NaslovnaNovostiUkrajinske snage turskim dronom Bayraktar TB2 digle u vazduh ruski patrolni čamac...

Ukrajinske snage turskim dronom Bayraktar TB2 digle u vazduh ruski patrolni čamac [VIDEO]

Ukrajinske trupe su pogodile ruski patrolni čamac na linijama fronta koristeći dron Bayraktar TB2 koji je isporučila Turska.

Ukrajinska mornarica objavila je u nedelju snimak koji pokazuje, kako je navela, uspešan udar na ruski patrolni čamac KC-701 koristeći bespilotni letelicu Bayraktar ​​TB2 turske proizvodnje.

TB2 pogađa čamac

„U severozapadnom delu Crnog mora, tokom pokušaja iskrcavanja neprijateljskih trupa, pomorska avijacija Oružanih snaga Ukrajine uništila je neprijateljski čamac tipa KS-701 Tuna“, navodi se u saopštenju ukrajinske mornarice u nedelju.

Mornarica je saopštila da je u napadu dronom poginulo šest ljudi, a dvoje su povređeni.

Turska je tajno prebacila u Ukrajinu do 12 dronova Bayraktar?

Turska nastavlja da snabdeva Kijev napadnim bespilotnim letelicama Bayraktar ​​TB2.

Iako Ankara kategorički negira prodaju dodatnih udarnih i izviđačkih dronova Bayraktar ​​TB2 Ukrajini, postalo je poznato da je turska strana tajno prebacila Kijevu još 12 udarnih dronova.

O tome svedoče kako video snimci njihove borbene upotrebe poput ovog, tako i brojni ukrajinski izvori koji potvrđuju činjenicu da su dronovi stigli, međutim, ne navode njihov broj.

Tokom protekle nedelje pojavili su se video snimci koji dokazuju upotrebu turskih udarnih dronova, među kojima je i ovaj.

Do sada su gotovo svi dronovi ovog tipa uništeni u aktuelnom sukobu, kako je već objavljeno, međutim, od nedavno su ponovo počeli ponovo da se koriste. O tome, između ostalog, svedoče video-snimci koje je turska bespilotna letelica snimila u Crnom moru, kada je grupu ukrajinskih vojnih čamaca gađao ruski lovac, kao i drugi zabeleženi snimci.

Treba napomenuti da je ranije Ukrajina zatražila isporuku dronova Bayraktar ​​TB3 od Turske, što ne isključuje mogućnost da je reč o konkretnom modelu UAV, koji je strukturno veoma sličan verziji Bayraktar ​​TB2.

TB3 ima manju radarsku vidljivost, veći domet leta i napredniji elektronsko-optički sistem.

Slava Bayraktara nije dugo trajala

U septembru 2020. godine, ubrzo nakon sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, Kijev je od Turske kupio prvu seriju bespilotnih vozila Bayraktar ​​TB2, što je ostavilo primetan trag u istoriji sukoba na Kavkazu.

Dok se Bayraktar pokazao veoma uspešnim na strani Azerbejdžana protiv Jermenije u Nagorno Karabahu, u Ukrajini je dominirao u početku sukoba, kada je globalna pomama za modelom TB2 doživela i svoj vrhunac, a potom nestaje sa radara.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Zatim, 2022. godine, tokom vojnih operacija, Ukrajina je dobila još oko 50 ovih dronova. Međutim, kako se ispostavilo, njihova borbena efikasnost je bila donekle preuveličana, navodi se u analizi američkog izdanja Biznis Insajder.

Napominje se da se Baryaktar pokazao kao moćno oruđe protiv Jermenije, uglavnom zbog nedostatka sistema za elektronsko ratovanje i PVO u jermenskim snagama. Međutim, ovaj pristup nije uspeo sa Rusijom. Oružane snage Rusije nakon grešaka u početku, brzo su uništile većinu turske flote dronova.

Kijevu ostao bez većine dronova Bayraktar ​​TB2

Oružane snage RF uspešno koriste sisteme protivvazdušne odbrane i elektronske borbe za otkrivanje i uništavanje dronova. Prema statistici britanskog instituta RUSI, Rusija svakog meseca uništi do 10.000 dronova, uključujući i one proizvedene u Ukrajini i zapadnim zemljama.

Ukrajina, Katar i Azerbejdžan su već kupili dronove TB2, a Poljska je prošle godine postala prva država članica EU i NATO koja je nabavila dronove od Turske, potom ih je sledila i Rumunija.

bayraktar tb2 iznad kijeva
bayraktar tb2 iznad kijeva

Rusija tvrdi da je modifikacijama svojih sistema poput Tor-a i Pancir S-2, oborila preko 100 letelica ovog tipa. Tu tvrdnju su pokrepili i sa brojnim video snimcima obaranja, poput ovog.

Po svemu sudeći, uništavanje bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2 potvrđuje da efikasnost upotrebe bespilotnih letelica u savremenom oružanom sukobu može u velikoj meri zavisiti od sposobnosti odbrambenih sistema neprijatelja.

Bayraktar TB2 ukratko

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bajraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m. Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

bayraktar ukrajina
bayraktar u službi OSU

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“.

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan dron dovoljno pet miliona evra. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima peto mesto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave