NaslovnaNovostiUkrajinci iz pikapa "na sluh" pucaju na ruske dronove mitraljezima kalašnjikov

Ukrajinci iz pikapa “na sluh” pucaju na ruske dronove mitraljezima kalašnjikov

Ukrajina se suočava sa akutnim nedostatkom savremenih protivvazdušnih odbrambenih sistema koji mogu da obaraju desetine kamikaza bespilotnih letelica rusko iranske proizvodnje koje su svakodnevno lansirani iznad ukrajinske teritorije.

Ukrajina je ogromna država po teritorijalnom obimu. Zapadni PVO sistemi koje su dobili Ukrajinci raspoređeni su u strateškim vojnim oblastima i velikim gradovima tvrde da nisu dovoljni.

Sistemi poput Patriota ili Iris-T, koji koriste izuzetno skupu municiju presretače, pokušavaju da brane važne ciljeve u većim gradovima i na liniji fronta od ruskih krstarećih raketa, a takođe su tu da zasmetaju ruskom vazduhoplovstvu.

Što se tiče dronova kamikaza, veoma efikasnih, jeftinih, koji lete na malim visinama i izazivanja pustošenja, potrebni su savremeni sistemi, a posebno sistemi za ometanje.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. 

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Ovde se ukrajinska vojska suočava sa akutnom nestašicom, što dokazuju napadi koje ruske snage skoro svake noći izvode na ukrajinske luke na obalama, u cilju potčinjavanja sposobnosti Ukrajine i sprećavanja transporta vojne opreme.

Još 7. jula, video je postao viralan na Tviteru na kome se vidi kako ukrajinski snajperista gađa mali dron sa uređajem koji se sastoji od šest jurišnih pušaka Kalašnjikov AK-74 (poznatih kao model 1986) postavljenih kružno oko osovine opremljene poprečnim gvozdenim nišanom i sistemom istovremenog aktiviranja šest okidača.

Ukrajinci pokušavaju da obore ruske bespilotne letelice Geranj iz pikapa sa kalašnjikovima dok pucaju „na sluh“

Francuski filozof Bernar Henri Levi, objavio je na svom Tviteru sugestivnu sliku o načinu na koji Ukrajinci noću pokušavaju da obore ruske dronove.

Na slici se vidi mobilni uređaj protivvazdušne odbrane ukrajinske vojne grupe koji čeka da dronovi stignu do tačke obrušavanja i čekaju poslednji trenutak kako bi pokušali da obore ove bespilotne letelice.

Na vozilu 4×4, grupa vojnika sa poljskim mitraljezom i automatima Kalašnjikov okušava sreću čekajući dronove. Vođeni su zvukom i uz pomoć reflektora. Naravno, male su šanse da UAV bude oboren na ovaj način.

Dronovi Geranj i sinoć razorili ukrajinske luke u Odeskoj oblasti

U noći 6. septembra ukrajinske luke u Odeskoj oblasti ponovo su postale predmet napada bespilotnih letelica Geran. Glavni udar bio je usmeren na vojne objekte u blizini grada Kilije. Rumunski očevici uspeli su da snime trenutke udara, pokazujući koliko je situacija bila kritična za ukrajinsku stranu.

Video materijali koji su objavljeni na internetu pokazuju snažne eksplozije u oblasti luke. Blicevi eksplozija osvetlili su noćno nebo, omogućavajući rumunskim posmatračima da zabeleže ono što se dešavalo kamerom.

U komentarima na incident precizira se da su sistemi PVO u okruženju bili zastupljeni minimalnim brojem snaga. Svu protivvazdušnu odbranu na području grada Kilije u trenutku napada predstavljalo je nekoliko odreda Oružanih snaga Ukrajine naoružanih malim oružjem. Sudeći po video snimku, ove snage nisu uspele da odbiju napad i spreče štetu.

Treba napomenuti da je infrastruktura koju može da koristi ukrajinska vojska redovno izložena raketnim i bespilotnim napadima.

Potreba za oružjem protiv dronova

Improvizacija je u suštini dokaz neadekvatnosti naoružanja potrebnog za borbu protiv priliva kamikaza dronova, koji imaju nikada do sada zabeležen uticaj na rat.

Generalno, sukob između Rusije i Ukrajine stekao je reputaciju „tehnološkog rata“, gde su primena i eksperimentisanje najsavremenijih tehnologija zauzeli centralno mesto.

dron upecan u mrezi spasao haubicu krab
dron upecan u mrezi spasao haubicu krab

Međutim, opštu pažnju često su privlačile i nekonvencionalne, netehnološke inovacije koje su se pojavljivale u kritičnim trenucima razvoja situacije na terenu.

Od imitacije vojnika i borbene opreme visokih performansi, ručnih bombi koje su lansirali komercijalni dronovi, mreža postavljenih na vozila za sprečavanje udara kamikaza dronova, haubica postavljenih na barže, zavarenih zapaljenih kofa ispred tenkova kako bi preusmerili Javelin projektile, ove inovacije su privukle pažnju, demonstrirajući važnost genijalnosti i inventivnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave