NaslovnaNovostiStarlink terminali koje je Ukrajina koristila protiv Rusa, u rukama boraca DNR

Starlink terminali koje je Ukrajina koristila protiv Rusa, u rukama boraca DNR

Ruske trupe su zauzele satelitske internet terminale Elona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka, gde su borbe postale intenzivne poslednjih nedelja.

Komandant organizacije Carski vukovi rekao je u intervjuu da su ruski borci u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) zauzeli satelitske terminale Starlink.

starlink internet ukrajina
starlink internet ukrajina

Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, koji je podvrgnut uspešnoj operaciji nakon što je ranjen u Donjecku, takođe je rekao novinarima da su ruske trupe zauzele širok spektar neprijateljskih trofeja u DNR, uključujući i opremu visoke tehnologije.

Sa druge strane, lokalni ruski mediji su brzo zaključili da, pošto je ruska strana nabavila opremu Starlink, postoje šanse da Rusi prouče ove terminale ili ih koriste u borbi protiv Ukrajine.

U novembru prošle godine, ruski državni medij TASS izvestio je da se zemlja sprema za postavljanje mreže svemirskih satelita nazvanih „Skif“ kako bi obezbedila pristupačan pristup internetu velike brzine.

U izveštaju lokalnih medija navodi se da bi ruski stručnjaci mogli da stvore „zamenu” prijemnih tačaka signala, što u toku operacije može doneti mnogo problema ukrajinskoj vojsci.

Primera radi, u oktobru su ruski mediji objavili da su njihove trupe koristile elektronski sistem za ometanje satelitskih komunikacija Tirada-2S protiv Starlinka.

U tom kontekstu, ove tvrdnje mogu izazvati izvesnu uznemirenost ukrajinskih zvaničnika. Prošlog meseca, ruski proizvođač oružja rekao je da je razvio radar za otkrivanje komunikacije terminala Starlink pod nazivom Borshchevik, koji se testirao na bojnom polju.

U medijima je bilo tvrdnji da je Borščevik „dizajniran da otkrije i odredi lokaciju Starlink terminala u sektoru od 180 stepeni na udaljenosti do 10 kilometara“.

Postojale su spekulacije da je Moskva stalno smišljala strategije za uništavanje terminala Starlink. U izveštaju ruskih medija, zasnovanom na mišljenjima stručnjaka, u oktobru se navodi da će biti potreban ogroman broj projektila sa dometom od najmanje 500 kilometara da bi se uništila satelitska mreža Starlink.

Iako je Ukrajina osporila tvrdnje da je Rusija zauzela terminale, ovo bi moglo da dođe kao omalovažavanje Elona Maska, vlasnika mreže SpaceX-a Starlink. Musk je ranije tvrdio da terminali koji se isporučuju Kijevu funkcionišu nesmetano. Musk je otišao toliko daleko da je rekao da Rusija pokušava sve da uništi ove terminale.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave