NaslovnaNovostiDa li su avioni MiG-31 i MiG-25 bolji od F-22 na velikim...

Da li su avioni MiG-31 i MiG-25 bolji od F-22 na velikim visinama?

Ruski vojni komentatori sugerišu da, iako je Sjedinjenim Državama bila potrebna čitava nedelja da obore kineski balon za osmatranje svojim naprednim i skupim avionom F-22. Rusija bi kažu, mogli brže da se nosi sa takvom pretnjom čak i sa MiG-om 25..

Prema američkom ministarstvu odbrane, balon je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD iznad Aleutskih ostrva 28. januara. Dva dana kasnije, prošao je u kanadski vazdušni prostor pre nego što se vratio u SAD iznad severnog Ajdaha 31. januara.

Balon se zatim kretao duž jugoistočne staze preko susednih Sjedinjenih Država pre nego što je otišao preko Atlantika kod Južne Karoline, gde ga je Raptor konačno srušio 4. februara. Bajdenova administracija je dospela pod skener jer je toliko dugo čekala da obori balon.

„Trebalo je da oborimo ovaj balon iznad Aleutskih ostrva. Nikada nismo smeli da dozvolimo da prođe kroz ceo kontinentalni deo Sjedinjenih Država“, rekao je republikanski senator Tom Koton, član komiteta za oružane snage.

mornari rasporedeni u grupu za uklanjanje eksplozivnih sredstava 2 americke mornarice su pronasli balon za nadzor na velikim visinama kod mirtl bica juzna karolina foto americka mornarica
Mornari raspoređeni u grupu za uklanjanje eksplozivnih sredstava 2 američke mornarice su pronašli balon za nadzor na velikim visinama kod Mirtl Biča, Južna Karolina (Foto-Američka mornarica)

Predsednik Džo Bajden je rekao da je 1. februara izdao naređenje da se balon skine nakon što je prešao u Montanu, ali je Ministarstvo odbrane preporučilo da se sačeka kako bi se to obavilo iznad otvorene vode u cilju zaštite civila.

Međutim, ruski vojni komentatori sugerišu da je američkoj vojsci nedostajalo adekvatnih sredstava da se odmah pozabavi balonom. Čekali su dok se ne zagreje na suncu kako bi balon bio dovoljno topao da ga raketa AIM-9X, koja je toplotno navođena, može oboriti, kao nije bilo druge alternative.

Rečeno je da se kineski balon nalazio na otprilike 60.000 i 70.000 stopa tokom svog putovanja kroz SAD i Kanadu. Međutim, oboren je na visini od 40.000 stopa.

komedija f22 raptor u borbi protiv balona
F-22 Raptor

Među američkim lovcima, F-22 ima najvišu visinu leta od nešto preko od 50.000 stopa, što znači da nije mogao da upotrebi svoj top od 20 mm M61A2 da puca na balon koji leti iznad njega. Raptor nije imao drugog izbora osim da koristi projektil AIM-9X, pošto balon napunjen inertnim gasom skoro pa i nema radarskog traga za radarski navođenu raketu.RIz istog razloga čak ni većina raketnih sistema zemlja-vazduh ne bi mogli da deluju protiv takve vazdušne pretnje, jer radari protivvazdušne odbrane neće nužno otkriti balon na velikoj visini iako se nalazi iznad njih. Stoga, ovi baloni na velikim visinama predstavljaju jedinstvenu pretnju za zemlje bez odgovarajućih sredstava za zaštitu od njih. 

Dakle, šta bi Rusi uradili kada bi takav balon ušao u njihov vazdušni prostor?

Ruski komentatori tvrde da bi mogli brzo da se izbore sa balonom na velikim visinama koristeći svoj MiG-31, čija je maksimalna visina leta preko 67.000 stopa.

rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
MiG-31BM

Prema njihovim rečima, MiG-31 naoružan unutrašnjim topom 30 mm Grijazev-Šipunov GŠ-6-23M sa šest cevi, mogao je da u roku od dve sekunde ispali 260 metaka na balon, što bi bilo dovoljno da ga obori.

Rusi dalje tvrde da bi se na visinama većim od 60.000 stopa domet topovskih metaka povećao zbog manjeg otpora vazduha, što bi omogućilo MiG-31 da puca na balon sa velike udaljenosti. Štaviše, komentatori ističu da je MiG-31 izveden iz „nezasluženo zaboravljenog MiG-25“, kome je nedostajao top i bio je opremljen samo projektilima.

Rusija penzionisala MiG-25BM, na sreću ukrajinaca
MiG-25BM

Rusi tvrde da je čak i MiG-25 mogao da se nosi sa takvom pretnjom na velikim visinama koristeći tele navođene rakete. TNR-ovi imaju tele kameru koja šalje signal nazad do letelice, odakle oficir za oružje može da gledaju sliku na TV ekranu i navodi projektil, obično preko radio veze.

TNR nikada nisu bili u širokoj upotrebi; trenutno, radarski i infracrveni vođeni projektili rade odličan posao uništavanja vazdušnih pretnji.

Međutim, prema ruskim komentatorima, najnovija kineska epizoda balona mogla bi da oživi upotrebu TNR-a za uništavanje pretnji na naduvavanje pri velikim visinama.

PrekoZvezda

5 KOMENTARA

  1. I samo još nešto MIG 31 je prvi put poleteo 1986 godine. To je i danas najbrži avion na svetu. I izrađuje se samo za Rusku federaciju.

  2. Neka kaže ko šta hoće MIG31 je zakon.Imao sam priliku da ga vidim uživo-ZAKON(neponovljiv je Rusija je toga svesna zato ih i čuva kao oči u glavi)!

  3. Питање је глупо постављено.Ксо прво МиГ-31 је пресретач,најбржи авион на свету,лети на највишим висинама,има бољи радар и ракету В-В Р-37М,домета 400 км,брзине 6 маха тако да амерички авион нема теоретске шансу да преживи.Други авион,Су-25 нема шансу против америчког ,јер је авион за подршку,лети на мањим висинама,и није у тој класи.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave