NaslovnaNovostiBritanci: Rusija „obara“ 10.000 dronova mesečno; elektronsko ratovanje „pravi haos“ Kijevu

Britanci: Rusija „obara“ 10.000 dronova mesečno; elektronsko ratovanje „pravi haos“ Kijevu

Istraživači su otkrili nove ruske sisteme elektronskog ratovanja i mogućnosti koje su bile razorne za ukrajinske bespilotne letelice i šifrovane radio komunikacije u alarmantno kratkom periodu.

U izveštaju Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu navodi se kako je moskovsko elektronsko ratovanje veoma efikasno i obarao skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, dakle oko 333 dronova dnevno.

Kao i njena „ešalonirana“ protivvazdušna odbrana, sa progresivno preklapajućim sistemima zemlja-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa, ruske kopnene snage imaju adekvatno raspoređene EV platforme koje pokrivaju svakih 10 kilometara fronta. Podsetimo, front u Ukrajini se rasteže na oko 1000 kilometara.

Rusi vode u elektronskom ratu

Rusija vodi u elektronskom ratovanju, pripremajući se u tehnološkom smisli još od rata u Siriji 2015. i aneksije Krima godinu dana ranije.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Kasniji izveštaji u vodećoj zapadnoj štampi dodatno su otkrili stepen uspeha ruskog elektronskog ratovanja koji je mučio ukrajinske operacije, sa najrazličitijim spektrom sistema za rešavanje svih mogućih pretnji, od dronova, komunikacija, signala za satelitsku navigaciju i satelita.

Rat traje godinu dana i tri meseca a očekuje se da će trajati još dugo, dok Severnoatlantski savez predvođen SAD nastavlja da naoružava Ukrajinu. Dok se ukrajinska kontraofanziva idalje isčekuje, Rusija, u međuvremenu, čini blagi pritisak da zauzme male preostale džepove teritorije na jugu i istoku Ukrajine.

Novi ruski sistem protiv bespilotnih letelica

Ruske Krasuha-2, Krasuha-4, RB-341V LEER-3, R-330Ž Žitel, Murmansk-BN i Moskva-1 su neke od poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Takođe smo pisali kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini
Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

Međutim studija RUSI stručnjaka je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

„Takođe ima sofisticiran spektar efekata za obaranje bespilotnih letelica. Ruska vojska i dalje uveliko koristi navigacione smetnje u području borbe kao elektronsku zaštitu. Ovo doprinosi stopi gubitka ukrajinskih bespilotnih letelica od približno 10.000 mesečno“, navodi se u studiji RUSI Džeka Votlinga i Nika Rejnoldsa.

Studija je dodala da su ruske EV platforme „u velikoj meri usmerene na poraz bespilotnih letelica i da ne pokušavaju da dekonflikuju njihove efekte“. Može se pretpostaviti da pod „dekonfliktom“ autori podrazumevaju da ruske jedinice ne kapitalizuju odmah gubitak takvog sistema napadom na Ukrajince, jer uništavanje bilo koje neprijateljske platforme znači degradaciju odbrambenih sposobnosti.

„Postoji minimalno interesovanje ruskih posada za sinhronizovanje ovih efekata sa drugim aktivnostima ili za uklanjanje njihovih efekata“, dodaje se dalje u studiji.

Uništeni ukrajinski dronovi

Pored Šipovnik-Aero, ruska vojska je uveliko uvela efektore elektronskog ratovanja kako bi bila prisutna svim jedinicama na svim ešalonima. „Ukrajinske snage sada procenjuju da je najmanje jedan od ovih sistema dostupan svakom vodu unutar ruskih linijskih jedinica“, navodi se u studiji.

Postoji više video snimaka ruskih vojnika koji koriste velike ručne nekinetičke topove protiv bespilotnih letelica, zbog čega ukrajinske bespilotne letelice padaju ili lagano slete u blizini.

oboreni dron nedaleko od moskve
oboreni ukrajinski UJ-22 Airborne

Prvo znači da je radio kontrolna veza između drona i njegovog zemaljskog operatera prekinuta, dok druga implicira da su ruski ometači preuzeli kontrolu nad dronom.

Ruska protivdronovska puška Stupor efikasno obara neprijateljske dronove u Ukrajini, tvrde izvori iz ruske vojske. O anti-dron pušci Stupor i njenoj efikasnosti, smo pisali još u avgustu 2022. godine.

Ometanje ukrajinskih radio komunikacija

Konkretno o vojnim komunikacijama, autori su primetili veoma sofisticiranu i „sposobnu“ rusku sposobnost elektronskog ratovanja da presretne i dešifruje ukrajinske radio komunikacije koristeći ono što su identifikovali kao ometač Torn-MDM.

„Ruski sistemi postižu presretanje i dešifrovanje u realnom vremenu ukrajinskih Motorola 256-bitnih šifrovanih taktičkih komunikacionih sistema, koji se široko koriste u Oružanim snagama Ukrajine.“ tvrde istraživači instituta RUSI.

U izveštaju se takođe citira ukrajinski vojni oficiri koji podsećaju na incident u kojem je ruski štab dao „preventivno upozorenje“ jedinicama da će doći pod artiljerijsku paljbu odmah nakon što su ukrajinske trupe pozvale na vatreni udar. Iako su 256-bitni šifrovani radio uređaji, ruske EV trupe su mogle da „uhvate i dešifruju ove prenose u realnom vremenu“.

„Kada Rusi ne presreću saobraćaj, ukrajinske jedinice primećuju da mogu pouzdano da potisnu prijemnike na radio-stanicama Motorola na oko 10 km iza prednje linije neprijateljskih trupa.“

Obe strane koriste signale mobilnog telefona za ciljanje neprijateljskih pozicija

Korišćenje ličnih telefona je uznemiravalo i Ukrajinu i Rusiju, tokom celog trajanja sukoba. Takvi nepromišljeni postupci i nemar proizvode značajan rizik na savremenom bojnom polju.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da još od 2014. godine, LNR I DNR borci koje podržava Rusija koriste mobilne podatke za gađanje ukrajinskih vojnika.

Čak i ako neki ruski i ukrajinski vojnici striktno sprovode uputstva da drže mobilne telefone podalje od pozicija na frontu, objave na društvenim mrežama sa bojnog polja ukazuju na to da vojnici obe strane često koriste mobilne telefone.

Pre invazije, ruski vojnici raspoređeni u Belorusiji dobili su instrukcije da daju svoje telefone. U presretnutim pozivima se može čuti kako ruski vojnici navode da su im komandanti zaplenili telefone u februaru.

123877905 gettyimages 1239198837

S druge strane, vojnici su često nalazili načine da zaobiđu pravila. Prema istrazi evidencije poziva, čak su i otete telefone od Ukrajinaca, koristili da se jave kući.

U početku zabeležen klasični ruski nemar

Sadašnji i bivši američki vojni zvaničnici veruju da su neki ruski generali govorili koristeći nešifrovane telefone i radije na početku sukoba. To je ako ne omogućilo, makar olakšalo ukrajincima da pronađu i eliminišu najmanje pet ruskih generala i njihove štabove putem presretnutog poziva.

Analitičari su primetili da su ruski generali modifikovali svoje strategije kao odgovor na takve napade i da se čini da sada viši lideri koriste bezbedniju komunikaciju od redovnih vojnika.

Međutim od kada su se Rusi uozbilji, pored ovog izveštaja RUSI, i u izveštaju Biznis Insajdera iz novembra 2022. navedeno je da je ruska „ofanziva ometanja“ bila toliko „razarajuća“ da je takođe ometala sopstvenu komunikaciju, primoravajući Ruse da „smanje“ svoje operacije u prva dva dana.

3 KOMENTARA

  1. Dok ukrajinci skapiraju da nemaju baš nikakve šanse u ratu sa Rusijom, plašim se da će biti kasno. A zapad ima da ratuje sa rusima do poslednjeg ukrajinca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave