NaslovnaOružjeNovo OružjeHarpun za lov na dronove

Harpun za lov na dronove

Oružje za borbu protiv komercijalnih dronova ”Harpun-2M”

Svedoci smo da se širom frontova u svetu, a sada i u Ukrajini, često u vojne svrhe koriste i relativno jeftine bespilotne letilice. Istraživač civilnih BPL Faine Greenwood pratila je i evidentirala oko 350 incidenata u Ukrajini u kojima su korišćeni komercijalni dronovi, a video snimci su se pojavili na svim društvenim medijima. Mnoge od snimaka, koje je prikupila Grinvudova, snimile su vojne snage, ali veliki deo je nastao trudom civila i novinara.

Prenosni Harpun 2M sa koferom za transport
Prenosni Harpun 2M sa koferom za transport

Dokumentovani materijal verovatno će biti samo mali deo primera upotrebe dronova u Ukrajini.

Izuzev pružanja direktnog nadzora u cilju prikupljanja obaveštajnih podataka, ovi dronovi beleže eventualne ratne zločine a služe i za pregled oštećenih objekata i izvora napajanja energijom.

No, većini stručnjaka je poznato da su ruske kompanije ”TAIP” i ”NTT” (ООО “Технологии автоматизации и программирования”, ТАИП и ООО НПП Новые Технологии Телекоммуникаций, НТТ) još pre četiri godine razvile oružje za onesposobljavanje i obaranje ovih letilica – ”Harpun-2M”.

Ručni Harpun 2M
Ručni Harpun 2M

Kompleks ”Harpun-2M” (Гарпун-2М) obezbeđuje gubitak upravljivosti komercijalnih bespilotnih letelica (BPL) u vazdušnom prostoru ciljanim blokiranjem kontrolnih kanala i/ili kanala za podršku navigaciji, onemogućavajući određivanje njegove lokacije i preuzimanje komandi za upravljanje BPL od operatera. Postoji stacionarna verzija uređaja, u kojoj cje kompleks instaliran na dvoosni rotator sa spoljnom kontrolnom pločom. Proizvod obezbeđuje: vizuelno kontrolisano blokiranje BPL; aktiviranje kompleksa pritiskom na okidač; izbor režima smetnji na BPL; uređaj može blokirati do 8 opsega; suzbija korišćenje globalnih satelitskih navigacionih sistema GPS, ГЛОНАСС (навигационная спутниковая система), Beidou (Běidǒu dǎoháng xìtǒng), Galileo; ima kontrolu nivoa napunjenosti baterije.

Vreme rada sa 100% napunjenom baterijom je najmanje 60 minuta, postoji mogućnost zamene baterija a daljina dejstva je najmanje 1500 m. Opsezi radnih frekvencija u MHz su:1575, 1602, 2400, 5200, 5800, 433, 868, 900.

Postoji tri režima rada:

  1. blokiranje kontrolnog kanala (BPL se vraća na početnu tačku prema signalima navigacionih sistema ako je to tehnički moguće);
  2. blokiranje kontrolnog kanala i navigacionih sistema (BPL vrši prinudno sletanje) i,
  3. dodatno uključivanje/isključivanje kanala (подавления каналов) 433/868/900 MHz 

”Harpun-2M” se proizvodi u mobilnoj i stacionarnoj varijanti. 

Dijapazon radnih temperatura od — 20°С do +45°С. 

Napajanje: iz ugrađene punjivе baterijе (AKB, akumulatorske) mobilnog tipa.

Potrošnja energije nije veća od 220 W.

RUČNI KOMPLEKS ZA BORBU SA KOMERCIJALNIM BPL TIP “HARPUN-2M”

Stacionarni Harpun 2M
Stacionarni Harpun 2M

Modernizovana verzija ručnog sistema za borbu protiv dronova ”Harpun-2M” ima dodat opseg frekvencija od 5150-5350 MHz, sužen dijagram zračenja (pun ugao 20o), poboljšano hlađenje i odnos snage i težine proizvoda. Mogu se isključiti opsezi 433/900 MHz kako bi se štedela baterija i režim blokiranja GNSS (Global Navigation Satellite System). Vreme rada u aktivnom režimu je najmanje sat vremena, status baterije, kao i režimi rada prikazani su na LED (light-emitting diode) indikatoru i LCD ekranu (liquid-crystal display). Antidronovi serije HARPUN prednjače u tehničkim sredstvima za zaštitu od neočekivanih „gostiju“ iz vazduha. Balans dizajna neće izazvati poteškoće kada se koristi i u privatnim bezbednosnim kompanijama i u državnim agencijama za sprovođenje zakona. Uređaj je pogodan za upotrebu u aktivnom režimu i nema izbočenih delova koji bi mogli da se zakače za armaturu zgrada i grane žbunja i drveća. Uređaj ima značajnu težinu i impresivne dimenzije, nosi se iza leđa na kaišu i leži na ramenu u radnom položaju. Takve dimenzije omogućava antena, koja garantuje domet suzbijanja kvadrokoptera na udaljenosti vizuelne kontrole i leži u osnovi čitavog dizajna. Po pravilu, za zaštitu od kvadrokoptera, dovoljno je usmeriti cev antene u pravcu uljeza i oružje radi u dva režima, u zavisnosti od prirode ometanog signala:

  • Blokiranje kontrolnih kanala. BPL gubi kontakt sa operaterom i vraća se na mesto polaska (korisno za otkrivanje položaja rukovaoca drona);
  • Kontrolni i navigacioni sistemi blokiranja. Lišen pristupa GNSS (GPS / GLONASS / Beidou), dron nakon kratkog nekontrolisanog leta vrši prinudno sletanje u blizini mesta presretanja prema algoritmu koji je u njega ugrađen.

Ručni uređaj napaja se iz ugrađene punjive baterije koja obezbeđuje rad od 60 min, što je sasvim dobro s obzirom na količinu potrošnje energije predajnika koji emituje na sedam različitih opsega. Da bi se štedela baterija, može se isključiti rad u nižim frekventnim opsezima 433/868/900 MHz. Informacije o nivou napunjenosti i preostalom vremenu rada, kao i potrošenoj struji i naponu, prikazuju se na LCD displeju koji se nalazi u kundaku oružja. Anti-dron HARPUN-2M se dobro uklapa u anti-BPL kompleks ako je glavni zahtev za protivmere tačnost udara i slabo dejstvo na radio-komunikacije na terenu. Pored toga, inače malo verovatni, lažni alarmi pri upotrebi mobilnog oružja, praktično su isključeni.

Upotreba Harpuna 2M u Ukrajini
Upotreba Harpuna 2M u Ukrajini

Varijante:

  • Ručno upravljan
  • Stacionarni (instaliran na rotacionom mehanizmu sa dva stepena slobode, kontrolisan sa komandne table).

Karakteristike: (Opsezi radnih frekvencija, MHz)

  • SMA (SubMiniature version A): 
    • 433 (430-436)
    • 868 (863-870)
    • 900 (902-928)
  • GNSS (Global Navigation Satellite System): 
    • 1575,42/1602 
  • Wi-Fi: 
    • 2400 (2400-2483)
    • 5200 (5150-5350)
    • 5800 (5725-5875)
  • Daljina blokiranja, m: najmanje 500 (ograničenja vidljivošću) 
  • Dijapazon radnih temperatura, ℃: od -20 do + 45 
  • Dimenzije, mm: 1240 х 315 х 190 
  • Masa, kg: 10,5

Tokom 2021 godine, Rusi su javnosti prikazali i poslednju verziju lovca na dronove, Harpun 3. Bliži podaci o novom modelu nisu nam dostupni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave