NaslovnaNovostiUsled ekspanzije bespilotnih letelica na frontu, pojavljuju se nova rešenja zaštite kupole...

Usled ekspanzije bespilotnih letelica na frontu, pojavljuju se nova rešenja zaštite kupole tenka

Već smo pisali o ukrajinskom “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistemu zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodnh haubica. Ovu ideju su još od februara 2022. godine pokušali da primene Rusi.

Ruska vojska je danas podelila novi video koji prikazuje dron kamikaza koji je lansiran iz cevi Switchblade 300 uhvaćen na maskirnoj mreži iznad raketnog sistema zemlja-vazduh.

novi predlog zastite kupole
novi predlog zastite kupole

Početkom godine, pisali smo kako je ruski dron kamikazu upecala čelična mreža i sprečila dron da detonira poljsku samohodnu haubicu Krab.

Čak i pre početka ratnih dejstava, na nekim tenkovima T-72B, T-72B3 i T-90A, posade su počele da zavaruju rešetke terenske, ručne izrade (tzv. „viziri“). Komanda koja je pokrenula ovu ideju pretpostavila je da se na taj način tenk može zaštititi od napada protivtenkovskih sistema treće generacije u gornjoj hemisferi (posebno, od Javelina).

Očekivano, ova ideja u realnoj borbi pokazala se potpuno besmislenom, a zbog često pogrešne montaže bila je i nezgodna, zbog čega su tenkisti počeli da je odvacuju i ubrzo je praktično nestala sa ratišta.

Kapetan oklopnih jedinica Aleksej Uhačov, koji je poginuo 10. maja 2022, po pitanju zavarivanja metalnih „vizira“ na kupole izjavio je: „Prvo smo ih zavarili na sve tenkove, a zatim smo ih svi skinuli.

stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka
stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka

Prvo, nezgodne su: onemogućavaju pokretanje mitraljeza a antena zatvorena u rešetku dovodi do pregorevanja radio stanica i gubitka veze. No najgore je što je u slučaju pogotka tenka rešetka sprečavala brzu evakuaciju posade: ukoliko se izdigneš iz luka, glavom bi uadarao o nju.  Tako da su sve rešetke skinute i odbačene.”

Nakon što je rat ušao u dugotrajnu fazu, Ukrajinci su intenzivirali upotrebu malih dronova pomoću kojih su bacali ručne i kumulativne bombe na ruska oklopna vozila. Da bi se sprečili takvi udari, dizajniran je poboljšani nagnuti tip rešetke, koja ne sputava posadu a istovremeno sprečava ubacivanje granata u otvor tenka ili inicira eksploziju na svojoj površini. U suprotnom, čak i najnapredniji tenkovi nove generacije T-14 potpuno su bespomoćni pred dronom koji nosi staru sovjetsku kumulativnu bombu.

Jedna od ideja je zaštitna rešetka od eksplozivno-reaktivnih (ERA) paketa. Već smo pisali da je Kurganski mašinski kombinat počeo da isporučuje BMP-3 sa fabrički ugrađenom dodatnom zaštitom a u Belorusiji su tenkove T-72BM2 sa svih strana štitili rešetkom – osim iznad kupole; naime, na cev tenka je kao mamac za Javelin postavljen mamac-izvor toplote.

resetka iznad nuklearne elektrane 17 decembar 2022
resetka iznad nuklearne elektrane 17 decembar 2022

Da je upotreba zaštitnih rešetki daleko šira, pokazuje i slučaj famozne nuklerane elektrane Zaporožje. Ruska strana je u svoje vreme samostalno započela izgradnju zaštitnog krova nad suvim skladištem istrošenog nuklearnog goriva (u rezervoarima se nalazi više od 2 tona) kako bi sprečila katastrofalnu havariju usled udara ukajinskog drona!

4 KOMENTARA

  1. Nema, i kažu ruje “druga svjetska sila”? Oni su drugi svjetski racku. Vidi ih bolan bespomoćni pa nešto šteluju na vozila isto kao da su sa smetlišta došli. Takva im je sva vojska, isto kao sa smetlišta.

    • A ameri su sila, udruze se njih 10 i ruse po svetu i pljackaju sta stignu i koga stignu, njih 19 napadne Srbiju, bas su sila a i hrabri u pm

    • Da je tako kako pricas Ukrajina bi sa svom tom pomoci sa Zapada odavno najurila Ruse. A Rusija koliko je bila unistena i slaba pre 30 g, izdigla se iz pepela da se bori protiv Zapadnog fasizma i za rat u Ukrajini nije kriva, Ukrajunu Amerika zrtvuje da slabi Rusiju ali slabi citavu Evropu, i to mnogi pocinju da shvataju.
      A rat u Ukrajini je poceo jos 2014., kada je proevropska manjina na silu svrgnula prorusku vecinu i krenula na ruski narod u Ukrajini.

  2. i posle kazu rusi bombarduju t.el.zaporozje a rusi sve cine da nedodje do katastrofe nadam se da ce ih rusi vratiti u 18 vek malo su vise poludeli

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave