NaslovnaNovosti20 godina kasne: američka vojska pojačava sisteme elektronskog ratovanja dok Rusija vodi...

20 godina kasne: američka vojska pojačava sisteme elektronskog ratovanja dok Rusija vodi trku

Uspeh elektronskog ratovanja u ratu Rusije i Ukrajine podstakao je američku vojsku da oživi svoju sposobnost u oblasti koja je zamrla u poslednjih 20 godina, posebno nakon Hladnog rata.

SAD je sredsredila napore da operacionalizuje svoje taktičko bojno polje elektronskog ratovanja i mogućnosti ometanja, prema rečima pomoćnika sekretara vojske za nabavku, logistiku i tehnologiju Daga Buša, angažujući Lockheed Martin da napravi prototip sistema.

Izveštaj u Difens Njuz-u identifikuje programe kao inicijative Terestrial Layer System-Brigade Combat Team (TLS-BCT) i Echelons Above Brigade (EAB). Buš je rekao novinarima 7. avgusta: „I TLS-BCT i EAB su na pravom putu i ​​osećam se dobro zbog toga. Ono što vidimo u Ukrajini doprinosi hitnosti da se ovi sistemi pokrenu.”

TLS kombinuje sajber, elektronsko ratovanje i obaveštajne sisteme signala, dok je BCT varijanta namenjena manjim formacijama. EAB je njegov veći i sposobniji derivat namenjen formacijama na nivou divizija i korpusa.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Kontrola elektromagnetnog spektra je kritična u modernom ratovanju, jer se koristi za navođenje oružja, komunikaciju i prisluškivanje i ometanje komunikacije neprijatelja.

Razvoj događaja dolazi nakon što je Lockheed Martin pobedio svog rivala kako bi u junu razvio prototip za vojsku i nastavio rad na TLS-EAB. Pre toga, u aprilu, Lockheed Martin je angažovan da u Stryker borbena vozila kompanije General Dinamics opremi sa TLS-BCT tehnologijama.

Rusija lider u elektronskom ratovanju

oruzjeonline.com je prvi put izvestio krajem juna o ruskoj stručnosti u oblasti elektronskog ratovanja i sistema protiv bespilotnih letelica koje su dovele do toga da je Ukrajina izgubila skoro sve turske bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2.

Rusija je izgradila znanje od svog iskustva u Siriji, ratu u Donbasu i sukobu na Krimu 2014.

Neki su čak tvrdili kako je ruski sistemi elektronskog ratovanja toliko jak da je ometao i ruske komunikacije. Zapadno glasilo broj jedan, CNN je čak objavio članak u kome ističe da ruski sistemi iz ovog domena dominiraju nad HIMARS. Na kraju krajeva ukrajinske bespilotne letelice svakodnevno završe obarane ili zarobljene u ogromnim količinama.

proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4
proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4

U izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI) sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) navodi se da su moskovski sistemi elektronskog ratovanja dosledno ostali efikasani i obaraju skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, što je otprilike 333 dnevno.

Kao i njihova „ešalonirana“ protivvazdušna odbrana, sa progresivno preklapajućim sistemima zemlja-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa, ruske kopnene snage imaju adekvatno raspoređene platforme elektronskog ratovanja koje pokrivaju svakih 10 kilometara fronta. Rusija ima ubedljivo najraznovrsniji spektar sistema za rešavanje svega, od dronova, komunikacija, satelitskih navigacionih signala i satelita.

Brojni ruski sistemi elektronskog ratovanja

Ruske Krasukha-2, Krasukha-4, RB-341V LEER-3, R-330Ž Žitel, Murmansk-BN i Moskva-1 su neke od poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju radio, komunikacije, ometanje signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija i bendovi, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

oruzjeonline.com je takođe izvestio kako je sistem 14Ts227 Tobol EV poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

Rusko istraživačko-proizvodno udruženje Kaisant predstavilo je dva nova sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica na margini izložbe Special Gear koja je održana u Moskvi od 29. do 30. juna 2023. godine. U pitanju su Argus-Kupol i Argus-Antifurija.

Nedavno smo pisali i da ruska vojska uskoro dobija Parodist – toliko tajni sistem elektronskog ratovanja da ne postoji ni fotografija.

Američka vojska kasni

Razlog za zaostajanje SAD u elektronskom ratovanju je isti kao i njihova industrijska nesposobnost u proizvodnji municije koja nije mogla da zadovolji ukrajinsku glad, a u pitanju su desetine hiljada svakih nekoliko dana.

To su prvenstveno ratovi poput onih u Iraku i Avganistanu.

U periodu od 30 godina od 1990. do 2020. godine, SAD su se borile isključivo protiv nedržavnih aktera bez formalne vojske. Ukoliko su čak i napadale neku državu, prethodno su ih unutar rasturile ili zavadile počevši od izgladnjivanja naroda sankcijama.

Ovaj vid ratovanja nije zahtevao industrijske i tehničke kapacitete neophodne za borbu protiv ravnopravnog protivnika.

Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini
Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

Izveštaj na NBC-u iz novembra 2019. piše o tome kako se američka vojna snaga trgla i shvatila jasno vođstvo Rusije u elektronskom ratovanju. „Dok je Rusija usavršavala upotrebu elektronskog rata protiv Ukrajine, od kraja Hladnog rata, SAD su se uglavnom fokusirale na borbu protiv nedržavnih aktera poput Talibana i Al Kaide kojima je nedostajala tehnologija za učešće u elektronskom ratu, uljuljkavajući Pentagon u samozadovoljstvo zbog pretnji sa kojima se suočavaju američki sistemi“.

Zanimljivo je da je u izveštaju pojašnjeno da je američka vojska posebno pogođena ovim nedostatkom. U isto vreme, američka mornarica (USN) i američko vazduhoplovstvo (USAF) su održavale kredibilne sposobnosti i sisteme, sa specijalizovanim brodovima i avionima za tu svrhu.

Na primer, USN ima izuzetno napredni E/A-18G Growler, verziju F/A-18, koji može da funkcioniše kao namenski lovac za „elektronski napad“ i lovac za dominaciju u vazduhu. U međuvremenu, USAF ima seriju aviona RC-135 Rivet, sa varijantama koje nude različite mogućnosti u rasponu od elektronske, signalne i komunikacione inteligencije.

Vojska, koja je u suštini povukla svoja sredstva za elektronski napad, dozvolila joj je da ometa neprijateljske radare i komunikacione veze sa krajem Hladnog rata. Ovo je delimično bilo zasnovano na ideji da vazduhoplovstvo ili mornarica mogu da obezbede te sposobnosti.

ea 18g growler
E/A-18G Growler

Međutim, u današnjem sukobu protiv neprijatelja sa snažnom protivvazdušnom odbranom, američke kopnene snage moraju imati pri ruci svoje sposobnosti.

U Iraku i Avganistanu, skoro svi raspoređeni su vodili rutinsko dogovaranje borbe preko radija ili čak telefona. U imaginarnom sukobu sa Rusijom ili ultimativnim oponentom Kinom, „ovakva akcija će dovesti do toga da jedinice budu ciljane elektronskim ratovanjem, a zatim eliminisane artiljerijom“, navodi se u izveštaju NBC-a, koji pak citira neimenovanu vojnu studiju.

5 KOMENTARA

  1. Kad Rusi nešto javno prikažu, znači da već imaju spremnu odbranu od takvih sistema i da imaju za generaciju napredniji sistem u razvoju.

  2. “Кашњење” је Америчкој војсци
    средње име !?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave