединица S400, S300 или немам појма шта? А шта ако се у току задатка деси технички квар, и он заоре неку њиву? Наравно једни ће тврде да су му дошли главе, а други ће шта да раде? Да ћуте, или да докажу да није оборен. По мени је то бацање милијарди да би се нешто научило, а шта појма немам

  2. Vidi se da se kroz proizvodnju nadogradjivao raptor 22, te da su prvi primjerci razliciti od kasnijih , i ako su tada bili cudo od tehnike ,tolikom se brzinom desavaju tehnoloski napredci da to ne moze da pohvata jedna generacija aviona. Mislim da pored f 35 koji je izgradjen u respektabilnom broju ameri ce visi akcenat staviti na U 2 bombarderu odnosno B 21 kao jeftinije varijante ,i ako je i on preskup, ali jako ucinkovit ,dalekometan, stelt, strateski i konvencionalni i nuklearni bombarder.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave