NaslovnaNovostiZelenski: Nekoliko zemalja potvrdilo nameru da isporuče F-16 Ukrajini

Zelenski: Nekoliko zemalja potvrdilo nameru da isporuče F-16 Ukrajini

Jedan broj zemalja je potvrdio da će Ukrajini isporučiti sopstvene borbene avione F-16. Međutim, imena zemalja se čuvaju u tajnosti, saopštio je predsednik Ukrajine Zelenski.

Zelenski je naveo da će Ukrajina dobiti “značajan broj” lovaca od međunarodnih partnera. On je dodao da je od nekih evropskih partnerskih država dobio razumevanje da će broj isporučenih aviona F-16 biti značajan.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Ukrajinski predsednik Zelenski izjavio je u utorak da je dobio „ozbiljnu“ ponudu od lidera zemalja spremnih da Kijevu isporuče borbene avione F-16 i da čeka konačne dogovore sa ključnim saveznicima.

“Naši partneri znaju koliko nam je aviona potrebno”, rekao je Zelenski. “Već smo dobili procene o broju aviona od nekih naših evropskih partnera. To je ozbiljna i solidna ponuda”, rekao je on.

Kijev sada čeka konačni sporazum sa svojim saveznicima, uključujući „zajednički sporazum sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Zelenski.

Još uvek je nejasno koji od saveznika Kijeva su spremni da pošalju avione u Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je liderima G7 prošlog meseca da Vašington podržava zajedničke programe obuke saveznika za ukrajinske pilote F-16.

Međutim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da nema konačne odluke o tome da li će Vašington poslati avione.

Zelenski je dugo pozivao na nabavku aviona F-16, ubeđen da bi obezbeđivanje baš ovog oružja bio siguran signal svetu da će se ruska operacija u Ukrajini završiti porazom.

Avioni nisu gratis. Prema američkom izdanju Military.com, reč je o nekoliko milijardi dolara koje zemlje uključene u vojnu podršku Ukrajini moraju da izdvoje. SAD general Mark Mili je brzo izračunao, rekavši da će 10 borbenih aviona F-16 koštati one koji podržavaju Ukrajinu 2 milijarde dolara. 

f 16 lansira adm 160b
f 16 lansira adm 160b

Rusija je u utorak saopštila da američki F-16 mogu „ugostiti“ nuklearno oružje i upozorila da bi njihovo dostavljanje Kijevu dodatno eskaliralo sukob.

Lockheed Martin, američki proizvođač ovog aviona, kaže da je trenutno u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja širom sveta. Lovac se danas smatra zastareo te ga je zamenio F-35, ali ga i dalje proizvode za prodaju u Južnoj Karolini.

Stoga, uništavanje ovog sistema naoružanja pred kamerama svakako bi predstavljao izrazito negativan PR, pogotovo uzevši u obzir kako je nedavno prošao PVO sistem Patriot.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave