NaslovnaNovostiPočela proizvodnja novih šasija za PVO sisteme Tor-M2 i Buk-M3

Počela proizvodnja novih šasija za PVO sisteme Tor-M2 i Buk-M3

U Rusiji je počela proizvodnja novih guseničarskih šasija za sisteme PVO Tor-M2 i Buk-M3. Saopštenje dolazi iz fabrike mašina u Mitiščiju, deo koncerna Kalašnjikov.

Rukovodstvo fabrike je saopštilo da su ispunjeni državni nalozi za 2022. godinu. U saopštenju se ne navodi koliko je porudžbina izvršenih za 2022. za domaće tržište, a koliko za inostranstvo.

Kalašnjikov je najavio da počinje proizvodnju guseničarskih šasija za Tor-M2 i Buk-M3 za 2023. i 2024. One su takođe deo vladinih naloga, kažu u Kalašnjikovu. Paralelno sa ovom proizvodnjom počela je i proizvodnja rezervnih delova potrebnih za Tor-M2 i Buk-M3. Kalašnjikov je takođe najavio da fabrika počinje da popravlja šasije sistema PVO vraćenih sa fronta.

Tor-M2 i Buk-M3

Dva protivvazdušna raketna sistema su sovjetskog dizajna, razvijena i puštena u upotrebu 1980-ih. Tor-M2 je raketni sistem kratkog dometa, dok je Buk-M3 raketni sistem srednjeg dometa. Oba sistema su dizajnirana da se bore protiv aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, krstarećih projektila i pametnih bombi.

Osim što su razvijeni za kopnenu artiljeriju, Tor-M2 i Buk-M3 imaju pomorsku verziju. Tor-M2 ima operativni domet do 12 km. Buk-M3 ima maksimalni domet od 70 km, ali često zavisi od vazdušnog cilja.

Tor-M2

Tor-M2 i Buk-M3 ispaljuju rakete različitim brzinama. Brzina rakete koju ispaljuje Tor-M2 je maksimalno 2,5 maha. Sa drugim sistemom, raketa dostiže maksimalnu brzinu od 8,8 maha. Visina na kojoj dve rakete mogu da deluju je različita. Raketa Tor-M2 leti na maksimalnoj visini od 6.000 metara. Ekvivalentna raketa u sistemu Buk-M3 dostiže maksimalnu visinu od 35.000 metara.

Buk-M3 protiv HIMARS-a u Ukrajini

Buk-M3 je strateški važan protivvazdušni raketni sistem za ruske oružane snage u Ukrajini. Prema ruskim izveštajima Ministarstva odbrane 2022. godine, Buk-M3 je sistem koji se suprotstavlja američkom raketnom sistemu HIMARS isporučenom Ukrajini.

U novembru, ruski vojnik koji je upravljao Buk-M3 dao je intervju za rusku Izvestiju. On kaže da radar Buk-M3 može pratiti lokaciju sistema HIMARS ako sistem ispali tri projektila u određenom intervalu. tj. Buk-M3 prati putanju rakete koju je lansirao HIMARS. Na ovaj način, deo od 36 kanala za praćenje Buk-M3 je uključen i sistem ekstrapolira tačnu lokaciju lansera.

Krajem novembra rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u okviru specijalne vojne operacije mešovita baterija raketnih sistema Buk-M3 i Buk-M2 uništila oko 40 različitog vazdušno-desantnog naoružanja koje koriste ukrajinske snage.

Međutim, ruski vojnici su više puta govorili da je najteža meta sa kojom moraju da se nose u Ukrajini HIMARS.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave