NaslovnaNovostiS-400 i Antej-4000 blokiraju isporuke britanskog Tajfuna Ukrajini

S-400 i Antej-4000 blokiraju isporuke britanskog Tajfuna Ukrajini

Bez sumnje, potreba borbene avijacije za pomoć Ukrajini je tema februara. Najverovatnije, to se neće uskoro desiti već će se tema razvijati tokom tekuće godine. Sada mnogi na zapadu forsiraju da su Ukrajini potrebni borbeni avioni. Kijev je pre 15 dana zvanično zatražio F-16 od Holandije.

Dalje, tu je i poseta ukrajinskog predsednika, Zelenskog, Velikoj Britaniji. London je svog “dragog gosta” dočekao otvorena srca. U izjavi britanskog premijera, Sunaka, vidi se da je sve moguće, pa i isporuka borbenih aviona.

eurofighter typhoon raf
eurofighter typhoon raf

U tonu svog govora, Sunak je već dao nalog da Ministarstvo odbrane razmotri opciju ove isporuke. Pošto F-35 niko ne sme ni da spomene, naša pažnja je logično usmerena na Eurofighter Typhoon Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Šta Zelenski želi?

Zelenski ima dva glavna zahteva – PVO i borbene avione koji su otporni na ruske napade.

Svakim danom sve više se nameće pitanje koje niko ne želi javno da postavi: nije li ovo pokušaj Kijeva da modernizuje svoje vazduhoplovstvo „besplatno“? Zašto baš u ovom trenutku Ukrajina želi borbene avione?

Budimo iskreni, ako Ukrajina trenutno dobije 100 zapadnih borbenih aviona, oni se ne mogu koristiti. Potrebno je mnogo vremena za obuku, kao i složena logistika, nova infrastruktura i preskupo održavanje. Da li neko očekuje da će Moskva, dok se to ne desi, pritisnuti „pauzu“ i čekati minimum 12 meseci da se Ukrajinci pripreme?

Suprotstavljanje Tajfunu

Pogledajmo situaciju iz perspektive rata u Ukrajini. Trenutno, ruska vojska je razmestila visokoefikasnu i višeslojnu kopnenu protivvazdušnu odbranu. U srcu ovog sistema su radari 48Ia6-K1 Podlet. Oni “love” neprijateljsku letelicu na udaljenosti do 100 km, a to se ne odnosi samo na avione koji lete na velikim visinama već i na avione koji lete nisko.

48Ia6-K1 služi protivvazdušnim raketnim sistemima S-400 i S-300V4 (Antej-4000) i direktno odgovora na pretnje sa kraće udaljenosti. Rusija je rasporedila protivvazdušne sisteme Buk-M2, Buk-m3, Tor-M1, Tor-M2.. Dakle liniju fronta drže na nižem rastojanju i od aviona koji lete izuzetno nisko.

Tajfun se ne može sakriti od radara 48Ia6-K1. Međutim, veći problem je što britanski Tajfuni su trenutno podešeni da svojim projektilima daju mnogo veći domet, a to se postiže letenjem na velikim visinama, takođe problem za britanske avione jer je ruska odbrana rešila ovaj problem upotrebom krstarećih raketa dugog dometa.

U stvarnosti, S-400 i S-300V4 Oružanih snaga Rusije moraće da traže Tajfune visoko na nebu, što je, u blizini linije fronta, nepovoljna situacija za ukrajinske pilote. Eurofighteri na velikim visinama imaju ograničene mogućnosti – bombe Paveway II sa nišanskom kapsulom Litening III. Realno, ove bombe su same po sebi bezbedne što se tiče pretnje na liniji fronta.

Zašto je let na malim visinama beskoristan?

Ovi lovci mogu da sprečavaju buduću invaziju ili dublji prodor u vazdušni prostor Ukrajine. U trenutnoj situaciji, međutim, Tajfuni će morati da odustanu od letenja na velikim visinama. Leteci bliže zemlji, Tajfuni rizikuju ne samo da padnu u domet GBAD-a, već i da svoje rakete učine neefikasnim.

Višeslojna kopnena PVO je veoma efikasna na velikim visinama, ali može da presreće avione i na malim visinama. Efektivni domet koji Ukrajinci žele mogu da obezbede samo najnaprednije rakete u ovom trenutku. A to su AIM-120D ili evropski Meteor.

Druge prepreke

Ukrajina će morati da “provede” dug period dok se prvi obučeni piloti Tajfuna ne vrate sa obuke, a i kad se vrate sa skraćene obuke, nisu iskusni.

Ni Eurofighter ni F-16 nisu dizajnirani za poletanje sa kratkih pista. Gde će se tačno Tajfuni nalaziti u Ukrajini? Kako će se sakriti od ruskih obaveštajaca? Ukrajina će biti prinuđena da „izađe na otvoreno“ i počne da širi piste za poletanje i sletanje borbenih aviona.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu
eurofighter typhoon

To znači da ruski sateliti prate popravke i pripremaju nekoliko napada kako bi uništili ovu infrastrukturu i sprečili da se popravke nastave. Više niko ne može da porekne da Rusija ima ultra sofisticirane rakete i da je pokazala da može da uništi šta poželi.

Šta je sa pomoćnom opremom? Šta je sa timovima za održavanje aviona i depoima? Jer jedno je uništiti zapadni tenk, koji traktorom vučete duboko u pozadinu, a drugo je pogođen lovac.

Davanje Tajfuna, F-16 i Rafala Ukrajini u ovom trenutku nije ništa drugo do skup simbolični gest. Neće imati željeni efekat i neće postići promenu odnosa snaga u ratu. Onda se ponovo pitamo – zašto Zelenski želi avione baš sada?

37 KOMENTARA

  1. Saki ti bas neki pojebljiv tip,samo sa pasuljem Tetovcem ne mozes puno da uradis,treba ti dobar pajser,a ti imas samo pola.

  2. Nista ovaj zeleni konj nece dobiti besplatno.
    Sve ce to na kraju Ukrajina da plati. Kako – to cemo videti kad se rat zavrsi.

  3. BRITANCI SVE ZNAJU J**** VAM MATER FASISTICKU U P**** J*** VAM SVE ZIVO STO VI PUTIN NE BACI ATOMSKU J**** VAM FAMILIJU U P****

  4. Inače se ruska oprema pokazala vrlo efikasmom u Ukraini, pa im je za vjetovatbda će uspješno zaustavit zapadnu avijaciju….a rakete iz HIMARS sistema ispaljene ne broje u leteće objekte. Ukoliko zapad procojeni da su PVO sistemi Rusije loši….avioni idu za Ukrainu

  5. Vidim nemaju vremena da cekaju da se poloti obuce …a pare imaju ko kise…. eno Srbija i jos par drzava imaju MIG-29 pa nek naprave razmenu nek kupe Gripene i Rafale al Nove u istoj klasi sa sve rezevnim delovima i 2 kompleta za servis pa nek se menjaju to bi bio najbolje i za nas i za njih a kad sve to sleti na Batajnicu eno vam aviona pa letite…volimo mi i dalje Ruse ali ovo je cisto poslovno nema veze sa ljubavi kao onomad 90tih kad smo moljakali vise puta Jelcina da nam isporuci modernije PVO sisteme S-300 i ostalo a on ce nama “mozemo biti braca al nam sestre nisu kese nikakav kredit samo keš” pa prodade Hrvatima pa vidim Hrvati vratise sve u Ukrajinu..

    • Jeljcin je bio američki alkoholičar ali je ipak poslao S300 brod u blizini grčke je potopljen a na njemu je bio i S300

  6. Jadan ukrainski narod ceo zivot stvarali i onda im domaci izdajnici i zapadni placenici uniste zivot za
    par trenutaka tako su i nas bombardovali samo sto na srpskoj strani malo ko je bio a u ukraini je ceo svet.

  7. Njihovi avioni jedva iuadjose na kraj sa našim PVO. Ruski PVO I aviaciom ,to će biti kao da su Rusi krenuli u lov na jare ice.

  8. Ахмад сила, смрт сатани, американским робовима и домачим издајицима

  9. Neće zapadne NACI seronje nikakve ( zapadne modele ) avione poslati NACIukrima.. hehe.. Jer će ih braća Rusi poskidati kao glinene golubove sa svojom PVO PRO sistemima veoma dugog, dugog, srednjeg, kratkog dometa. ☝️ A drugo: To bi bila katastrofalna reklama za zapadne kompanije, jer je pitanje ko bi više kupio zapadne skupe avione a koji su poskidani kao golubovi.. Znači, frkaa batooo..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave