NaslovnaNovostiUkrajinci pokušavaju da obore ruske bespilotne letelice vezujući automate Kalašnjikov u "bukete"

Ukrajinci pokušavaju da obore ruske bespilotne letelice vezujući automate Kalašnjikov u “bukete”

Tokom skoro 17-mesečnog sukoba između Ukrajine i Rusije, na bojnom polju su se pojavili brojni prikazi “kreativnosti” i tehničkih inovacija, vođeni kontinuiranim naporima da se prevaziđu zajednički izazovi koje su dve strane predstavljale na taktičkom nivou.

Dana 7. jula, video je postao viralan na Tviteru na kome se vidi kako ukrajinski snajperista pogađa mali dron sa uređajem koji se sastoji od šest jurišnih pušaka Kalašnjikov AK-74 (poznatih kao model 1986) postavljenih kružno oko osovine opremljene poprečnim gvozdenim nišanom i sistemom istovremenog aktiviranja šest okidača.

Istovremena paljba iz šest AK-74 čini zanimljiv vizuelni spektakl, ali izgleda da oružje sa šest cevi ne pogađa metu, što ukazuje na ograničenja njegove efikasnosti.

Video, zajedno sa drugim dostupnim fotografijama, međutim, pokazuje da uprkos svojim ograničenjima, improvizovani sistem ima operativnu funkcionalnost, a niska preciznost je najverovatnije posledica velike udaljenosti sa koje je ispaljen na dron.

AK-74, predstavljen 1970-ih kao naslednik AK-47, i dalje je primarno oružje koje koristi ukrajinska vojska kao i mnoge širom sveta.

Na snimku, pored „buketa“ AK-74, na levoj strani kadra, vidi se još jedan ukrajinski vojnik kako puca iz mitraljeza Degtiariov DP-27 (model 1927, od pre Drugog svetskog rata, koji je još uvek se koristi u Ukrajini).

Potreba za oružjem protiv dronova

Improvizacija je u suštini dokaz neadekvatnosti naoružanja potrebnog za borbu protiv priliva ruskih kamikaza dronova, koje su imale i idalje imaju značajan uticaj na rat u Ukrajini.

Čini se da je novi uređaj sa više pušaka takođe dizajniran sa namerom da se koristi lako dostupno oružje i municija za povećanje obima vatre, čime se povećava verovatnoća pogađanja ovih vazduhoplovnih ciljeva koje Rusija, izgleda, ima beskonačno na raspolaganju, uprkos svakodnevnim tvrdnjama zapada da ostaju bez municije.

Generalno, sukob između Rusije i Ukrajine stekao je reputaciju „tehnološkog rata“, gde su primena i eksperimentisanje najsavremenijih tehnologija zauzeli centralno mesto.

dron upecan u mrezi spasao haubicu krab
dron upecan u mrezi spasao haubicu krab

Međutim, opštu pažnju često su privlačile i nekonvencionalne, netehnološke inovacije koje su se pojavljivale u kritičnim trenucima razvoja situacije na terenu.

Od imitacije vojnika i borbene opreme visokih performansi, ručnih bombi koje su lansirali komercijalni dronovi, mreža postavljenih na vozila za sprečavanje udara kamikaza dronova i haubica postavljenih na barže, ove inovacije su privukle pažnju, demonstrirajući važnost genijalnosti i inventivnosti.

7 KOMENTARA

  1. I šta reče Nebojša ovi ginu zbog usijanih glava iz Brisela, Vasingtona, Berlina. Moskve i Kijeva ?
    Da Vam Vulin slučajno nije šta u rodu ?

  2. Zalosno i za jedne i za druge vojnike i njihove porodice. Ginu ljudi zbog usijanih glava iz Brisela, Vasingtona, Berlina. Moskve i Kijeva. Ukrajina verski podeljena zemlja kojom u ovom trenutku upravljaju katolici dok je pravoslavcima umanjen uticaj na odlucivanje. Ima jos jedan paradoks! U drugom svetskom ratu je poginulo, cini mi se oko 21 milion Rusa i oko 6 miliona Nemaca. Rusi su pobedili ali uz ogromnu cenu. Nezaboravimo da je Nemacka ratovala na visestruko duzem frontu od Rusije i sa vise zemalja….

  3. Novi oglas u novinama.
    Dolazim na vasa slavlja i pravim ogromnu pucacinu u vasu cast.
    Ps. Interventna brigada dolazi gratis.

  4. Ovaj Mikola samo na svadbe da nosi ovo svoje čudo… Puca iza drona bar 15metara, kontam da nije čuo za preticanje

  5. Vidoh jos jedan snimak, vojnik koji puca posle rafala trese ruke, sto je normalno, ko zna koliko to cudo trese i smeje se ko idiot, sto je jos normalnije sa cinjenicom sta radi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave