NaslovnaNovostiOštećeni F-22 se vraća u aktivnu službu

Oštećeni F-22 se vraća u aktivnu službu

Nakon 5 godina rada, borbeni avion F-22 američkog vazduhoplovstva, za koji se verovalo da neće biti u stanju da ponovo leti nakon pada u Pomorskoj vazdušnoj stanici Falon, ponovo se pridružio floti.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da je F-22 Raptor oštećen prilikom neuspešnog poletanja u pomorskoj bazi Falon, Nevada, u aprilu 2018.

Nakon što je tim otišao u Falon radi rastavljanja i transporta aviona nazad u JBER, repni broj AF-07-146 proveo je skoro pet godina pripremajući se za povratak na nebo.

Nakon završetka dugog procesa rekonstrukcije, potpukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Filip Džonson, pilot funkcionalne provere i leta dodeljen 514. eskadrili za probne letove, vazduhoplovna baza Hil, Juta, došao je u JBER da upravlja popravljenim avionom 4. maja.

„Odradili su sjajan posao na avionu“, rekao je Džonson. „Pronađene su neke manje beleške o održavanju tokom leta, ali to će biti rešeno održavanjem. Dobro je vratiti se operativnom letenju.”

Inače, proizvedeno je samo 187 F-22 Raptora, a poslednji mlaznjak je napustio proizvodnu traku kompanije Lockheed Martin u decembru 2011. Zbog toga je vraćanje repnog broja AF-07-146 u status sposobnog za misiju bilo važno celokupnom američkom vazduhoplovstvu.

Početkom 2022. godine, USAF tehničar, narednik Kajl Veurink, majstor za F-22 raspoređen u 90. jedinicu za održavanje aviona, pridružio se timu vazduhoplovaca koji rekonstruišu avion 146, pomažući da se završi poslednja godina testiranja i popravke.

„Kada sam se pridružio projektu prošle godine, nedostajalo nam je više kontrola leta“, rekao je Veurink. „Motori i sedište nisu bili instalirani, a paneli su se spajali u gorivne ćelije.

Iste godine, drugi F-22 u vazduhoplovnoj bazi Eglin na Floridi doživeo je nesreću pri sletanju i morao je da prođe sličan proces rekonstrukcije kao i avion 146. Veurinkov tim je otputovao u Eglin kako bi pretvorio nesreću u priliku i kanibalizuje delove kao što su prednja ivica, dva zakrilca i sedište od ovog F-22 Raptor-a.

Kanibalizacija tremin se odnosi na uzimanje upotrebljivih delova iz jednog aviona za upotrebu u drugom. Ovaj proces može da vrati avion u status borbene sposobnosti brže jer skraćuje vreme čekanja da se novi delovi proizvedu.

Iako bi kanibalizacija produžila period obnove Eglinovog aviona, omogućilo je 3. krilu da ubrza vreme potrebno za obnavljanje aviona 146, dopunjavajući brže samim tim i količinu operativnih F-22 u floti.

f 22 puca iz topa
f-22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Uprkos produženom periodu popravki, avion 146 prošao je svoja poslednja testiranja, te je potpuno funkcionalan prošao problni let. Konačno, F-22 146 se ponovo pridružio operativnoj floti.

IzvorUSAF

3 KOMENTARA

  1. Svaka čast majstorima na brzini. Mora da su godinama tražili zagubljenu šemu “kako sastaviti F22, posle rastavljanja”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave