NaslovnaNovostiRaketni sistemi Buk-M3 se pokazao duplo efikasnijim od onih koje koristi Ukrajina

Raketni sistemi Buk-M3 se pokazao duplo efikasnijim od onih koje koristi Ukrajina

Najnoviji ruski raketni sistemi zemlja-vazduh Buk-M3 testiraju se u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, pokazujući svoje odlične performanse.

Buk-M3 je borbeni sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. Dizajniran je da se bori protiv aerodinamičkih ciljeva koji se mogu manevrisati, gađati zemaljske i pomorske ciljeve pod intenzivnom neprijateljskom vatrom i ometanjem.

buk m3
buk m3

Ruske snage koriste ovaj raketni sistem protivvazdušne odbrane da neutrališu različite vazdušne pretnje u Ukrajini. Prvi put je primećen u Ukrajini u martu 2022.

Šef Biroa za vojno-političku analizu Aleksandar Mihajlov rekao je ruskim državnim medijima da je „specijalna vojna operacija“ poligon gde timovi borbene tehnike gađaju stvarne ciljeve. Ekspert je nagovestio da je sistem naoružanja već pokazao svoje pune borbene sposobnosti u Ukrajini.

Ruski mediji su tvrdili da je Buk-M3 globalno bez premca i skoro dvostruko efikasniji od svojih prethodnih verzija. Buk-M3 je sistem koji se suprotstavlja američkom raketnom sistemu HIMARS isporučenom Ukrajini.

U oktobru 2016. godine ruska vojska je dobila svoj prvi protivvazdušni raketni sistem Buk-M3. Sistem PVO se nudi u različitim konfiguracijama, uključujući brodsko oružje Štil, Štil-1, Uragan i kopnenu izvoznu varijantu Viking.

Buk-M3 je namenjen za presretanje različitih ciljeva, uključujući krstareće rakete. Novi protivvazdušni raketni sistem ima poboljšanu kontrolu, bolji sistem odbrane za posadu i veću šasiju koja nosi više projektila od ranijih modela.

Buk-M3 koristi moderne rakete 9M317M i elektronske komponente kako bi ponudio znatno bolje mogućnosti od prethodnih sistema Buk. Sistem može čak i nadmašiti zastareli sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300P, prema priručniku Komande za obuku i doktrinu američke vojske (TRADOC).

Rečeno je da je sistem sposoban da odbije balističke rakete zemlja-zemlja, što sugeriše da može da neutrališe rakete Točka-U (SS-21 Scarab) koje masovno koristi ukrajinska vojska u sukobu.

Štaviše, sistem ima odličnu manevarsku sposobnost zbog svoje oklopne guseničarske šasije, što ga čini pogodnim za pratnju oklopnih kolona ili drugih mobilnih vojnih vozila.

U ratu koji je u toku, Buk-M3 se takođe koristi za formiranje složene, višeslojne mreže protivvazdušne odbrane u kombinaciji sa S-400 SAM sistemima dugog dometa kako bi se ukrajinsko vazduhoplovstvo držalo na zemlji ili na drugi način uništeno u vazduhu dok istovremeno pokrivaju rusko napredovanje na terenu.

Raketa ispaljena iz Buk-M3 leti brzinom od 3.000 metara u sekundi. Raketa dostiže brzinu od 8,8 maha. Postoje različite pretpostavke, ali prema ruskim programerima sistema, Buk-M3 može da pogodi avion sa preciznošću od 95%, krstareću raketu sa tačnošću do 80% i taktičku balističku raketu sa tačnošću do 70%.

Kompleksi Buk-M3 su u stanju da istovremeno presretnu 28 dolazećih raketa tokom masovnog klasičnog napada ukrajinskih oružanih snaga opremljenih sa dve HIMARS instalacije i diverzionim „uraganima“.

PrekoTRADOC
IzvorTASS

13 KOMENTARA

  1. Ништа без интерконтиненталних ракета и нуклеарних бојевих глава. Тад смо сигурни

    • Kako bi voleo da vidim taj sistem u vojsci Crne Gore ili Mica NG. Steta sto se vojska Srbije ne okrene zapadnoj tehnici, jer i da Srbija zeli da kupi Buk nece joj dozvoliti prelet tog sistema preko okolnih NATO zemalja

      • Srbija ima Buk3 već godinu i jače ali ti nisi upućen kad je S400 učestvovao u vežbama združeno rusko srpskim mislim da ga nisu vraćali u Rusiju da je i on ostao u Srbiji a ima i Kineski sistem.

        • @Miso
          Daj Boze brate mili da ima tu verziju Buka ali nesto ne verujem, jer je to najnovija verzija, a za kineski FK3 znam da je stigla jedna baterija. Licno zelim srpskoj vojsci najmodernije naoruzanje pa i taj Buk-M3, jer stvarno se dugo nista novo nije nabavljalo bar ne od 2000 – 2014 godine

        • @Miso
          Procitao sam pre par dana da Srbija pregovara sa Francuzima oko nabavke 2 eskadrile Rafala, e ako se to desi to ce biti stvarno odlicno za vas rv i pvo, molim Boga da i to kupite! Pa sa Rafalima, Pancirima i FK3 bicete najaca vojna sila na Balkanu posle Grcke!

          • @Anonimno
            Izvinjavam se greskom sam vama replicirao u vezi Rafala, moj komentar je bio upucen ka Miso

      • А шта ако ти твоји вајни пријатељи са запада пожеле твоју жену, сестру, маму за забаву својих јуноша. Хоћеш ли и тада бити великодушан у предавању милом ти Јенкију?

  2. Kako god se zvao,važno je da funkcioniše i da parira ovim zapadnim sistemima i da ih naravno uništava!🇷🇺❤🇷🇺.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave