NaslovnaAvijacijaIndija penzioniše MIG-21

Indija penzioniše MIG-21

Nakon pogibije dvojice oficira u vazduhoplovnoj nesreći vojnog aviona Indija je najavila da će do do 2025. godine prizemljiti sve svoje ruske avione MiG-21 iz sovjetske ere, objavili su indijski mediji.

Mig-21s IAF

Dnevnik “Tajms of Indija” citira neimenovane zvaničnike indijskog ratnog vazduhoplovstva koji su potvrdili da su avioni MiG- 21 “zreli za penziju” i moraju biti zamijenjeni pre nego što budu trajno prizemljeni, prenosi Rojters.

Indijsko ratno vazduhoplovstvo (IAF) ima oko 70 MiG-ova 21, a ministarstvo vazduhoplovstva i odbrane poslednjih godina kupuje avione uglavnom od zapadnih proizvođača.

Mikojan-Gurevič 21 (MiG-21) je razvio Sovjetski Savez i prvi let je izveden još 16. juna 1955.

IAF MiG-21

Dok se Indija spremala da poveća svoje vojne kapacitete nakon što je izgubila od Kine u kinesko-indijskom ratu 1962. a suočena i sa rastućim pritiscima Pakistana, MiG-21 je kupljen 1963. godine. Tokom narednih 25 godina, IAF je uveo u upotrebu 874 MiG-21. 657 njih je izgradio Hindustan Aeronautics Limited (HAL). HAL je napravio nekoliko varijanti aviona, uključujući MiG-21FL, MiG-21M i MiG-21bis. Uprkos uvođenju aviona kao što su Dassault Mirage 2000, Su-3 MKI i Dassault Rafale, Mig-21 su i dalje bili glavni oslonac za IAF.

MiG-21 u Indiji se pokazao kao prilično nepouzdan. U poslednjih 60 godina srušilo se preko 400 MiG-ova 21, pri čemu je poginulo preko 170 pilota, prema podacima Ministarstva odbrane. Iz tog razloga Mig-21 indijske proizvodnje dobio je sumorne epitete kao što su ‘leteći kovčeg’ i ‘udovica’. Visoki zvaničnik indijskog ministarstva odbrane odbio je da potvrdi ili demantuje izvještaj objavljen u “Tajms of Indija”, rekavši Rojtersu da su rasprave o sudbini aviona MiG-21 u toku, jer je nabavka rezervnih dijelova iz Rusije sve teža zbog rata u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave