NaslovnaAvijacijaDa li raketni sistem S-500 obara F-35 i F-22?

Da li raketni sistem S-500 obara F-35 i F-22?

Nakon što je ušao u upotrebu 2021. godine nakon više od pola decenije kašnjenja, raketni sistem zemlja-vazduh velikog dometa S-500 [55R6M Triumfator-M, Prometej] je obezbedio dodatni viši sloj ruskoj mreži protivvazdušne odbrane i trenutno nema bliske konkurente u svetu u pogledu performansi.

Sistem ima domet angažovanja od 600 km, što je trostruko više od njegovih najbližih zapadnih rivala THAAD i Patriot sistema koji ne mogu da gađaju preko 200 km. Ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 Maha, gde je prethodnik S-400 mogao da presreće ciljeve od 8 Maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km protiv aviona, njegovu sposobnost da presreće satelite i interkontinentalne balističke rakete, i njegovu sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Tamo gde je prethodni sistem S-400, koji je ušao u upotrebu od 2007. godine dizajniran imajući na umu neutralizaciju stelt ciljeva, posebno stelt lovaca kao što su novouvedeni F-22 i F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva, vrednost S-500 protiv takvih ciljeva više puta dovođena u pitanje.

S-500 je dizajniran da može da neutrališe mete veličine lovca, a njegovi veoma moćni senzori i precizni projektili ga čine potencijalno snalažljivim u takvoj ulozi. Ipak, sistem nije prvenstveno dizajniran za borbu protiv lovaca ili drugih taktičkih aviona na umu, već je fokusiran prvenstveno na neutralisanje ciljeva visoke vrednosti kao što su strateški bombarderi, strateške balističke rakete, sateliti i svemirski avioni.

lanseri
lanseri

Niži sistemi, kao što je S-400, i njegovi komplementi kraćeg dometa, kao što su BuK-M2 ili S-350, će u međuvremenu snositi odgovornost za borbu protiv taktičkih aviona koji dopunjuju S-500. Međutim, čak i ako ih ne angažuje direktno, S-500 ima potencijal da doprinese u borbi protiv neprijateljskih stelt aviona. Snažni sistemski senzori otporni na ometanje, kada su umreženi sa S-400 i drugim sistemima manjeg dometa, obezbediće im veću svest o situaciji i omogućiti im da sami bolje angažuju stelt mete.

S-500 je takođe dobro optimizovan da neutrališe avione za podršku od vitalnog značaja za efikasne operacije neprijateljskih stelt lovaca, kao što su avioni ranog upozorenja (AEW) koji koordiniraju NATO jurišne jedinice. Tankeri su još jedna značajna meta i ključni su za omogućavanje borcima da prelaze velika područja bez oslanjanja na spoljne rezervoare za gorivo koji bi inače ugrozili njihov radarski presek smanjujući prikrivene profile.

Američki stelt lovci, uključujući F-22, a posebno lakši F-35, imaju mnogo kraći domet od F-15 prethodne generacije ili od ruskih lovaca kao što su Su-30SM2 i Su-57, što znači čak i u Evropi ali posebno u Pacifiku, oni će se truditi da rade bez dopunjavanja goriva u vazduhu iz tankera. Pošto su takvi tankeri ranjivi na napade S-500 sa udaljenosti do 600 km, ovo je potencijalna promena u taktici upotrebe američkih stelt lovaca.

Čak i rizik od kompromitovanja tankera mogao bi ozbiljno da ograniči operacije, jer ako tankeri budu oboreni, to bi moglo primorati lovce da izvrše hitno sletanje ili u suprotnom nastupa nemogućnost da se vrate u bazu.

Sateliti na koje se oslanjaju za komunikaciju, navigaciju, nadzor i navođenje oružja, ako ih neutrališu S-500, takođe bi ozbiljno ometali operacije neprijateljskih stelt borbenih jedinica.

americka stelt ekipa
americka stelt ekipa

Stoga, iako je malo verovatno da će S-500 imati zadatak da direktno gađa neprijateljske stelt lovce, njegove sposobnosti mu omogućavaju da ozbiljno ometa njihovu efikasnost kroz ključne prateće ciljeve koje je u stanju da neutrališe na dometima bez konkurencije.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave