NaslovnaNovostiTeška vremena za dronove Bayraktar ​​i Switchblade; Britanci: Posle lošeg početka, Rusi...

Teška vremena za dronove Bayraktar ​​i Switchblade; Britanci: Posle lošeg početka, Rusi promenili pristup

Prva godina rata u Ukrajini bila je potpuna katastrofa za Vojsku Ruske Federacije, ali analitičari britanskog istraživačkog centra Royal United Services Institute (RUSI) primećuju brzinu kojom Kremlj uči iz svojih grešaka.

Rusija još uvek nije izgubila rat, naprotiv zauzeli su Bahmut. Narednih nekoliko meseci sigurno će biti orijentir da shvatimo kuda se ide: ka dugoočekivanom miru ili ćemo biti svedoci najvećeg zamrznutog sukoba u istoriji.

Studenti i profesori britanskog “instituta” RUSI primećuju niz velikih promena koje se dešavaju u vojsci Ruske Federacije, čiji generali ispravljaju probleme i greške na koje su naišli u prvih 12 meseci rata.

Dakle, vojska Rusije pokušava da svoje borbeno delovanje učini fleksibilnijim i prešla je sa glomaznih bataljonskih taktičkih grupa na manje borbene strukture prilagođene zadacima i ciljevima koje moraju da ispune.

vagner u bahmutu
vagner u bahmutu

Ruski stručnjaci i inženjeri pripremili su i naizgled neprobojnu odbranu za očekivane ukrajinske ofanzivne operacije: složene konstrukcije i utvrđenja, uključujući armirano-betonske rovove i komandne bunkere, žičane ograde, protivtenkovske rovove i minska polja. Rusi su čak postavili i protivpešadijske mine sa višestrukim okidačima.

Dronovi padaju ko kruške

Dronovi se koriste u aktuelnom ratu u Ukrajini u do sada neviđenim razmerama. Ovaj sukob možemo nazvati i svojevrsnim poligonom kako za dronove tako i za ruske i zapadne PVO sisteme.

Prema izveštaju RUSI, čini se da elektronsko ratovanje deluje veoma efikasno, a britanski stručnjaci procenjuju da ukrajinska vojska i dalje gubi preko 330 bespilotnih letelica svakog dana.

Takođe je zanimljivo otkriće kako su Rusi modifikovali svoje tenkove kako bi smanjili efikasnost protivtenkovskih vođenih raketa.

nova zastita kupole era paketima
nova zastita kupole era paketima

Čini se da je upotreba termalne kamuflaže, zajedno sa nizom prilagođavanja taktičkih procedura, poboljšala stopu preživljavanja ruskih tenkova od protivtenkovskih projektila na dometima većim od 1,4 km.

Istovremeno, ruska armija ima preciznije artiljerijske udare zbog intenzivne upotrebe dronova, koji preciznije usmeravaju municiju artiljeraca.

orlan 10
orlan 10

Ruska protivvazdušna odbrana takođe je uspela da poveća svoju efikasnost protiv GMLRS raketnih udara koje lansiraju Ukrajinci iz sistema HIMARS.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije i dalje predstavljaju veliku pretnju ukrajinskim snagama na frontu, iako je Rusima trenutno otežano da probiju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Međutim, Rusija ima velike zalihe vazdušnih bombi FAB-500, koje sistematski nadograđuju kako bi mogle da klize na udaljenostima čak do 70 km.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab-500m-62 pre utovara na su-34

Nakon uništenja ruske komandne i kontrolne infrastrukture, u julu 2022. godine, ruska vojska je povukla glavni štab iz dometa HIMARS raketa.

Kada govorimo o vojnim slabostima Rusije, stručnjaci RUSI tvrde da su nizak moral i motivacija snaga najveći problem.

Takođe, ono što bi Moskvu trebalo da zabrine, smatraju stručnjaci sa ovog instituta u Londonu, jeste prekomerna upotreba artiljerijske municije, daleko iznad nivoa proizvodnje

„Ukupna potrošnja municije u 2022. godini iznosila je približno 12 miliona komada, dok će, po sadašnjem tempu, potrošnja dostići 17 miliona do kraja ove godine“, navodi se u njihovom izveštaju.

Kompleks artiljerijskog izviđanja 'Penicilin'. © Istraživački institut 'Vektor'
Kompleks artiljerijskog izviđanja ‘Penicilin’. © Istraživački institut ‘Vektor’

Izveštaj je sastavljen na osnovu “intervjua i zapažanja ukrajinskih vojnih jedinica u aprilu i maju 2023. godine, koje su izvodile akcije za odbranu Kijeva, Černigova, Harkova, u Bahmutu ili Avdijevki i učestvovale u ofanzivnim operacijama u Hersonu i Harkovu”.

IzvorRUSI

6 KOMENTARA

  1. КАД ТО ИЗЈАВЕ ЕНГЛЕСКЕ ****** И УКРОФАШИСТИ И НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ ЗНА СЕ ШТА ЈЕ ,КОКАИН

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave