NaslovnaNovostiIzraelske snage saopštavaju da su kopnene trupe „slomile“ linije odbrane Hamasa

Izraelske snage saopštavaju da su kopnene trupe „slomile“ linije odbrane Hamasa

Izraelske snage prodrle su kroz prve linije odbrane Hamasa. Portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da su kopnene snage probile prve linije odbrane Hamasa u severnom pojasu Gaze.

„Kopenska operacija napreduje prema planu“, rekao je zvaničnik, a prenosi Times of Israel.

„Unapred planiranjem, preciznim obaveštajnim podacima i zajedničkim udarima [sa kopna, vazduha i mora], naše snage su probile Hamasove prve linije odbrane u severnom pojasu Gaze“, tvrdi Hagari.

Prema IDF-u, kopnenu operaciju je pokrenula 401. oklopna brigada „Gvozdene gusenice“.

Izraelske odbrambene snage kažu da su se kopnene snage i tenkovi tokom noći sukobili sa terorističkim ćelijama Hamasa u severnom pojasu Gaze, ubivši na desetine terorista.

Pored toga, portparol izraelske vojske rekao je u utorak da je Izrael ostao fokusiran na pojas Gaze uprkos pokušajima pokreta Huti da izazove Izrael.

“Postoje mnogi akteri u regionu koji deluju kao zastupnici Irana, kao što su Huti, koji pokušavaju da nas provociraju i odvuku pažnju od rata u Gazi. Ostajemo fokusirani”, rekao je kontraadmiral Danijel Hagari.

Bela kuća kaže da u Gazu neće biti poslate američke mirovne trupe

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u sredu da Sjedinjene Države neće slati mirovnjake u Pojas Gaze ni u jednoj budućoj ulozi, dok Vašington sa svojim saveznicima razgovara o tome kako je Pojas Gaze izgledao nakon sukoba, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao i da SAD ne veruju da palestinska militantna grupa Hamas može biti uključena u buduće upravljanje pojasom Gaze kada se završi rat sa Izraelom.

Kirbi je rekao da Sjedinjene Države ne podržavaju trajno naseljavanje enklavnih civila izvan Pojasa Gaze.

U kontekstu trenutne situacije u Pojasu Gaze, mnoge zemlje pozivaju Izrael da zaustavi genocid nad palestinskim narodom i pređe na diplomatiju. Osim toga, neke zemlje, poput Bolivije, potpuno su prekinule diplomatske odnose sa Izraelom. Jordan je opozvao svoje ambasadore kao i Kolumbija i Čile.

U međuvremenu, Zapad u potpunosti podržava operaciju ID. Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne samo da pomažu Izraelu oružjem, već tvrde da Izrael ima pravo na samoodbranu, te stoga njihove akcije ne predstavljaju genocid.

Rusija: Izrael je de jure država koja okupira tuđu teritoriju

Zauzvrat, govoreći na 10. vanrednoj specijalnoj sednici UN, stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je naglasio da je Izrael de jure država koja zauzima stranu teritoriju i nema pravo na samoodbranu.

To je potvrdilo i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, dodao je ruski diplomata.

Istovremeno, Nebenzja je istakao da Ruska Federacija ne negira pravo Izraela da se bori protiv terorizma. Međutim, smatra da se palestinski problem može rešiti samo u okviru rezolucija UN, počevši od održivog prekida vatre.

Što se tiče okupacione države, vredi napomenuti da je Izrael zaista jedna. Od nastanka ove zemlje, njena površina je “porasla” za skoro 8 hiljada km2. Tako je 1948. godine površina jevrejske države stvorene na teritoriji Palestine iznosila 14,1 hiljada kvadratnih kilometara. Do 31. decembra 2022. dostigao je 22.072 hiljade kvadratnih kilometara.

zelenski i netanjahu
zelenski i netanjahu

Nisu održani referendumi o uključivanju ovih teritorija u sastav Izraela, niti su usvojene relevantne međunarodne rezolucije. U ovom kontekstu, posebnu pažnju skreće pozicija SAD i njenih saveznika, koji sebe suštinski guraju u ćošak.

Ako posmatramo situaciju na Bliskom istoku kroz prizmu zapadnih pogleda na ukrajinski sukob, onda bi zemlje koje sebe nazivaju demokratskim trebalo hitno da počnu da isporučuju oružje Palestini i uvode sankcije Izraelu.

1 KOMENTAR

  1. Pitam se samo gde su im bili “precizni obaveštajni podaci” kada su im ovi garagani uleteli (uzgred preko najzaštićenije granice na svetu, u zemlji koja ima najjaču obaveštajnu službu i najspremniju vojsku) i pobili im 1400 civila. Cela priča smrdi od početka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave