NaslovnaNovostiVideo: Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

Video: Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada kompleksa Leer-3 u Ukrajini.

Kompleks se transportuje bespilotnom letelicom dok mu je osnovna namena da ometa GSM komunikaciju.

Izviđačka bespilotna letelica Orlan-10 je korišćena na snimku koji je objavila Rusija. Leer-3 je ometač GSM komunikacije, koji blokira mrežu mobilne telefonije. Ovaj kompleks za elektronsko ratovanje može i da šalje poruke [SMS], tvrdi Rusija.

Leer-3 detektuje gužvu pretplatnika mobilnih telefona na mrežu u realnom vremenu. Ukrajina je od početka rata vešto premeštala i skrivala svoje GSM klastere i terminale u šumskim plantažama, koritima reka, seoskim kolibama itd. Supresor Leer-3 upravo to traži. Kada se pronađu, koordinatni podaci se šalju u štab najbliže mobilne jedinice za elektronsko ratovanje.

Orlan 10

Ove jedinice donose odluke o tome šta da rade sa otkrivenim GSM terminalima i klasterima. Postoje dve mogućnosti – ometanje ili hakovanje i njihovo korišćenje za prenošenje kratkih poruka. Ruska Federacija ne krije da vrši „psihološki pritisak“ i na ukrajinske borce.

Upotreba Orlan-10 zajedno sa Leer-3 pokazuje da ruske oružane snage pokušavaju da ometaju komunikacije u kritičnim oblastima. Na ovaj način se smanjuje efikasnost ukrajinske komande, kao i upravljanja trupama i sistemima naoružanja.

oruzjeonline.com nema informacije o tome koliko je uspešna ova ruska tehnologija.

Želimo da čujemo Vaše mišljenje

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave