NaslovnaNovostiBeloruski tenkovi T-72 opremljeni pećima kako bi preusmerili Javelin projektile

Beloruski tenkovi T-72 opremljeni pećima kako bi preusmerili Javelin projektile

Beloruska oklopna vozila opremljena su novom zaštitom od protivtenkovskih projektila. Na društvenim mrežama pojavila se fotografija beloruskih tenkova T-72, ​​modifikovanih da izdrže oružje verovatnog neprijatelja.

Ideja da se tenkovi i druga oklopna vozila ojačaju metalnim rešetkama nije nova. Pronalazak bi mogao da se pripiše sirijskoj vojsci koja je opremila svoja borbena vozila takvim rešetkama. Uprkos jednostavnosti dizajna, takva zaštita se pokazala veoma efikasnom za posadu od udara kumulativnih granata.

modifikovani bmp 1 u siriji izvor tankandafvnews.com
modifikovani BMP-1 u Siriji / izvor:tankandafvnews.com

Projektil, padajući u takvu rešetku, se deformiše, tako da glavno punjenje pogađa cilj bez nanošenja značajnijeg oštećenja. Ukrajinska vojska takođe često postavlja rešetke na laka oklopna vozila zbog njihove efikasnosti protiv granata ispaljenih iz ručnih bacača.

Međutim, takve rešetke ne funkcionišu protiv Dževelina, pošto je granata američkog protivtenkovskog raketnog sistema navođena toplotnim zračenjem tenka i pogađa metu odozgo. Snaga preliminarnog punjenja je dovoljna da uništi rešetku, nakon čega dolazi kumulativno punjenje koje sagoreva oklop tenka.

Da bi skrenula raketu „Javelin“ sa trupa, beloruska vojska je odlučila da tenk dopuni snažnim izvorom toplotnog zračenja u vidu peći pričvršćene na 5-metarsku metalnu šipku za rezervoar.

beloruski tenkovi t 72 opremljeni pecima kako bi preusmerili javelin projektile
T-72
IzvorTwitter

3 KOMENTARA

  1. Боже смилуј Се свом грешном православљу у сСвету и Планет.Амин.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave