NaslovnaNovostiRusija ima specijalno oružje Tobol koje može da upotrebi protiv satelita Starlink...

Rusija ima specijalno oružje Tobol koje može da upotrebi protiv satelita Starlink – Pentagon

Rusija ima sredstva da udari na satelite Starlink koje je milijarder Ilon Mask stavio na raspolaganje Kijevu u prvim danima invazije. Ukrajinska vojska bi u takvom scenariju bila lišena pristupa internetu, piše Vašington Post.

Čini se da je oružje naprednije nego što se u Sjedinjenim Državama mislilo, piše američka publikacija, pozivajući se na već prečesto pominjani izveštaj tajnih službi.

Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Dokument je deo serije “osetljivog materijala” koji je “procureo” na mrežu preko platforme za razmenu poruka Discord i datira iz marta.

Iako nema naznaka da je bilo koji od ruskih testova bio uspešan, otkriće je zabrinjavajuće jer izgleda da potvrđuje ranije spekulacije da bi ruski program, očigledno dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, takođe mogao da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi oponenti.

Sistem „ometanja” satelita Tobol

Moskva mesecima testira svoj sistem elektronskog ratovanja Tobol u pokušaju da poremeti prenos podataka Starlink u Ukrajini, prema američkim obaveštajnim službama.

Program, „za koji se tvrdi da je dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi protivnici“, navodi se u navedenom martovskom izveštaju.

triada
Triada

Kompanija SpaceX, koja poseduje satelite Starlink, odbila je da komentariše informacije i spekulacije, a Pentagon ćuti sa svoje strane. Još nije jasno da li su prekidi u Starlink-u rezultat eksperimenata ruskog Tobola ili drugih sistema za ometanje kao što je Tirada 2.

Konstantin Jura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni napora Rusije i da Ukrajina „preduzima korake da ih neutrališe“.

Ukrajinske snage prijavile su nestanak komunikacija prošlog oktobra tokom uspešne kontraofanzive na jugu i istoku zemlje.

Nakon toga, ruske trupe su zarobile satelitske internet terminale Elona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka u januaru ove godine.

Analitičari su identifikovali najmanje 7 Tobol sistema u Rusiji. Tri lokacije se takođe pominju u američkim obaveštajnim dokumentima: jedna u blizini Moskve, druga u blizini Krima i treća u Kalinjingradu; veruje se da su sistemi sposobni da napadnu ukrajinske komunikacione sposobnosti.

Vašington post napominje da je Starlink od vitalnog značaja za ukrajinsku vojsku za komunikaciju na bojnom polju i prenos informacija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave