NaslovnaNovostiUkrajina zvanično zatražila lovce F-16 od Holandije

Ukrajina zvanično zatražila lovce F-16 od Holandije

Šefica Ministarstva odbrane Holandije, Kaisa Olongren, rekla je da je Ukrajina uputila zvaničan zahtev toj zemlji za isporuku borbenih aviona F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je „krila za slobodu“, napominje NOS. Olongren je rekao da je zahtev razumljiv, ali da nije lak za implementaciju. „Moramo da razgovaramo o snabdevanju F-16 sa Amerikancima i drugim saveznicima. Takođe moramo ozbiljno da razmišljamo o posledicama, to ne može preko noći. Moramo biti iskreni“, naglasila je ministarka.

Pre nego što ukrajinska vojska bude mogla da koristi borbene avione, vojska će morati da prođe obuku, rekla je ona. Ministarka je podsetila da su F-16 deo odbrambenog sistema SAD, tako da američka vlada mora da da dozvolu za njihovu isporuku.

Ukrajina bi u budućnosti mogla postati jedna od zemalja koje koriste F-16, rekao je Olongren. „Ukrajina više nikada neće moći da kupuje ruske borbene avione“, zaključila je ona.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je ranije da će vlasti zemlje razmotriti isporuku borbenih aviona F-16 ako ih Kijev zatraži. On je istakao da je Holandija otvorena po tom pitanju. Istovremeno, Nemačka i SAD su ranije saopštile da neće isporučivati borbene avione Ukrajini.

Britanske vlasti trenutno razmatraju mogućnost snabdevanja Ukrajine borbenim avionima, uključujući borbene avione. Saopštenje stiže iz kabineta premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka. Velika Britanija, zauzvrat, može da prebaci nekoliko starih aviona sopstvene proizvodnje u Ukrajinu, a onda će dodatno u vidu Poljske i baltičkih zemalja zahtevati od Nemačke i drugih evropskih zemalja da isporuče više aviona Ukrajini.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
Francusko ratno vazduhoplovstvo Rafale b u letu

Ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekornu rekao je 31. januara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom u Parizu da razmišljaju o isporuci borbenih aviona Kijevu. „Po ovom pitanju oslanjamo se na tri kriterijuma“, rekao je Lekorno i dodao da je te kriterijume već izrazio francuski predsednik Emanuel Makron.

IzvorNOS.nl

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave