NaslovnaAvijacijaPrvi pokušaj Rusa da pariraju američkom F-22: Mikojanov Projekat 1.44

Prvi pokušaj Rusa da pariraju američkom F-22: Mikojanov Projekat 1.44

Današnji savremeni borbeni avioni su proizvod sabranih iskustava nekadašnjeg dizajna. Da bi F-35 postojao, morao je prvo postojati F-22 Raptor. Današnji MiG-35 je naslednik zloglasnog hladnoratovskog hegemona MiG-29.

Trka u naoružanju posle Drugog svetskog rata dovela je do ubrzanog razvoja naoružanja. Međutim, neki su zaboravljeni, iako su sada osnova ruske, pa i američke savremene borbene avijacije.

jakovljev jak 141
Jakovljev Jak-141

Da li ste znali da su dizajnerski biro Jakovljev i Lockheed Martin sarađivali 1990-ih? Mnogi stručnjaci sugerišu da je saradnja Amerikanaca ustvari bila usmerena ka sticanju tajni Як-141. Danas se tvrdi da je mlaznica rotora motora F-35 originalnog ruskog dizajna.

Takve tvrdnje ostavljamo po strani. Ali nadamo se da ste shvatili poentu – sva moderna tehnologija datira iz starih rešenja, kako iz SAD tako i iz Rusije. Dozvolite da vam predstavimo malo poznati ruski lovac MiG 1.44/1.42, koji je trebalo da bude ruski odgovor na američki F-22 Raptor.

Mikojan 1.44 i F-22

Dizajniran krajem 1990-ih, izrađen je u pet prototipova, prvi je bio originalni MiG 1.44, dok su drugi bili unapređene prototipne verzije lovca. Novoj letelici se sudbina nije baš osmehnula. „Mikojan” je zatim prošao kroz doba totalnog finansijskog deficita 1990-ih i na kraju je pretvoren u Moskovsku avijacijsku proizvodnu korporaciju „MiG”, uz kasnije spajanje sa Konstruktorskim biroom „Suhoj”.

Višenamenski frontovski lovac sa oznakom MiG 1.44 podigao u vazduh samo jednom – 29. februara 2000. godine. Ova letelica je obavlja iste zadatke koji obavlja F-22 Raptor (ne mislimo na obaranje balona).

MiG-1.44

Na papiru, MiG 1.44 je prikriven (stelt) i upravljiv. Ovo drugo je verovatno tačno jer je ruski dizajn usredsređen na istorijskom DNK Ruske avijacije – borbama iz neposredne blizine.

Što se tiče stelt tehnologije, MiG 1.44 verovatno ne odgovara recipročno istom u F-22 Raptoru. Rusi su se nadali da će smanjiti težinu svog lovca. Rečeno je da su to postigli tako što su koristili određene materijale u krilima i trupu aviona.

Međutim, materijali su zamenjeni drugim za koje su Rusi tvrdili da su radio-apsorberi. Stručnjaci kažu da su ruski inženjeri veoma pazili da redizajniraju mesta koja bi trebalo da budu vidljiva neprijateljskim radarima. Na primer, ivice krila i usisnici motora.

Neke karakteristike ozbiljno dovode u pitanje stelt sposobnosti MiG-a 1.44. Na primer, ona mala krila koja su iza ili ispod kokpita. Poznati su po imenu kanaderi. Oni igraju svoju ulogu u određenim scenarijima, ali ih sada nećemo elaborirati. Dakle, ovi kanaderi uglavnom nisu kompatibilni sa stelt dizajnom.

mig 1.44 1
MiG 1.44

Iako se kaže da je MiG 1.44 odgovor na F-22 Raptor, postoji dosta razlika između ova dva dizajna. Na primer, rep F-22 je sakriven iza krila. Ovo minimizira radarsku vidljivost „vrućih tačaka“ kao što su krila i rep.

Međutim, MiG 1.44 ima drugačije poravnanje krila. tj. MiG 1.44 uopšte ne prati američki koncept, koji je s jedne strane dobar jer je originalan, ali je s druge strane loš jer ne rešava problem prikrivenosti aviona.

Vazduhoplovni stručnjaci i inženjeri navode primere takvih tvrdnji. Na primer, pogled na MiG 1.44 od pozadi jasno pokazuje divergenciju dva kanadera. tj. nisu u istoj ravni, kao krila samog aviona. Dakle, sam MiG 1.44 kompromituje stelt karakteristike svog dizajna.

Može se reći da je ruski odgovor na F-22 Raptor bio bled pokušaj da se odgovori na američki izazov, ako je uopšte to i bio pokušaj. Naoružanje je, na primer, još jedan razlog ovakve tvrdnje.

Ako ste obratili pažnju, kao kod F-22, na krilima nema raketnih nosača. Sve se posebno čuva u oružarnici, u stomaku aviona. Međutim, MiG 1.44 ima nekoliko raketnih nosača na krilima. Dakle, apsurdno je govoriti o bilo kakvim stelt karakteristikama.

f 22 raptor
f 22 raptor

MiG 1.44 je bio prvi ruski pokušaj primene stelt tehnlogoije. Kasno, u odnosu na Vašington, i neuspešno. Međutim, izgleda da Rusi teško uče, iako imaju priliku da to rade ravnopravno sa bilo kim drugim. Uzmimo Su-57. Kada je Rusija počela da tvrdi da je ovaj lovac prikriven, nekoliko nedelja kasnije postalo je jasno da je vidljiv jednostavnim radarom PVO.

Ako pogledamo MiG 1.44 i Su-57 u njihovom vremenskom rasponu jasno je da je lakše govoriti o stelt-u nego ga napraviti. Zato što je Su-57 bio praćen mnogim problemima pre nego što je danas dostigao svoj nivo. Prvi ruski odgovor na F-22 je bio neuspešan. Da li je sadašnji Su-57 odgovor na F-35 uspešan – samo će vreme pokazati.

Jedini primerak MiG-a 1.44 koji može da leti stajao je pod otvorenim nebom u Institutu za aero-nautiku „Gromov“ u Žukovskom, da bi 2013. godine bio konzerviran.

Mikojan 1.44 i J-20

Kineski stelt lovac J-20 se pojavljuje u štampi već više od decenije. Možda najzanimljivija stvar u vezi s njim je kako je nastao: kombinacija ideja od F-22 Raptor, F-35 Stealth Fighter-a i ruskog MiG-a 1.44.

j 20 pored mig 1.44
j 20 pored mig 1.44

Evo kako jedan stručnjak detaljno opisuje stvaranje J-20: Kina ima dugu i utvrđenu istoriju pozajmljivanja (ili potpune krađe) dizajna, tehnologija, pa čak i čitavih aviona od svojih konkurenata, a dokazi sugerišu da je premijerni stelt lovac u zemlji, Chengdu J-20 Mighty Dragon, nije izuzetak.

U Kini su bez sumnje u stanju da kopiraju najbolje modele vojne opreme. Oni znaju to da izvedu savršeno, međutim moramo zapaziti da je kopija uvek malo lošija od originala.

Dok J-20 iz daljine najviše liči na MiG 1.44, njegove sličnosti i sa F-22 i F-35 postaju upadljive kako pogledate bolje. Prednji trup J-20, posebno njegov ugaoni nos, pokazuje jasan obris F-22, a veliki otvori za vazduh sa obe strane dele jake dizajnerske naznake sa F-35.

mig 1.44 i j 20
mig 1.44 i j 20

Naravno, u razvoju stelt aviona, neke sličnosti će biti diktirane funkcionalnošću, ali stelt avijacija nije nužno ograničavajuća kao što neki analitičari smatraju. F-35 i F-22 je napravila ista firma otprilike u isto vreme, međutim, kada uzmemo za primer druge američke stelt lovce koji nisu ušli u proizvodnju, poput Northropa IF-23 i Boeingovog X-32, čini se prilično evidentnim da postoji više načina da se napravi stelt avion.

Imajući to na umu, kao i istorijsku stručnost Kine da krade i koristi tuđ dizajn za svoje proizvode, čini se da kineski J-20 nije kopija MiG-a 1.44, F-22 ili F -35. On je zapravo kombinacija sve tri, sa kineskim inženjerima koji biraju svoje omiljene elemente sa svakog i praktično popunjavaju praznine između njih, a to definitivno rade sve brže i bolje.

22 KOMENTARA

 1. Odgovor Rusa f 22 je su 57,a koliko tekst nije dobar govori cinjenica da f 22 jos nije ucestvovao u ozbiljnim ratnim operacijama,nije isproban.Znaci nije glavni americki avion.
  Dok se Ruski su 57 usavrsava mnogo duze a ova situacija sa Ukrajnom mu ide u prilog da bude isproban kako treba

 2. Nezmam kada ce RUSI da razumeju situaciju i prihvate cinjenicu da su zaostali samo zato sto necene svoj narod , AMERIKANCI SANKCIO PLJACKASI , EU I ENGLESKA ZA SVOGA JEDNOGA COVEKA AMERIKANCA ubiju Sadama ili bilo kojeg drzavnika i bombarduju bilo koju zemlju koja je drzavljaninu amerike nanela stetu. PRIMER
  KADA SU BOMBARDOVALI SRBIJU , BOMBARDOVALI SU I KINESKU AMBASADU I UBILI NEKOLIKO KINEZA.
  STA BI SE DESILO U OBRNUTOJ SITUACIJI
  A kinezi koji necene zivog svoga drzavljana pognuli glave , ko bi podrzao takvu zemlju u svetu , necenis svoga diplomatu , PA KAKO DA SE ZALOZIS ZA NEKOG KO NIJE TVOJ ,
  Tu trzite zasto vas niko nezeli , nemate srce za svoje prijatelje

 3. Pa to je i receno , da se spustio na visinu koju rakete operisu . On je oboren i nije vazno , zasto . U ratu , to jedino vredi . Svako lovi tudje greske .Procitaj izvestaj srpskih raketasa . P.S. Samo jednom sam komentarisao .

 4. Stelt se pokazao u Budjanovcima. Uhvacen na radaru iz 50ih, kako se vide na radarima iz 2020e? Hvalospevi kauboja su 50%reklama. Cudotvorni premaz kojim se premazuje posle svake misije, trt.

  • Ti izgleda i dalje veruješ u Deda Mraza čim veruješ da je avion u Buđanovcima oboren isključivo našim radarom i zastarelom pragom. Avion je imao težak kvar kojeg je pilot pokušavao rešiti tako što se spustio ispod granice bezbednosti njegovog leta, to je stotinu puta rečeno, ali nama je teško teško nešto objasniti kada uvrstimo u naše glave.

   • Pa to je i receno , da se spustio na visinu koju rakete operisu . On je oboren i nije vazno , zasto . U ratu , to jedino vredi . Svako lovi tudje greske .Procitaj izvestaj srpskih raketasa .

   • Spustio se da nacilja i izbaci smrtonosni teret a locirali su ga tako sto su uhvatili njegov radarski snop. Imamo i mi pametnih vojnika i oficir, pjave se kad je najbitnije. ps samo neka dojdu cekamo ih.

    • HAHAHA Lupaš gluposti… najblaže rečeno kada kažeš, spustio se da bi istovario bla bla… Nemaš tri blage veze o vazduhoplostvu a još manje o vojnim borbenim avionima. Opet ponavljam, zbog teškog kvara stelt aviona, pilot je bio primoran da se spusti na visinu koju oni nazivaju nebezbednom za stelt letilice. Ne treba se hvaliti i kititi uspesima kao da smo mi toliko uspešni da se možemo nositi s tom tehnologijom koju samo gledamo na YT. Ne baljezgajte više, muka mi je od tog hvalisanja bez pokrića.

    • Pa, reče ja na početku, dosta vas zaista veruje u Deda Mraza, odnosno našu medijsku propagandu koja ne prestaje da zasmejava pametne i informisanje ljude.

   • Rečeno od strane američkog generala…i ti u ti verujes? A druga dva pogođena i otpisana? Jesu li i oni imali kvar i spustili se nisko?

 5. Danas je SU 57 jedini lovac 5. generacije koji je ucestvovao (i dalje ucestvuje) u realnoj borbi, a to je ne procenjivo iskustvo i trenutno taj aparat stavlja na sam vrh.

  • U kojoj borbi? Tako što ne prilazi ni blizu granice i ispaljuje r37 na avione koji nemaju ni približan radar da odgovore.Rafal bi već bio veliki problem za bilo koji Ruski avion a F22 sa svojim radarsko elektronskim karakteristikama bi rastavio su57 na komade.Ajde budite malo realni koji je to moderni avion imala Ukrajina da bi Rusi tvrdili da je su57 tako nadmoćan.

   • U isto takvoj borbi su
    F 16 obarali naše 1999-e godine. Uz pomoć Avaksa i nikakvog ulaženja u domet radara na našim Mig 29. Prema tome u savremenkm ratu se koriste sve prednosti i preimucstva koja se imaju.

 6. Zamera li neko Zapadu (i istoku) kradju pronalaska baruta od Kine? Ili recimo kradju dizajna raketa?
  Zasto bi (tom logikom) neko zamerao Kinezima za kradju dizajna ili bilo cega drugog u vezi sa naoruzanjem?

  Pa barem je Zapad poznat po kradjama (svega i svacega,), ako podjemo redom vrlo malo je velikih pronalazaka u istoriji covecanstva poteklo od Zapadnjaka…

 7. Sama stelt tehnologija je produkt jednog ruskog naucnika koji u to vreme nije privukao paznju ruske vojne industrije , bio je vrbovan na jednom naucnom skupu od strane amerikanaca i mislim da jos zivi u americi.

 8. samo mala napomena kanaderi su avioni za gasenje pozara a krilca su KANARDI ILI KANARI (франц. canard, значи патка

 9. Za uslove za koje je Lada namjenjeba bolja je od svakog Mercedesa…jedino za vas koji vjerujete u Dolar umjesto u Boga

 10. Nisu kanaderi to je marka aviona rec je o malim prednjim krilima koja se zovu “kanard” krila samo da ospravim bez zelje da se nesto zamera cisto iz neki razloga objektivnosti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave