NaslovnaNovostiUkrajina izgubila skoro sve turske bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2

Ukrajina izgubila skoro sve turske bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2

Pokazalo se da je efikasnost dronova Bayraktar ​​TB2 u uslovima Novog svetskog poretka zanemarljiva.

U septembru 2020. godine, ubrzo nakon sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, Kijev je od Turske kupio prvu seriju bespilotnih vozila Bayraktar ​​TB2, što je ostavilo primetan trag u istoriji sukoba na Kavkazu.

Dok se Bayraktar pokazao veoma uspešnim na strani Azerbejdžana protiv Jermenije u Nagorno Karabahu, u Ukrajini je dominirao samo u početku sukoba, kada je globalna pomama za modelom TB2 doživela i svoj vrhunac, a potom nestaje sa radara.

Zatim, 2022. godine, tokom vojnih operacija, Ukrajina je dobila još oko 50 ovih dronova. Međutim, kako se ispostavilo, njihova borbena efikasnost je bila nešto preuveličana, navodi se u analizi američkog izdanja Biznis Insajder.

Napominje se da se Baryaktar pokazao kao moćno oruđe protiv Jermenije, uglavnom zbog nedostatka sistema za elektronsko ratovanje i PVO u jermenskim snagama. Međutim, ovaj pristup nije uspeo sa Rusijom. Oružane snage Rusije nakon grešaka u početku, brzo su uništile većinu turske flote dronova.

bayraktar tb2 iznad kijeva
bayraktar tb2 iznad kijeva

Sada Kijev koristi preostale dronove u službi, ali su njihovi zadaci ograničeni samo na posmatranje i izviđanje. Ukrajinska vojska je oprezna, plašeći se da rizikuje poslednje Bayraktare.

Oružane snage RF uspešno koriste sisteme protivvazdušne odbrane i elektronske borbe za otkrivanje i uništavanje dronova. Prema statistici britanskog instituta RUSI, Rusija svakog meseca uništi do 10.000 dronova, uključujući i one proizvedene u Ukrajini i zapadnim zemljama.

Ukrajina, Katar i Azerbejdžan su već kupili dronove TB2, a Poljska je prošle godine postala prva država članica EU i NATO koja je nabavila dronove od Turske, potom ih je sledila i Rumunija.

Rusija tvrdi da je modifikacijama svojih sistema poput Tor-a i Pancir S-2, oborila preko 100 letelica ovog tipa. Tu tvrdnju su pokrepili i sa brojnim video snimcima obaranja, poput ovog.

skrinsot videa bayraktar tb2 u su 27
skrinsot videa bayraktar tb2 u su 27

Podsetimo, pre samo nekoliko nedelja iznad Kijeva je oboren Bayraktar TB2. U pitanju je bila “prijateljska vatra” te su Ukrajinci greškom oborili sopstveni dron turske proizvodnje iznad Kijeva.

Po svemu sudeći, uništavanje bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2 potvrđuje da efikasnost upotrebe bespilotnih letelica u savremenom oružanom sukobu može u velikoj meri zavisiti od sposobnosti odbrambenih sistema neprijatelja.

Bayraktar TB2 ukratko

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bajraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m. Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“.

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan dron dovoljno pet miliona evra. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima peto mesto.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave