NaslovnaNovostiRumunija rešila konačno da povuče iz upotrebe sovjetske lovce MiG-21 Lancer

Rumunija rešila konačno da povuče iz upotrebe sovjetske lovce MiG-21 Lancer

Rumunsko vazduhoplovstvo se konačno oprašta od sovjetskih lovaca MiG-21 Lanser, Ministarstvo odbrane je odlučilo da otpiše preostale letelice u službi, saopštila je pres služba rumunskog vojnog resora.

Rumunija završava operaciju lovaca MiG-21 Lanser, zvanična ceremonija razgradnje poslednjeg aviona biće održana sutra, 15. maja, u ponedeljak. Glavni razlog za otpis boraca tvrde da su teškoće u održavanju.

Prema rečima bivšeg načelnika Generalštaba rumunske vojske, generala armije Stefana Danila, koji je službu započeo kao pilot MiG-21, lovce su hteli da otpišu još 2008. godine, ali je to odloženo. Tek sada je doneta konačna odluka.

Sada je veoma teško održati ove avione u funkciji zbog tehničkih problema sa avionikom, posebno sa radarima u vazduhu, dodao je on.

Rumunsko vazduhoplovstvo je u aprilu prošle godine obustavilo sve letove lovaca MiG-21 Lanser zbog velikog broja incidenata sa ovim avionima, ali ih je nastavilo u maju, istovremeno najavivši produženje operacije za još godinu dana.

MiG-21UM LancerB
MiG-21UM LancerB

Rumunsko vazduhoplovstvo do danas ima 30 lovaca MiG-21 dve modifikacije: MiG-21 Lancer B i MiG-21 Lancer C. Verzija B je avion za borbenu obuku sa dva sedišta, a C je avion za nadmoć u vazduhu.

Postojala je i verzija A za gađanje zemaljskih ciljeva, ali su svi avioni ove modifikacije već povučeni iz upotrebe.

Prvi MIG-21 ušao je u službu rumunskog vazduhoplovstva još 60-ih godina dvadesetog veka. Tačan broj isporučenih aviona nije poznat, ali je 90-ih godina modernizaciju prošlo više od stotinu aviona MiG-21MF i MiG-21U, u okviru koje su mogli da koriste NATO standardno naoružanje. Program modernizacije razvio je Izrael.

Vredi napomenuti da su rumunski MiG-21 Lancer i pored razgradnje u punom radnom stanju i moguće je da će ih kupiti neka zemlja.

Mig 21
Mig 21

Moldavija je pre izvesnog vremena bila veoma zainteresovana za njih.

Podsetimo, u februaru ove godine, rumunsko ratno vazduhoplovstvo je poslednji put podiglo svoje MiG-ove 21 LanceR da presretnu neidentifikovani leteći objekat na jugoistoku zemlje.

Indija je nakon pogibije dvojice oficira, avgusta prošle godine, u vazduhoplovnoj nesreći najavila da će do do 2025. godine prizemljiti sve svoje ruske avione MiG-21 iz sovjetske ere.

F-86E iz sastava 204. lovačkog puka pred poletanje. U pozadini aviona F-86E vide se novopristigli supersonični lovci MiG-21F-13. Aerodrom Batajnica 1965. godina
F-86E iz sastava 204. lovačkog puka pred poletanje. U pozadini aviona F-86E vide se novopristigli supersonični lovci MiG-21F-13. Aerodrom Batajnica 1965. godina

MiG-21 je bio jedan od najpopularnijih borbenih aviona na svetu, sa skoro 60 zemalja na četiri kontinenta koji su ga koristili. Iako nažalost, sve češće imamo izveštaje o padovima MiG-21, dok ga mnoge zemlje, pa i srbija penzionišu, još uvek služi nekoliko zemalja sedam decenija nakon što je prvi put uzleteo.

Na našoj listi MiG-21 zauzima drugo mesto lovaca sa najviše pobeda u vazduhu na svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave