NaslovnaNovostiŽičana mreža protiv drona-samoubice

Žičana mreža protiv drona-samoubice

Na Telegramu je “Военный Осведомитель” postavio post u kome prikazuje ukrajinski “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistem zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodne haubice.

No, u tekstu se tvrdi da ovo ne može zaštiti cilj pošto su Rusi na HEAT (High explosive anti-tank warhead) bojevu glavu Lanceta postavili lidar koji se aktivira pre kontakta sa metom i kumulativni mlaz ipak dopire do oklopa.

Kao potvrdu, autor se poziva na raniju vest o netaknutom “kamikaza” dronu ZALA “Lancet”, koji je dospeo u ruke ukrajinskih vojnika. Autor ukazuje da je na dronu u drugom kadru uočljiv lidar (Light Detection and Ranging, laser imaging, detection, and ranging) koji aktivira bojevu glavu pre udara u cilj.

Pitanje je koliko ovo rešenje može biti zaista efikasno protiv teže oklopljenih meta, pogotovo ako je zaštitna mreža dovoljno udaljena oruđa.

S druge strane, poznato je da ruska vojska odavno poseduje ZALA Lancet 3 – inteligentno višenamensko oružje sposobno da autonomno locira i pogodi datu metu.

Sistem se sastoji od visokopreciznog udarnog elementa, izviđačkog, navigacionog i komunikacionog modula. ZALA Lancet formira sopstveno navigaciono polje i ne zahteva nikakvu kopnenu ili morsku infrastrukturu. Ima nekoliko tipova sistema za navođenje: koordinatni, opto-elektronski i kombinovani.

artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre
artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre

Pored toga, bespilotna letelica je opremljena telekomunikacionim kanalom, koji prenosi sliku cilja, omogućavajući potvrdu efikasnosti pogotka. Bojeva glava je opremljena, u zavisnosti od predviđenog cilja, beskontaktnim ili kontaktnim upaljačem. Prvi put je demonstriran u Siriji, 2019 godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave