NaslovnaNovostiModernizovani BMP-3 sa fabričkim kompletom dodatne zaštite viđeni na frontu

Modernizovani BMP-3 sa fabričkim kompletom dodatne zaštite viđeni na frontu

Novi BMP-3 koje je Rostec isporučio početkom februara već su primećeni u zoni sukoba u Ukrajini. Među glavnim karakteristikama ažuriranog borbenog vozila pešadije su savremeni termovizijski nišan Sodema i dodatni zaštitni kompleti industrijske proizvodnje.

Sudeći po izgledu novog BMP-3, Kurganski mašinski kombinat je uzeo u obzir iskustvo sa fronta. Zanatske antikumulativne rešetke zamenjene su fabričkim kompletima karoserije. Državna korporacija Rostec je u februaru najavila isporuku prve serije modernizovanih borbenih vozila pešadije. Mesec dana kasnije, oklopna vozila su spremna za početak borbenih zadataka.

Holding “visokoprecizni kompleksi” je poslao prvu seriju borbenih mašina pešadije BMP-3 u okviru državne odbrambene narudžbenice za 2023. godinu. Takođe, u tekućoj godini, pored “BMP-3”, planirano je da proizvode desantni BTR-MDM i vojna tehnika. Osim toga, Ministarstvo odbrane će dobiti oklopne remontno-evakuaciona vozila BREM-L. BMP-3 proizveden u Kurganmašzavodu opremljen je glavnim nišanom strelca-operatora “Sodema” i dodatnim zaštitnim kompletima – oklopnim ekranima i rešetkama, navodi se u saopštenju Rosteha.

Korporacija je istakla da fabrika u Kurganu radi non-stop od prošle jeseni. Da bi se ispunio državni odbrambeni nalog, trenutno je u toku aktivna regrutacija radnika za preduzeće.

BMP-3

BMP-3 je borbeno vozilo pešadije na gusenicama koje je dizajnirala i proizvodi ruska kompanija Kurganmašzavod. Jedan je od najnaprednijih BVP-a na svetu i nalazi se u službi ruske vojske, kao i nekoliko drugih zemalja.

BMP-3 je prvi put predstavljen 1987. godine i karakteriše niz naprednih tehnologija, uključujući niski profil, amfibijske mogućnosti i kupolu naoružanu topom od 100 mm, automatskim topom od 30 mm i mitraljezom 7,62 mm. Vozilo takođe ima niz naprednih senzora i sistema za kontrolu vatre, uključujući laserski daljinomer i termovizijske nišane.

BMP-3 ima tročlanu posadu i može da nosi do sedam potpuno opremljenih vojnika pešadije. Na kopnu ima maksimalnu brzinu od 70 km/h, a u vodi može da plovi brzinom do 10 km/h. Vozilo je teško oklopljeno, sa kompozitno-reaktivnim oklopom koji pruža zaštitu od niza pretnji, uključujući protivtenkovske vođene rakete.

BMP-3 je korišćen u brojnim sukobima širom sveta, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat i rusko-gruzijski rat. Smatra se jednim od najnaprednijih i najsposobnijih borbenih vozila pešadije koji danas postoje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave