NaslovnaNovostiSlovačka započela proizvodnju novih samohodnih haubica Zuzana 2 za Ukrajinu

Slovačka započela proizvodnju novih samohodnih haubica Zuzana 2 za Ukrajinu

Portparol slovačkog Ministarstva odbrane Marija Precner rekla je 7.8.2023. da će prvi od 16 samohodnih haubica Zuzana 2 namenjenih Ukrajini biti proizveden do kraja jula.

Svih 16 jedinica biće isporučeno Ukrajini do kraja 2024. godine“, izjavila je Marija Precner, a citirala slovačka novinska agencija TASR.

Proizvodnja vojne opreme za Ukrajinu zajednički finansiraju Danska, Nemačka i Norveška. Ukupna vrednost ugovora je 92 miliona evra.

Samohodne haubice Zuzana proizvodi slovačka kompanija Konstrukta Defence.

Ukrajina već ima osam samohodnih topova Zuzana 2, koji su kupljeni od Slovačke po komercijalnom ugovoru. Oružane snage Ukrajine preuzele su osmu samohodnu haubicu slovačke proizvodnje “Zuzana 2” u januaru ove godine.

Haubica je poslednja od osam po narudžbi i isporučena Ukrajini u skladu sa komercijalnim ugovorom potpisanim sa Konstrukta Defence, akcionarskim društvom u vlasništvu MO, u junu 2022.

Zuzana 2

Zuzana 2 je novija slovačka samohodna haubica. Razvio ju je Konstrukta Defence. U pitanju je nova verzija originalnog DANA sistema. Zuzana 2 je naoružana topom-haubicom 155 mm/L52 na kupoli. Ova samohodna top-haubica sposobna je za direktno i indirektno pucanje.

Opremljen je automatskim punjenjem. Granate i punjenja se obavlja automatski na bilo kojoj visini cevi. Ovaj artiljerijski sistem može da ispali 6 granata u toku prvog minuta, ili 16 granata u roku od 3 minuta.

zuzana 2
zuzana 2

Zuzanom 2 upravlja posada od 4 člana, uključujući komandanta, artiljerac, utovarivača i vozača. Zuzana 2 ima automatski režim postavljanja oružja, podaci o paljbi izračunavaju se pomoću kompjutera. Ovaj artiljerijski sistem je opremljen navigacionim sistemom.

Ugrađeni sistem za upravljanje vatrom omogućava rad sa digitalnim mapama. Ovaj artiljerijski sistem koristi specijalnu šasiju 8×8 koju je razvio Tatra. Vozilo ima novi agregat. Pokreće ga novi i znatno snažniji dizel motor Tatra T3B-928.70 sa turbopunjačem, koji razvija 442 KS.

10 KOMENTARA

  1. I smakedonci im pomogli sa 2 rashodovana aviona. Sve u svemu malo ginu ukri, treba vise. Do juce otimali maske kao humanitarnu pomoc sad odjednom solidarni. Jad bili, jad ostali. Jos ako se organizuje poljska sila, pa i oni nesto naprave

    • Da, otimali se međusobno, jer gazda im je pustio koronu-19 (pa i celom svetu) zbog izazivanja haosa/ršuma.
      Ali ih je sada gazda pribrao, sve svoje sluge, na usredsredjenu emisiju. “Maksimalnim snagama”, a tolike su bile mogućnosti severnih makedonaca. Doduše, Ukri (genetski Rusi) su sposobni i u stručnom i u proizvodnom pogledu da sav taj krš osposobe za (kratkotrajnu) upotrebu.
      . . .
      Ma, idemo dalje. Ionako će se NEprilike tek razigravati.

  2. Ahaaa i sada ce nacisticka vlas u Ukrainu sa Slovacke samohodne gomilu metala da porazi Rusiju jel.
    Nije mogla sa toliko naoruzanje koje joj je dostavljeno i sa toliko velike lazi i propagandom i sada ce sa 18 ZUZANE 2 Ceske proizvodnje 🤣😂🤣😂🤣😂 oooo boze sta cemo sve cuti i videti od potonule z.Evrope koja svakodnevno propada i inflacija sve veca.

  3. Није важно,свакако ће од ње бити крш
    кад стигне у ‘Украјину’?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave