NaslovnaAvijacijaRuski Su-30 korišćen kao „aero mamac“ u Ukrajini

Ruski Su-30 korišćen kao „aero mamac“ u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva borbena aviona oborila ukrajinski ratni avion. Internet informativni portal Izvestija citirao je ministarstvo da su dva ruska lovca koja su učestvovala u bici bila Su-35 i Su-30. Ni Ministarstvo odbrane ni portali nisu rekli kada je došlo do vazdušne bitke i u kojoj oblasti u Ukrajini.

Suhoj Su-30SМ
Ilustracija Suhoj Su-30SМ

Međutim, interesantna je taktika ruskih vazdušno-kosmičkih snaga sprovedena u cilju obaranje ukrajinskog aviona. „Aero mamac“ definicija je koju daju neki azijski mediji. Prema opisu ove taktike, jedan od lovaca leti na velikoj, a drugi na maloj visini. Prvi je namenjen da obezbedi radarsko pokrivanje u radijusu od 3 do 200 km [u slučaju Su-35], dok je drugi [Su-30] tu da eliminiše neprijateljski kopneni PVO sistem.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je upravo Su-35 oborio ukrajinski vojni avion. Ministarstvo nije htelo da otkrije model ukrajinskog aviona. oruzjeonline.com podseća da su pre samo nekoliko nedelja ruske vazdušno-kosmičke snage oborile ukrajinski Su-24. Tada je taktika bila potpuno analogna.

Su-35 današnje naoružanje

U današnjem komentarisanom slučaju, Su-35 je poleteo sa nekoliko ključnih projektila. Na snimcima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, a za koje se navodi da se vidi konkretni Su-35, vidi se kako ruski pilot poleće sa dve rakete vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD, dve RVV-BD vazduh-vazduh i dve anti radarske rakete Kh-31P.

Su-30 „aero mamac“

Su-35 poleće pre Su-30 da „proveri nebo”. U ovom konkretnom slučaju, Su-35 deluje kao avion za dominaciju u vazduhu. Leteći na velikoj visini i skenirajući nebo do 200 km svojim radarom N135 Irbis-E. Su-35 bi trebalo da obezbedi da nebo ostane čisto od vazdušnih pretnji.

Kasnije poleće Su-30, koji bi trebalo da eliminiše neprijateljski kopneni PVO sistem. Oslanjajući se na radarsko pokrivanje od Su-35, Su-30 se spušta na maloj visini da bi postigao vizuelni kontakt sa ciljem. Posle toga sledi lansiranje rakete vazduh-zemlja Kh-29, koja je razvijena za gađanje kopnenih ciljeva, kao što su sistemi PVO.

Raketa Kh-29 se često koristi od strane ruskih pilota za radarsko obeležavanje. tj. čak i kada je pod krilom Su-30 i još nije lansiran, tragači rakete detektuju cilj i prikažu ga radarom. Nakon lansiranja rakete, Su-30 se oslobađa od napada i pravi snažan manevar, menjajući pravac svog leta. Bez obzira na udaljenost lovca ili njegovu manevarsku sposobnost, projektil je već zaključan za metu i sledi pogodak.

Ovde ponovo na scenu dolazi Su-35. Sasvim je moguće da je pre nego što je Su-30 ispalio svoju raketu, neprijateljski PVO sistem detektovao Su-30 preko svog radara. U ovom slučaju, radar N135 Irbis-E postavljen na Su-35 detektuje radarske emisije iz zemaljskog PVO sistema i ispaljuje jednu od dve protivradarske rakete Kh-31P.

Uloga antiradarskih raketa

Vazduhoplovstvo Ukrajine dobro je svesno efikasnosti antiradarskih raketa. Zahvaljujući anti-radar raketama HARM koje su donirale SAD, Ukrajinci su utišali radare ruske vazdušne baze Saki na Krimu, nanevši ozbiljnu štetu i uništivši nekoliko letelica na zemlji.

Iran kupuje 24 lovca Suhoj Su-35 proizvedenih za Egipat?

Najverovatnije je radarska emisija ukrajinskog PVO sistema, pre nego što je uništen, detektovala prisustvo Su-30. Iz tog razloga, ukrajinsko vazduhoplovstvo podiglo je svoj lovac u vazduh za borbu protiv Su-30. Međutim Su-35, koji je delovao na velikoj visini i skenirajući nebo svojim radarom, to detektuje, nakon čega je ispaljena jedna od dve rakete vazduh-vazduh, koja se takođe zaključala na metu i progonila ga. Nema informacija koju je od dve rakete Su-35 koristio, ali stručnjaci pretpostavljaju da bi to mogla biti raketa RVV-BD, koja ima domet od 300 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave