NaslovnaNovostiNorveška i Rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca F-16 Rumuniji

Norveška i Rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca F-16 Rumuniji

Princip ove prodaje objavljen je u novembru, za iznos od 388 miliona evra.

„Prodaja će ojačati i modernizovati odbranu savezničke nacije kojoj je sused Ukrajina“, naveo je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram u saopštenju.

Na sastanku sa stranom štampom krajem maja, norveški premijer Jonas Gar Store odbacio je mogućnost povlačenja ovog ugovora u korist isporuke aviona Ukrajini kako bi joj se pomoglo da odbije rusku operaciju.

Sa ova 32 aviona i još 17 kupljenih od Portugala, Rumunija će modernizovati svoje vazduhoplovstvo, koje je u maju odustalo od starog Mig-21 sovjetske proizvodnje.

rumunski mig 21
rumunski mig 21

Pre isporuke u Rumuniju, norveški avioni će biti podvrgnuti operacijama održavanja u Kongsberg Aviation Maintenance Services grupi.

Norveška modernizuje sopstvenu flotu naprednijim avionima F-35 američkog proizvođača Lockheed Martin, nameravajući da nabavi do 52 aviona.

Proizvedeni od strane SAD u General Dynamicsu, poslednji norveški F-16 povučeni su iz upotrebe početkom 2022.

Od 57 aviona za koje Norveška smatra da su na prodaju, još 12 je prodato privatnoj američkoj grupi Draken International, ali još nisu isporučeni.

Norveškoj ostaje još nekoliko lovaca F-16 koje mogu dati Ukrajini

U teoriji, dakle, skandinavska zemlja još uvek ima nekoliko aviona koji će verovatno biti isporučeni Ukrajini ako vlasti odluče da se pridruže koaliciji zapadnih država koje su objavile nameru da Kijevu isporuče F-16.

Norveška vlada je najavila da će razmotriti načine da pomogne u obuci ukrajinskog osoblja na ovim F-16, ne komentarišući eventualnu isporuku aviona Kijevu, isto kao i ostali članovi koalicije.

f 16 mlu norveški
F-16 mlu norveški

Jedan broj zemalja je potvrdio da će Ukrajini isporučiti sopstvene borbene avione F-16. Međutim, imena zemalja se čuvaju u tajnosti, saopštio je predsednik Ukrajine Zelenski.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je liderima G7 prošlog meseca da Vašington podržava zajedničke programe obuke saveznika za ukrajinske pilote F-16. 

Međutim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da nema konačne odluke o tome da li će Vašington poslati avione. Slanje F-16 u Ukrajinu nije besplatno, izjavili su ministar odbrane SAD Lojd Ostin i general Mark Mili, načelnik američkog štaba, tokom konferencije za novinare u Pentagonu 25. maja.

General Millei je brzo izračunao, rekavši da će 10 borbenih aviona F-16 koštati one koji podržavaju Ukrajinu 2 milijarde dolara.

Lockheed Martin, američki proizvođač ovog aviona, kaže da je trenutno u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja širom sveta. Lovac se danas smatra zastareo te ga je zamenio F-35, ali ga i dalje proizvode za prodaju u Južnoj Karolini.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

TT

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave