NaslovnaNovostiNajbolji na svetu F-22 Raptor juri balone, dok F-15 lovci imaju preko...

Najbolji na svetu F-22 Raptor juri balone, dok F-15 lovci imaju preko 100 ubistava, zašto?

Obaranje četvrtog neidentifikovanog objekta od strane američkih borbenih aviona označava prekretnicu u američkim vojnim poslovima i spoljnoj politici.

Počevši od obaranja kineskog meteorološkog balona iznad Južne Karoline 4. februara od strane F-22 Raptor-a, postavilo se pitanje zašto je prvi i jedini pogodak najnaprednijeg aviona na svetu bio balon?

f 22 raptor
f-22 raptor

Ironično, veteran F-15 četvrte generacije, verovatno sledeći na listi najbolji lovac u SAD, ima preko 100 ubistava.

Važno je ispitati simbiotski razvoj geopolitike, odbrambenog vazduhoplovstva i američke politike i ekonomije u poslednje dve decenije pa utvrditi kako su se stvari odvijale.

U poslednjem incidentu, američki lovac F-16 oborio je objekat u 14:42 po lokalnom vremenu na granici SAD i Kanade, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

U petak je F-22 oborio drugi objekat u blizini Dedhorsa na Aljasci, a treći objekat uništen je u subotu iznad kanadskog Jukona. Tokom poslednjih dvadeset godina, SAD su isključivo preduzimale vojne intervencije protiv slabo naoružanih aktera ili drastično slabijih zemalja.

To je bilo vreme nakon raspada SSSR-a kada je „moćni“ F-22 Raptor ostao bez pravog rivala. Ova neosporna „unipolarna era“ trajala je skoro 20 godina do otprilike 2014. U te dve decenije, SAD su izvršile invaziju na Jugoslaviju, Irak i Avganistan, a verovatno i diktirale mnoštvo državnih prevrata i arapskih proleća..

F-22 Raptor je ušao u upotrebu 1997. godine, sa konačnom isporukom 2012. godine, a u upotrebi je bilo oko 187 jedinica. Radi se o čistom, potpuno stelt lovcu za dominaciju u vazduhu sa malo mogućnosti za kopneni napad, koji je američkom vazduhoplovstvu bio potreban oko 2009. godine – na vrhuncu takozvanog “Globalnog rata protiv terorizma” u Iraku i Avganistanu.

Ipak, videli smo ga u akciji, ali u kampanji protiv Islamske države u februaru 2014, gde se pridružio svojim iskusnijim rođacima poput bombardera B-1B, F-15 i F-16 u napadu na kampove ISIS-a u severnoj i istočnoj Siriji. Teroristička banda teško da je bila dostojan protivnik F-22.

Sa druge strane F-15 i F-16 su rođeni na vrhuncu hladnog rata između Sovjetskog Saveza i SAD. F-16 je počeo da se razvija kao laki lovac nakon američkog iskustva u Vijetnamskom ratu sa MiG-21 – dakle jeftin, okretan jednomotorni lovac sa jednostavnom komunikacionom opremom koja može da ispaljuje rakete vazduh-vazduh.

U međuvremenu, pompa oko predstavljanja F-15 1970-ih bila je velika kao i ona oko F-22 kasnih 1990-ih. Od tada je dovoljno evoluirao nakon što su ga američke i izraelske snage koristile protiv iračkih i sirijskih aviona.

f 15ex
f-15ex

MiG-29, F-16 i F-15 sada su daleko prevazišli svoju prvobitnu predviđenu ulogu, nabavivši novije oružje, senzore i motore, napredujući od generacije 4 do 4.5, samo korak ispod generacije 5, F-22 i F-35.

Što se tiče Raptora, njegova proizvodnja je zaustavljena, sa minimalnim mogućnostima za buduće nadogradnje. USAF želi da ga uskoro povuče kako bi napravio mesto za lovac sledeće generacije (NGAD, Next-Generation Air Dominance).

F-15, F-16 ili MiG-29 iz doba hladnog rata su stoga relevantniji u „novom hladnom ratu“ jer svet upravo prisustvuje povratku konvencionalnim ratovima i takmičenju velikih sila. Ovi lovci bi verovatno postojali duže od stelt F-22 ili F-35 koji su i tehnički i finansijski veoma zahtevni, otežani prekoračenjem troškova, problemima održavanja, pa čak i padovima.

Još tragičnije za F-22, kineski J-20 i ruski Su-57 koji su se pojavili u poslednjoj dekadi su potpuno funkcionalni lovci pete generacije sa ​​većom korisnošću, industrijskom podrškom i znatno nižim troškovima. Ruski i kineski avioni su dizajnirani upravo kada su konvencionalni ratovi ponovo postali stvarnost. Za razliku od F-22, oni se razvijaju pred kraj unipolarne ere, a bili su operativni do trenutka kada su Raptorova ograničenja postala očigledna.

Drugim rečima, F-22 je imao tu nesreću da je nastao u trenutku kada su se gospodari sveta borili sa teroristima, milicijama čak i unapred oslabljenim državama, koji uglavnom nisu ni imali vazduhoplovne snage, ostavljajući ultrasofisticirani mlaznjak bez makar koliko toliko dostojnog protivnika.

foto balona

F-22 sticajem okolnosti, ostaje upisan u istoriji po meču protiv bespomoćnog balona.

1 KOMENTAR

  1. Dobro ja praćkom nikako nemam šansu da oborim balon na par hiljada metara. Znači Raptor je napredniji od praćke

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave