NaslovnaNovostiKamuflažna mreža sprečila municiju Switchblade da uništi ruski raketni sistem zemlja-vazduh

Kamuflažna mreža sprečila municiju Switchblade da uništi ruski raketni sistem zemlja-vazduh

Dron za lutanje Switchblade proizvođača AeroVironment nije uspeo da pogodi cilj zbog maskirne mreže.

Ruska vojska je podelila novi video koji prikazuje dron kamikaza koji je lansiran iz cevi Switchblade 300 uhvaćen na maskirnoj mreži iznad raketnog sistema zemlja-vazduh.

Ruski PVO sistem Osa uspeo je da izbegne gađanje ukrajinskom municijom koja luta zahvaljujući maskirnoj mreži.

9K33 Osa, takođe poznat kao SA-8 Gecko, je mobilni taktički raketni sistem zemlja-vazduh na malim visinama kratkog dometa koji je razvio bivši Sovjetski Savez kasnih 1960-ih. Namenjen je za dejstvo na avione, helikoptere, bespilotne letelice i krstareće rakete na daljinama do 15 kilometara i na visinama do 5.500 metara.

Ukrajinske i ruske trupe koriste maskirne mreže ili žičane kaveze da zaštite sebe i svoja vozila od udara dronova. Mreže ili kućišta mogu sprečiti aktiviranje kontaktnog osigurača bojeve glave, ili barem izazvati pražnjenje bojeve glave pod neefikasnim uglom ili protiv neranjivog dela sistema.

9k33m3
9k33m3

Ovakvi jeftini i jednostavni sistemi postali su poprilično efikasan način zaštite od visokotehnoloških dronova kao što su Lancet ili municija Switchblade koju isporučuje SAD.

Sistem 9K33 Osa se sastoji od vozila sa šest raketnih bacača, radara za nadzor i praćenje i komandnog centra koji se može pratiti ili na točkovima. Radar se koristi za otkrivanje i praćenje ciljeva, dok se komandni centar koristi za odabir i gađanje ciljeva i za navođenje projektila u letu. Same rakete se rukovode radio-kontrolom, što omogućava korekciju kursa u letu.

Osa se naširoko izvozila u različite zemlje i korišćena je u nekoliko sukoba širom sveta, uključujući iransko-iranski rat, rat u Zalivu i građanski rat u Siriji. Uprkos svojoj starosti, Osa je i dalje moćan sistem oružja i prošla je kroz nekoliko modernizacija i nadogradnji tokom godina.

Podsetimo, početkom godine, pisali smo kako je ruski dron kamikazu upecala čelična mreža i sprečila dron da detonira poljsku samohodnu haubicu Krab.

Dronovi Switchblade ranije nisu bili veoma popularni, uprkos tome što ih je američka vojska koristila već nekoliko godina.

Primera radi, ova lutajuća municija je već odavno korišćena u Avganistanu protiv talibana. Međutim, rat u Ukrajini koji je u toku doneo je svetsku popularnost municiji Switchblade nakon propagandnih izveštaja o njihovom uspehu protiv ruskih ciljeva.

lansiranje drona switchblade 300
lansiranje drona switchblade 300

Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare protiv neprijateljskog osoblja nezaštićenih ciljeva. Operater može precizno da podesi radijus eksplozije tako da dron ubije samo vozača vozila, ali ne i putnika.

Prema AeroVironmentu, oružje se može aktivirati do dve sekunde pre udara. Prema nekim procenama, dron košta 6.000 dolara.

Dron ima ugrađene kamere, ali se često koristi u kombinaciji sa nadzornim dronom. Dve bespilotne letelice su povezane, a softver senzora sa strelcem tako da mu omogućavaju trenutni prenos koordinata cilja sa drona za nadzor na Switchblade 300.

Kompanija kaže da se Switchblade 300 sistem može postaviti za manje od dva minuta.

3 KOMENTARA

  1. HOLIVUD. Sve kod Genocidnih Zverskih Država je Monti Pajton cirkus. U laboratorijskim uslovima radi, ali na terenu CVRC.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave