NaslovnaNovostiIzrael prijavio pojavljivanje iranskih ratnih brodova u Crvenom moru, dok IDF seku...

Izrael prijavio pojavljivanje iranskih ratnih brodova u Crvenom moru, dok IDF seku Gazu na dva dela

Dva broda iranske mornarice pojavila su se u Crvenom moru, objavili su izraelski mediji. Štaviše, ova činjenica je povezana sa intenziviranjem neprijateljstava Tel Aviva u pojasu Gaze.

Izraelska štampa strahuje da bi ovi brodovi mogli da lansiraju rakete ka njima.

U međuvremenu, Jemen je saopštio da je lansirao veliki broj dronova i projektila na ciljeve duboko unutar Izraela. Prema rečima portparola Oružanih snaga Jemena Jahja Sreja, i rakete i dronovi su postigli svoje ciljeve. Međutim, još nigde nema potvrde ove informacije. IDF su do sada odlučili da ćute po ovom pitanju.

Podsetimo, jemenski Huti su 31. oktobra zapravo objavili rat Izraelu, najavljujući lansiranje krstarećih raketa na teritoriju jevrejske države. Istovremeno, Sana je obećala da će nastaviti napade dok Tel Aviv ne zaustavi agresiju na pojas Gaze.

Naše oružane snage lansirale su snažnu salvu balističkih i krstarećih projektila, kao i veliki broj dronova, na različite ciljeve u Izraelu. Nastavićemo da sprovodimo bolje raketne i bespilotne napade sve dok izraelska agresija ne prestane, rekao je glavnokomandujući jemenskih oružanih snaga Jahja Srej.

Podsetimo, Izrael je pre dva dana najavio početak treće faze rata sa Hamasom. Eksperti primećuju da izraelske jedinice nastoje da preseku pojas Gaze na dva dela, odsecajući glavni grad enklave od granice sa Egiptom.

Istovremeno, Tel Aviv tvrdi da su kopnene trupe već „slomile“ linije odbrane Hamasa.

„Unapred planiranjem, preciznim obaveštajnim podacima i zajedničkim udarima [sa kopna, vazduha i mora], naše snage su probile Hamasove prve linije odbrane u severnom pojasu Gaze“, tvrdi portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari.

Gaza je presečena na dva dela: ID zatvara zamku – Dve izraelske oklopne divizije konvergiraju na tri ose unutar pojasa

Dve oklopne divizije izraelske vojske sa preko 20.000 pripadnika i stotinama tenkova i oklopnih vozila spajaju se unutar Gaze u pokušaju da podele palestinsku enklavu na dva dela, jedan je grad Gaza, a drugi Džabalija.

Izraelske snage napreduju u Gazu sa tri ose, severozapadno od Beit Lahije, severoistočno od Beit Hanuna i istočno od Bureija.

Prema informacijama, ostalo je samo 3 km da se zatvori zamka koju je napravila izraelska vojska. Naravno, što dublje izraelske snage napreduju, to su njihovi gubici sve veći.

Juče je Hamas dronom udario koncentraciju snaga ID unutar Gaze.

Napredovanje izraelskih snaga

Prema informacijama, napredak snaga ID je sledeći:

  • Izraelske snage su duboko u Beit Hanounu,
  • IDF je ušla u Atatru sa strane Mediterana
  • žestoke borbe se vode u izbegličkom kampu Al Magazi.
  • Izraelske trupe su ušle u Beit Lahiju, borbe se vode u centru grada.
  • Južno od grada Gaze uspeli su da stignu do čvorišta Salah Al Din, koje su presekli.

ID: Mi smo na vratima grada Gaze!

Komandant 162. oklopne divizije, brigadni general Icik Koen, izdao je sinoć saopštenje u kojem se navodi da su snage njegove divizije sada duboko unutar pojasa Gaze i da su stigle do kapija grada Gaze. Ističe i da se Izrael bori za postojanje i da će pobediti.

Ranije su stanovnici te oblasti rekli da su izraelski tenkovi ušli u naselje na periferiji grada Gaze i blokirali glavni magistralni put. Tenkovi IDF-a stigli su do periferije naselja al-Zejton, blokirajući ulicu Salahedin i pucajući na svako vozilo koje se prođe, rekli su svedoci.

Naselje Al-Zeitoun nalazi se u jugoistočnom sektoru grada Gaze. U normalnim vremenima, njegova populacija iznosi 130.000 stanovnika i to je najveća četvrt grada. Ali oblast u koju su stigli izraelski tenkovi je slabo naseljena.

Prema rečima očevidaca, izraelski tenkovi i vazduhoplovstvo bombardovali su glavni put do dubine od jednog kilometra, otvarajući velike kratere i čineći ga beskorisnim.

Izraelski tenkovi su raspoređeni u dve zone ulice Salahudin. Jedna zona se nalazi na visini trga „Mučenici”, na udaljenosti od 1,5 kilometara od granice između Izraela i pojasa Gaze, a druga na udaljenosti od dva kilometra od granice.

Desetine zgrada zapadno od ove centralne putne osovine, Salahedin ulice, uništeno je u izraelskom bombardovanju poslednjih dana, vidimo u novoobjavljenim snimcima.

Izraelski udari juče su sravnili sa zemljom najmanje deset zgrada u naselju Tal-al-Hava, u jugozapadnom sektoru grada Gaze, navode novinari AFP-a. Izraelski udari su takođe oštetili bolnicu za obolele od raka koju finansira Turska u istom okrugu, rekao je njen direktor Sobi Šeik za AFP.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave