NaslovnaAnalitikaOružane snage Belorusije

Oružane snage Belorusije

Ovih meseci, pa i godina, Belorusija je uvek na naslovnim stranama, ali  nekako u podnaslovima; savremenim  slengom govoreći – ispod radara. Tu je, nezaobilazna je u svakoj varijanti, posebno kada treba osuti drvlje i kamenje po njenom predsedniku. Istina je da je Belorusija bila jedna od najrazvijenijih sovjetskih republika, a i danas su njena industrija, mašinogradnja, kao i medicinski turizam, nosioci razvoja zemlje. O istoriji Belorusije možete podrobno doznati iz tekstova koji se već nalaze na našem forumu, a posebno iz kraće studije ”Sovjetsko-poljski rat 1919-1921”. Belorusija je relativno mala i malobrojna država, ali se nalazi na vemoma važnom geostrateškom položaju i nije čudo da je stalno, na ovaj ili onaj način, u žiži interesovanja.

najveĆi objekti i poligoni vojne infrastrukture
NAJVEĆI OBJEKTI I POLIGONI VOJNE INFRASTRUKTURE

Za ovaj tekst o OS Belorusije daleko važniji od brojki, modela oruđa, rasporeda garnizona, itd, je istorijski kontekst u kome posmatramo ovu državu. Zašto? Belorusija je praktično u ratu, pa precizirati brojke i raspored snaga je nepouzdano, manje bitno za širu sliku, a ta šira slika je sledeća:

razmeŠtaj os bez jedinica mvd, odnosno mup
RAZMEŠTAJ OS BEZ JEDINICA MVD, ODNOSNO MUP

U toku Drugog svetskog rata Belorusija je podnela neverovatne žrtve (gotovo trećina stanovništva je pobijena genocidno, bilo od strane Nemaca, bilo od strane njihovih slugu); pretrpela je strahovita razaranja, pa joj je polovina ekonomskih resursa uništena. Može se reći da u kolektivnoj svesti Belorusa ne postoji dilema šta je to nacizam i kako se treba boriti protiv njega. Pri tom svoju državnost u istorijskom smislu, duguje svom velikom susedu.  

Ono što je trenutno, ali i dugoročno važno ne samo za ovaj tekst, naravno, jeste činjenica da je ona postala članica konfederalnog entiteta pod imenom Savezna država Rusije i Belorusije (Союзное государство России и Белоруссии), osnovanog drugog aprila 1996. godine. Godinu dana kasnije savez je ojačan i nazvan ”Savez Rusije i Belorusije” (Союз России и Белоруссии), da bi 26. januara 2000. godine ovaj Savez dobio konačno ime Savezna država (rus. Сою́зное госуда́рство, belorus. Саюзная дзяржава). Ima dva glavna grada – Moskvu i Minsk. Pored njih, neke zemlje su imale status kandidata za prijem, no sada je izvesno da su status stalnih posmatrača dobile Abhazija i Južna Osetija. Petog novembra 2021. godine predsednici Rusije i Belorusije potpisali su dekret Savezne države, utvrdivši 28 programa integracije u pitanjima poreza i kreditiranja, kao i formiranju zajedničkog tržišta nafte, gasa i saobraćajnih usluga.

karta svih aerodroma aktivnih, gr aĐanskih, rezervnih i napuŠtenih
KARTA SVIH AERODROMA – AKTIVNIH, GRAĐANSKIH, REZERVNIH I NAPUŠTENIH

Shodno takvom statusu, kada je 24. februara ove godine Ruska Federacija počela specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i drugim delovima Ukrajine, Belorusija je stavila na raspolaganje svoju teritoriju ruskim OS. Kao mogućnost za koncentraciju vojske iskorišćene su združene vežbe ”Savezna rešenost 2022” koje su sprovedene neposredno pred SVO, od 10. do 20. februara. Dovoljno razloga da se zainteresujemo čime Belorusija brani svoj suverenitet i čime može da se aktivno uključi u SVO ili neku drugu operaciju. 

Oružane snage Republike Belorusije (belor. Узброеныя Сілы Рэспублікі Беларусь) imaju zadatak kao i sve druge OS. Belorusija je članica Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (Организация Договора о коллективной безопасности – ОДКБ, ”Tашкентский пакт”). Skraćenica ”OS RB” je na beloruskom ”ВС РБ”, a mi ćemo koristiti našu skraćenicu. Služba u OS je po pozivu, ugovoru i u rezervi. Obavezna je za državljane muškog pola. Poziv važi za uzrast od 18 do 27 godina, a vojni rok zavisi od stepena obrazovanja. Načelno, on je 18 meseci, sa višim obrazovanjem je 12, a sa vojnim obrazovanjem šest. Mogu služiti i žene prema potrebi i specijalnostima. Zakletva se može dati na dva jezika, a do polaganja zakletve obveznici se ne mogu slati na borbene zadatke. Komande su na ruskom jeziku. 

Struktura i organizacija

OS se sastoje iz dva vida (KoV, RV i PVO) i Posebnih rodova (Snage za specijalne operacije, Transportne snage i snage Teritorijalne odbrane). 

1. Kopnena vojska

amblem kov

Direktno je podređena MO i ima dve operativne komande: Zapadnu (pravac prema Poljskoj, sa štabom u gradu Grodnom, sa osnovom na 28. armiju) i Severo-zapadnu (pribaltički pravac sa štabom u Borisovu, osnovanu na sedmoj tenkovskoj armiji). Ima i samostalne delove, nezavisno od ove dve operativne komande. Brojnost je prema podacima iz ove godine oko 11.700 ljudi.

Naoružanje:

Tenkovi:
 • ”T-72B” (SSSR), 477 komada (nekoliko modifikacija A, AB i B su u rezervi, na čuvanju); ”T 72 B3” (RF), u sastavu 120 oklopno-mehanizovane brigade. Nepoznat broj starijih modela tenkova na čuvanju. U toku je stalna dislokacija i razmena sa OS RF pa je praktično nemoguće znati tačno stanje. To važi i za druga sredstva. 
t 72b3
T-72B3
Borbena vozila pešadije:
 • ”BMP-2” (SSSR) 926 komada; ”BTR – 82A” (RF) više od 30 komada, ”BRM-1K” (SSSR) 132 komada.
btr 82a
BTR 82A
Oklopni transporteri:
 • ”MT-LB” (SSSR), 58 komada.
Automobili:
 • ”Dongfeng Mengshi EQ2050F” (Kina, terenski) 22 komada. ”Dajiang CS/VN3” (Kina, oklopljeni automobil) osam komada.
dajiang csvn3
Dajiang CSVN3
Artiljerija:
 • ”2S1 – Gvozdika” 122 mm (SSSR) samohodno oruđe, 125 komada. ”2S3-Akacija”, 152 mm (SSSR), samohodno oruđe, 125 komada. ”2S5-Giancit -S” 152 mm, samohodno oruđe, 71 komad, još 36 komada su detaširana i pod direktnom komandom GŠ. ”2S19 – Msta S” 152mm (SSSR), samohodno oruđe, 12 komada. ”2A65 -Msta B” 152mm (SSSR), top-haubica, 72 komada, još 36 detaširano pod direktnu komandu OS. ”2S 12” 120 mm (SSSR) minobacač, nepoznat broj.
2s3 akacija
2S3 AKACIJA
Višecevni raketni bacači:
 • ”BM-21 Grad” i ”BM -21A Belgrad” 122 mm (SSSR – artiljerijski deo, Belorusija – podvoz). Poseduju 128 lansera, a artiljerijski deo je sa ruskog podvoza ”Ural 375 D” prenesen na beloruski  ”MAZ – 6317”. ”BM-27 Uragan” 220 mm (SSSR), 36 komada. ”9A52-Smerč” 300 mm (SSSR), 36 komada. ”V-200 Polonez” 301 mm (Belorusija), šest komada.
uragan 220 mm
uragan 220 mm
Protivtenkovski raketni kompleksi: 
 • ”Metis” (Rusija), nepoznat broj. ”Fagot” (SSSR), nepoznat broj. ”9P148 Konkurs” (SSSR), 75 lansera. ”9P149 Šturm S” (SSSR), 85 lansera.
Sredstva trupne PVO:
 • ”SZU-23/2” (SSSR), samohodno cevno PA oruđe. Nepoznat broj. ”Tunguska” (SSSR), raketno-topovski kompleks, nepoznat broj.
Taktički raketni komleksi:
 • ”Točka -U” (SSSR), 36 lansera.
 • ”9K72 Elbrus” (SSSR), 60 lansera. 

2. Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana (Ваенна-паветраныя сілы і войскi супрацьпаветранай абароны)

amblem rv i pvo

U svoj sastav uključuju: Ratno vazduhoplovstvo, raketne jedinice PVO, Radio-tehničke trupe i Specijalne jedinice i službe. 

2.1. Ratno vazduhoplovstvo ima tri komponente: avijaciju, Jedinice posebne namene i odgovarajuće Službe.

Komanda se nalazi u Minsku. Baze se nalaze u gradovima Minsk, Baranoviči, Mačulišči, Lida, Bobrujsk, Fanipolj, Brest, Sluck, Polock, Berjoza, Ružani, Domanovo, Borovuha i Ostrovecki reon.

Су 27УБМ 15 minuta pre katastrofe u poljskoj na aerodromu radom
SU-27UBM 15 MINUTA PRE KATASTROFE U POLJSKOJ NA AERODROMU RADOM
Formacija:
 • Komanda RV (Minsk).
 • 61. lovačka baza” (Baranoviči, bazirani su ”MiG-29” i ”Su-30 SM”).
 • 50. mešovita baza” (Mačulišči, bazirani su ”Il – 76 MD”, ”An-26”, ”Mi-8” i ”Mi-24”).
 • 116. gardijska Radomska jurišna baza (Lida, bazira ”Su-25”, ”L-39”, ”Jak -130”).
 • 483. baza obezbeđenja, održavanja i opremanja (Minsk).
 • Osma radio-tehnička brigada (Baranoviči).
 • 49. radio-tehnička brigada (Mačulišči).
 • 56. samostalni puk veze (Minsk, bazira sisteme ”Buk”).
 • 83. samostalni inžinjerijsko-aerodromski puk (Bobrujsk).
 • 15. raketna brigada (Fanipolj, bazira ”S-300”).
 • 115. raketna brigada (Brest, bazira ”S-300 P”).
 • 120. Jaroslavska raketna brigada (Baranoviči, bazira sisteme ”Buk”).
 • 377. gardijski raketni puk (Polock, bazira ”S-200” i ”S-300”).
 • 16. samostalni puk za protivelektronska dejstva (Berjoza). 
 • 740. raketna brigada (Borisov, bazira sisteme ”Osa – AKM”).
 • 147. raketna brigada (Bobrujsk).
 • 210. vazdušni poligon (Ružani).
 • 174. školski poligon (Domanovo, Ivacevičevski reon).
 • 223. centar  vazdušne medicine (Mačulišči).
 • 570. centar organizacije vazdušnog saobraćaja (aerodrom Minsk).
 • 366. vazdušno-tehničko skladište (Sluck). 
 • 276. samostalni bataljon obezbeđenja i opsluživanja aerodroma (Borovuha).
 • 825. raketni puk (Polock, bazira sisteme ”S-200”).
 • 1146. gardijski raketni puk (Ostrovecki reon, bazira sisteme ”Tor -MK”).
Letilice
 • Borbene letilice: ”MiG-29”, ”MiG-29S”, ”Mig-29UB” (SSSR). ”MiG-29 BM” je duboka beloruska modernizacija. Ukupan broj aparata ”MiG-29” je 28 jednoseda i šest dvoseda (34).   ”Su-25K”’ i ”Su-25 UBK”. Ima ih 22 komada, a oko 20 ”Su-25” nalaze se na čuvanju.  ”Su-27” i ”Su-27 UB” (ukupno 21 aparat) su na čuvanju ili se uopšte ne koriste. ”Su-30 SM”, četiri aparata, naručeno je 12.
 • Transportni avioni: ”Il-76” (SSSR), dva komada, pored još devet građanskih koji su spremni za vojnu upotrebu. ”An-36” (SSSR), četiri komada.
 • Školske letilice: ”Jak-130”, 11 aparata. ”L-29” (ČSSR”), 10 aparata kupljeni od Ukrajine 2005. godine.
 • Transportni helikopteri:”Mi-8” i ”Mi-8MTB-5” (SSSR, Rusija), 20 komada. ”Mi-26” (SSSR) šest komada (14 u rezervi).
 • Udarno-jurišni helikopteri: ”Mi-24 u verzijama V, P, R, K” (SSSR),12 komada. ”Mi-35P”, nepoznat broj, očekuje se da do kraja ove godine pristigne u jedinice.

2.2. PVO

 • ”S-300 PS” (SSSR) i ”S-300V”, nepoznat broj diviziona i lansera. ”Buk” (SSSR), četiri diviziona. ”Osa” (SSSR), šest diviziona. ”Strela – 10”. ”Tor-M2E” (Rusija), poslednji dostupan podatak je pet baterija. Svakako ih ima više. ”Protivnik GE” (Rusija), do 15 radarskih kompleksa. 

3. Samostalni rodovi (Отдельные рода войск)

3.1 Snage za specijalne operacije.

amblem specijalnih jedinica

Neposredno su potčinjene generalštabu. Zadaci su im slični srodnim jedinicama u svetu. Obuku sprovode na poligonu ”Bela Luža”. Ova jedinica zaslužuje posebnu temu pošto je to, praktično, vojska u vojsci, sa posebnom organizacijom i vrstama oružja, počevši od artiljerije, preko transportnih sredstava do streljačkog oružja posebne namene.

3.2 Transportne jedinice ( Транспортные войска)

Uključuju sve vrste transporta za potrebe OS. Potčinjena je odeljenju za obezbeđenje saobraćaja MO Belorusije. 

3.3. Teritorijalne jedinice (Территориальные войска)

U uslovima racionalizacije i smanjivanja broja angažovanog ljudstva u OS, pojačana je struktura TO na svim nivoima. Ove snage imaju zadatke kao sve srodne jedinice u svetu. VK može računati u prvom pozivu na 120.000 ljudi. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave