NaslovnaOružjeNovo OružjeRusi potvrdili upotrebu protivdronovske puške Stupor u Ukrajini

Rusi potvrdili upotrebu protivdronovske puške Stupor u Ukrajini

Ruska protivdronovska puška Stupor efikasno obara neprijateljske dronove u Ukrajini, tvrde izvori iz ruske vojske.

Novinska agencija TASS navodi da je stupor prvi put korišten na bojnom polju tokom vojnih operacija u Ukrajini. “Stupor” je puška koja šalje elektromagnetne impulse prema neprijateljskoj bespilotnoj letilici koji zagušuju kontrolno-komunikacionu vezu drona.

Konkretno, takav impuls prekida vezu između operatera i samog drona. Kada se veza prekine, dron prelazi u nekontrolisani let koji završava padom. Stuporu ciljanje olakšavaju video-kamere i optoelektronički uređaj.

“Elektromagnetska puška “stupor”, koliko se zna, deluje u dometu od dva kilometra. Može se puniti iz utičnice, kao i iz akumulatora automobila.

Stupor

Do sada nije bilo potvrda ili informacija da ruska vojska koristi takvo oružje, već je navedeno da su u upotrebi različiti sistemi projektila zemlja-vazduh za suprotstavljanje bespilotnim letilicama.

Ruski izvori tvrde se Stupor trenutno koristi u borbama u borbama za oslobođenje Donjecke Narodne Republike.

Ukrajina takođe koristi slične elektromagnetne puške. Oružane jedinice ukrajinske vojske koriste KVS G-6, koja je ukrajinske proizvodnje. Prema karakteristikama puške, ukrajinski model ima veći domet od ruskog analoga (3,5 km) i može raditi neprekidno do 30 minuta. Prema proizvođaču, oružje može poremetiti prenos videa i daljinskog upravljanja na 2,4 i 5 GHz, kao i GPS L2 [i L1] i Glonass signale. Pored toga, postoje i disk, pojačane i usmerene antene. Princip rada KVS G-6 je isti kao i kod ruskog Stupora – a to je prekid komunikacije između operatera i drona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave