NaslovnaNovostiTajac o F-16 za Ukrajinu? Uprkos odobrenju SAD, niko se ne utrkuje...

Tajac o F-16 za Ukrajinu? Uprkos odobrenju SAD, niko se ne utrkuje da isporuči lovce Kijevu

Zeleni signal američkog predsednika Džoa Bajdena da se dozvoli saveznicima da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu naišao je na euforiju među ukrajinskim snagama i evropskim zemljama koje žele da osujeti rusku agresiju.

Međutim, proći će dosta vremena pre nego što Ukrajina stavi u ruke višenamenske borbene avione, jer nijedan od američkih NATO saveznika u Evropi nije se javio da isporuči “Borbene Sokolove” Kijevu.

Lockheed Martin, američki proizvođač ovog aviona, kaže da je trenutno u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja širom sveta. Lovac se danas smatra zastareo te ga je zamenio F-35, ali ga i dalje proizvode za prodaju u Južnoj Karolini.

Fighting Falcon je prvi put leteo 1979. i bio je na poslednjoj deonici svoje službe kada mu je tok u rusko-ukrajinskom ratu dao novi život. Ukrajina je već duže vreme pritiskala svoje saveznike da isporuče F-16 ubeđena da sa njima i svim ostalim što dobija može da pobedi.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Predsednik SAD, Bajden je najavio podršku ukrajinskim zahtevima i rekao da njegova zemlja neće stajati na put svojim saveznicima koji žele da prebace borbene avione u Ukrajinu.

Velika Britanija, koja ne koristi F-16, agresivno je tražila da naoruža Ukrajinu F-16. Evropske zemlje, međutim, čekaju da SAD preuzmu vođstvo po tom pitanju.

SAD su od početka rata Ukrajini vojno naoružale Kijev u vrednosti od 43 milijarde dolara. F-16 bi mogli dodatno da uvećaju troškove. Dakle, čak je i američki predsednik, verovatno znajući da ga čekaju izbori sledeće godine, samo odobrio obuku ukrajinskih pilota.

Belgijska vlada je više puta tvrdila da je spremna da pruži bilo kakvu podršku kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju u punom obimu. Međutim odbila je da se rastane sa svojim F-16. U februaru je zemlja najavila svoj najobimniji vojni paket od 92 miliona evra Ukrajini.

Belgijski ministar odbrane Ludivin Dedoner ponovio je u parlamentu zemlje da će Belgija obučavati ukrajinske pilote da upravljaju F-16. Međutim, belgijskom vazduhoplovstvu još uvek treba 53 F-16 koji su ostali u inventaru.

Belgija nije usamljena u ovoj afirmaciji. Čak je i Nemačka nagovestila da je u redu sa obukom pilota, ali tvrdi da će njena uloga biti ograničena jer ne upravlja borbenim avionima F-16.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Komandant nemačkog vazduhoplovstva, Ingo Gerharc, je izjavio da bi Nemačka mogla da se pridruži „koaliciji borbenih aviona za Ukrajinu“ iako nema F-16. „Nacije koje nemaju F-16 ovde mogu pružiti marginalnu podršku, kao što su infrastruktura ili obuka“, rekao je Gerharc u intervjuu za Der Tagesspiegel.

Treba napomenuti da Ukrajina tvrdi ima više obučenih pilota nego borbenih aviona. Velika Britanija, Holandija, Belgija i Danska su pozdravile odluku SAD da pošalju svoje postojeće zalihe F-16 u Ukrajinu, ali nijedna od zemalja se nije oglasila da ponudi svoje avione.

Pored Belgije, zalihe F-16 imaju Holandija, Danska, Grčka, Poljska, Portugal i Rumunija. Međutim izgleda da zemlje čekaju inicijativu od SAD. To je postalo sasvim jasno na sastanku ministara odbrane EU u Briselu.

Na marginama sastanka, poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak je rekao: „Spremni smo. Poljska strana je spremna da obučava pilote na avionima F-16. Takva obuka još nije počela.” Predsednik zemlje Andžej Duda takođe je nagovestio da nije spremna da pokloni svoje avione, a ima 48 F-16 na svom inventaru. Poljska je isporučila MiG-29.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da zemlja “ozbiljno razmatra” slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, ali još nije odlučila. Oni su, zauzvrat, ponovili saopštenje ostalih zemalja kako žele da počnu da obučavaju ukrajinske pilote da lete na F-16 što je pre moguće.

f 16 c blok 52
f 16 c blok 52

Holandija trenutno ima 24 aviona F-16 koji su „operativno raspoređivi“ i ostaće u upotrebi do sredine 2024. godine, nakon čega će moći da budu dostupni za prodaju. Takođe imaju dodatnih 18 F-16 „koji se više ne koriste operativno“ i „može da im se dodeli druga destinacija“.

Po svemu sudeći, koliko vidimo iz pređašnjih primera (isporuka sovjetskih aviona Ukrajini), svi bi se rado rešili starijih sistema naoružaja u korist moderne opereme. Pitanje je ko će uspeti da izdejstvuje dobar “dil” od SAD i koliko će to pogađanje trajati.

Tako da, kako se za sada čini, proći će vreme kada će F-16 biti stavljeni na raspolaganje ukrajinskom vazduhoplovstvu. Međutim, gotovo je izvesno da oni neće biti deo već predugo najavljivane kontraofanzive.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave