NaslovnaNovostiUnapređeni lovac Su-35SM dobija novo oružje, avioniku i zaštitu od Su-57

Unapređeni lovac Su-35SM dobija novo oružje, avioniku i zaštitu od Su-57

Dok SAD i Kina već uveliko proizvode svoje lovce pete generacije, Rusija ne žuri da poveća masovnu proizvodnju svojih lovaca Su-57.

Kako se navodi u saopštenju rukovodstva Vazduhoplovnog kombinata u Komsomolsku na Amuru, trenutno je u toku izgradnja radionice za finalnu montažu čiji će kapaciteti omogućiti proizvodnju do 30 jedinica lovaca Su-57 od 2025.

Približno isti broj lovaca danas može da proizvede fabrika za finalnu montažu Su-35S, gde se trenutno paralelno, delimično proizvode Su-57.

Hajde da preskočimo sve detalje zašto Su-57 još uvek nije postao najpopularniji lovac u ruskom vazduhoplovstvu. Nije tajna da ovu nišu trenutno zauzima Su-35S generacije 4++. Međutim, čini se da je došlo vreme da se modernizuje vodeći Su-35S, razvijen za borbu protiv američkih lovaca F-22.

Krajem 2022. godine postalo je poznato da bi do kraja 2023. godine rusko vazduhoplovstvo trebalo da dobije prvu seriju modernizovane verzije Su-35SM. Uprkos posebnoj tajnosti ovog projekta, neki detalji su već poznati.

Hajde da pokušamo da nabrojimo šta možemo očekivati od modernizovanog Su-35. Ranije je izvor blizak UAC-u već naveo da će u okviru programa modernizacije Su-35SM biti korišćeno nekoliko tehnologija i rešenja iz projekta Su-57.

Lovac Su-35 će dobiti naprednije i snalažljivije motore AL-41FM, koji su prilagođena modifikacija motora AL-41F1 za Su-57. Za razliku od motora AL-41F1S sa elektromehaničkim sistemom upravljanja Su-35S, novi izvor snage za Su-35SM ima savremeni digitalni sistem automatskog upravljanja sa elementima distribuiranih parametara i plazma sistemom paljenja.

su 35sm
su 35sm

Odnosno, nova modifikacija Su-35SM će imati mogućnost pokretanja motora bez kiseonika i kao rezultat toga povećaće parametre nadmorske visine a čitav sistem kiseonika u avionu će postati višak, što će uticati na smanjenje težine.

Vredi napomenuti da bi prema ranije najavljenim karakteristikama, kao rezultat modernizacije, lovac Su-35SM trebalo bi da izgubi oko 6 tona težine, za razliku od osnovne verzije Su-35S.

Pored toga, potisak svakog motora u režimu naknadnog sagorevanja će se povećati sa 14,5 na 15 tona, što će takođe uticati na povećanje odnosa potiska, težine i manevrisanja.

Samo telo aviona je takođe pretrpelo promene. Za sada nema konkretnih informacija, međutim, ranije je navedeno da će se u dizajnu letelice koristiti više kompozitnih materijala. Pored toga, trup aviona će biti prekriven posebnim radio-apsorbujućim premazom.

Ceo ovaj niz promena će značajno smanjiti težinu i efektivnu površinu radarskog rasejanja, koja će prema konstruktorima biti bliska rešenjima na Su-57.

Što se tiče radarske opreme na avionu, odnosno avionike, već su postojale informacije da će Su-35SM dobiti novi objedinjeni kokpit sa displejima širokog ekrana, koji je danas već instaliran na modernizovanom Su-30SM2.

su 30sm kabina
su 30sm kabina

Iako se probna serija Su-30SM2 već nalazi u VKS, još uvek nema fotografija i detaljnijih informacija o novoj kabini.

Još nije poznato da li će novi radar Irbis-E nadmašiti američke radare AN/APG-81 instalirane na avionima F-35A. Deklarisani domet otkrivanja ciljeva radara Irbis-E je do 400 km i snage do 20 hiljada vati, u poređenju sa 300 km za radar F-35A i deklarisane snage od oko 16,5 hiljada vati, što je ozbiljan izazov za američke stelt vodeći brodove pete generacije.

Su-35SM će moći da koristi oružje od Su-57. Su-35 će takođe moći da koriste modifikacije raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77M sa dometom do 160 km i rakete dugog dometa R-37M veće od 320 km, brzine 6 maha.

S obzirom na to da naveći domet raketa vazduh-vazduh na F-35A, označena kao AIM-120D, ima domet do 180 km, ova prednost Su-35 takođe predstavlja ozbiljan izazov ne samo za F-35 i F-22, ali i za sve postojeće lovce u svetu.

Već se pojavila informacija da će na lovcima Su-30SM2 biti instaliran sistem radio-elektronske borbe Hibini, a nova modifikacija Su-35SM će dobiti najnapredniji ruski sistem radioelektronske borbe za lovce – Himalaja.

Prema KRET-u, vojna ispitivanja Himalaja elektronske borbe u sastavu Su-57 pokazala su najveću efikasnost i dobila pozitivne povratne informacije od komande VKS.

Upotreba ovog sistema elektronske borbe se planira na svim ruskim udarnim dronovama nove generacije. Prema nepotvrđenim informacijama, upravo iz tog razloga kasni masovna proizvodnja ruskih izviđačko-udarnih dronova porodice Orion. Već se zna da će se upravo Himalaja sistem koristiti na bespilotnim letelicama „Ohotnik-B“.

Ažurirani Su-35 će dobiti najnoviji navigacioni sistem sa satelitskim sistemom, kao i digitalni komunikacioni sistem S-111. Novi digitalni komunikacioni kompleks može da prenosi velike količine informacija u realnom vremenu na velike udaljenosti, brzina će biti veća od 34 Mbps. To može zvučati malo prosečnom korisniku danas ali 25 Mbps je dovoljno za protok 4K videa u realnom vremenu.

Još jedna prijatna promena u novoj modifikaciji Su-35SM biće integracija nove i najmoćnije optičke lokatorske stanice sa infracrvenim sistemom za pretragu i praćenje ciljeva OLS-35M, opremljen termovizijskim kanalom.

Karakteristike nadograđene optičke lokatorske stanice OLS-35M još uvek nisu javno dostupne. Međutim, poznato je da je to zapravo adaptirani OLS-57, koji je sada u proizvodnji za Su-57.

ols 35
ols 35

Prema ranim izjavama nekoliko stručnjaka bliskih UAC-u, nova modifikacija Su-35SM će se takmičiti rame uz rame sa američkim lovcima 5. generacije. Neke zapadne publikacije su takođe već isticale da nova modifikacija Su-35SM može postati najnapredniji lovac u svojoj klasi.

U uslovima zgusnutog proizvodnog kapaciteta ruskih avijacijskih pogona i akutnog nedostatka lovaca 5. generacije u VKS, danas je potrebno što više produžiti vek Su-35 i Su-30, koji su zapravo sovjetsko nasleđe.. Integrisanje savremenih razvoja iz Su-57 u lovce prethodne generacije, posebno s obzirom na napetu svetsku situaciju, sada je svakako ispravna odluka.

IzvorBM

8 KOMENTARA

 1. Најновија играчка коју су Руси лансирали је ЈОНСКИ РАДАР који је три пута мањи од фазно решеткастог радара и исто толико ефикаснији. За тај систем не постоје ткз.стелт авиони. Друга предност тог новог радара је могућност да се поставља на крила, а тиме повећава ширину захвата, а по неким информацијама има опсег 360 степени контроле простора што у многоме увећава самосвесност пилота о ситуацији која га окружује. Време расплета и директног сукоба у Црном мору са САД авионима биће јасно ко малтер меша, а ко воду носи. Плашим се да ће љубитељи америчког оружја бити веома изнађени и разочарани.

 2. Pa neka daju Ameri Ukrajincima da se oproba taj njihov Raptor 22 ili šta već to imaju!!!
  Baš bi bilo to dobro da se vidi i oproba ta njihova tehnologija sa ruskom!!!
  Ovako za sad koliko mi se čini ovi f nešto slabo bi bilo šta mogli ili bolje reći ne mogu ništa sa ovakvim protivnikom!!!
  Neka puste u borbu pa neka se ocene!!!
  Hahahaha….

 3. F35 Lighting, a pogotovo F22 Raptor su za sada svetlosnu godinu ispred svih u svetu. F22 broj 1, F35 broj 2, pa deset mesta prazno. Ostali neka se dogovore ko je sledeci.

  • Црни Милане,ти или си луд или благе везе о авионима немаш….Најбољи авион,у својој класи тренутно је СУ-35С,уз најављена унапређења ,која се већ увелико уграђују у нову серију која стиже најкасније до јуна2023 у ВКС Русије,нема конкурента.Још кад уочиш разлике у домету радара,јачини и домету ракете В-В,амерички могу само да буду обарани и служе за снимање филмова.

  • Е мој Милане,паде ти са гране,и лупи гузицом о ледину као лонче низ степенице…Ако ниси неписмен,и ако ниси луд,а ниси,прочитај и упореди карактеристике тих западних и руских авиона ….Па онда укључиш мозак,покушао да размислиш,и требало би да схватиш какве су глупости написао…

 4. SU 35 S / SM JE PRAVA NEBESKA GRABLJIVICA. VRH AVION. ☝️ SU 35 S / SM i jeste namjenski napravljen da se direktno suprostavi F 22 i F 35 američkim avionima, dok ne bude kompletno završen i stavljen u serijsku proizvodnju SU 57/ SU 57M.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave