NaslovnaNovostiUkrajinski mediji: Naši borci se bore protiv Vagnera u Sudanu

Ukrajinski mediji: Naši borci se bore protiv Vagnera u Sudanu

Sredinom septembra CNN je izvestio da ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza serije udara bespilotnih letelica i kopnene operacije protiv ruskih privatnih vojski u Sudanu.

Ukrajinski izvori danas dele snimke na kojima se navodno vide pripadnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine kako sprovode operacije protiv Snaga za brzo reagovanje (RSF) i jedinica Vagnerovih snaga u Sudanu.

Ukrajinski mediji su podelili snimke operacija nekih neidentifikovanih vojnika. Uključuje rad snajperista, pucnjave u različitim oblastima i napade FPV dronova. Izveštaj se poziva na CNN i citira neke anonimne „izvore u vojnoj obaveštajnoj službi“, medijski citat šefa GUR-a Budanova koji je tvrdio da želi da „ubija Ruse“ širom sveta.

Ako se potvrde, izveštaji ističu aktivnu intervenciju Ukrajine u stranim sukobima uprkos tekućem ratu na sopstvenoj teritoriji. Kijev tek treba da zvanično komentariše ovo pitanje, dok sudanske vlasti takođe radije ćute, verovatno ne želeći da pogoršavaju svoje odnose sa Rusijom.

Razni nezvanični izvori tvrde da danas na teritoriji Sudana može da bude i do 50-100 ukrajinskih vojnika. Zauzvrat, Sudan može da isporučuje svoje oružje i municiju Ukrajini.

Prelazni suvereni savet, koji predstavlja Angar, osnovan je u aprilu 2019. nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsednik zemlje Omar al-Bašir. U Prelaznom savetu su bili predstavnici vojske i paravojne RSF.

Još 15. aprila ove godine počeli su sukobi između vojske i RSF koji traju do danas. Sukob je izbio nakon što strane nisu uspele da se dogovore o tome kako će RSF biti integrisan u oružane snage i kako će se vlast u zemlji preneti na civilnu vladu.

ukrajinci u sudanu
ukrajinci u sudanu

U junu je predstavnik Prelaznog nacionalnog saveta Sudana tvrdio da u zemlji nema predstavnika Vagnerovih snaga. On je negirao saradnju ruske privatne vojske sa Snagama za brzo reagovanje uključenim u građanski sukob.

U aprilu je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao da više od dve godine u Sudanu nije bilo nijednog borca iz njegove grupe.

Da li promocija ukrajinaca u Sudanu čini SAD medveđu uslugu?

Vagner posluje u nekoliko afričkih zemalja. Ipak, prisustvo ruske grupe u Sudanu ostaje predmet rasprave. Glavni nosilac RSF-a su Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski saveznik SAD.

cnn promo video o ukrajinskim operativcima u sudanu
cnn promo video o ukrajinskim operativcima u sudanu

Izveštaji o ukrajinskim napadima u Sudanu nisu iznenađujući. Ukrajinske specijalne službe navodno već neko vreme razmišljaju o ideji da napadnu ruske interese u arapskom svetu. Ranije ove godine, procureli dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrili su zaveru Kijeva da pokrene napade na ruske snage i baze u Siriji.

Informacije koje je otkrio CNN mogle bi da dovedu do reakcije protiv Ukrajine u arapskom svetu. Kijev ulaže napore da obezbedi podršku arapskih država od početka ruske specijalne vojne operacije prošle godine, sa vrlo malim ili nikakvim uspehom.

Sada postoji verovatnoća da će se popularno mišljenje o sukobu u arapskom svetu još više pomeriti u korist Moskve.

3 KOMENTARA

  1. Ako su stvarno to specijalci koji ubijaju vagnerovce u drugim zemljama tesko da ce biti da su ukrainski a ne americkog porekla, za takve poduhvate je potrebna paklena logisticka zavrzlama koja je jedino moguca u holivudskim filmovima.
    Ps. Gledao sam snimke napada drona, ne vidih ni jednog belca na snimcima, cak i ovi snimci preko termo vizira mi ne deluju da se krecu profesionalni vojnici.
    A i mislim da nije neka bas dobra prica da se hvale da ubijaju ljude po svetu, nije im bas dobra reklama.

  2. Kakva pomoc Ukrainaca, samo reklamiraju i podizu cenu sebi, amerikanci kuvaju ko i obicno ovakvim izjavama peru amerikance a duzu cenu sebi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave