NaslovnaNovostiUkrajina ispalila „najnaprednije“ mamce lansirane iz vazduha, ADM-160B MALD, kako bi iscrpila...

Ukrajina ispalila „najnaprednije“ mamce lansirane iz vazduha, ADM-160B MALD, kako bi iscrpila rusku PVO

U toku raketnog udara u istočnoj Ukrajini, olupina američkog ADM-160 mini mamca namenjenog vazdušnom lansiranju (MALD) otkrivena je u Ukrajini, signalizirajući upotrebu ovog „projektilnog“ sistema mamaca koji nikada nije javno objavljen od strane Sjedinjenih Država u svojim paketima vojne pomoći.

Ostaci MALD pronađeni su u blizini mesta ukrajinskog raketnog udara u Lugansku 12. maja. Slike olupine pojavile su se na društvenim mrežama, što je izazvalo diskusiju da Oružane snage Ukrajine (OSU) verovatno koriste ove mamce.

Prema jednom američkom zvaničniku, polako je počela da se oblikuje prva faza ukrajinske kontraofanzive. Štaviše, šef Vagnera Jevgenij Prigožin tvrdio je da je ukrajinski kontranapad već bio u punom zamahu usred blagog napredovanja trupa OSU ka regionu istočne Ukrajine.

Na dan kada su se fotografski dokazi o mamcima pojavili na mreži, ruski zvaničnici su objavili da je glavni grad istočne oblasti Luganska, koji se nalazi oko 100 kilometara iza linija fronta, pogođen projektilima koje su ispalile ukrajinske snage.

Vizuelni prikazi grada sa ogromnim oblacima crnog dima takođe su postali viralni na društvenim mrežama, sugerišući da je u toku masovni napad.

Zvaničnici nisu rekli ništa o MALD otkrivenom u regionu. Nema zvanične potvrde o tome kada je olupina pronađena ili fotografisana, kao ni tačna lokacija.

MALD je autonomni, programabilni sistem, koji može da imitira projektile NATO-a kako bi zbunio neprijateljske integrisane sisteme protivvazdušne odbrane. Uprkos nedostatku eksplozivne bojeve glave ili kapaciteta za napad, njen značaj u ofanzivnoj ulozi je svakako značajan.

Bivši zvaničnik američkog ministarstva odbrane Trent Telenko rekao je: „AGM-160B MALD je u suštini mala krstareća raketa/klizna bomba koja ometa radare, baca plevu i ponovo emituje signale za kontrolu vatre projektila kako bi izgledala kao veća raketa ili letelica.

Varijacije MALD-a su u suštini minijaturne krstareće rakete koje imaju za cilj da prevare protivničku protivvazdušnu odbranu, a ne da ih kinetički angažuju. Ovi mamci mogu biti raspoređeni da ometaju neprijateljske radare ili da na neki drugi način obmanu operatere kako bi ovi poverovali da opasnosti pristižu iz različitih pravaca, često odvlačeći pažnju odbrane i resursa od stvarnih pretnji.

Čini se da je ovo sa fotografija identifikovan kao stariji tip ADM-160B po ogromnoj etiketi. Nakon isporuka američkom vazduhoplovstvu 2009. godine, ovo je bila prva iteracija MALD-a koja je ušla u službu. Vrednost ADM-160B je u njegovom kapacitetu da angažuje vazdušni prostor po navodno razumnoj ceni.

Mamac je dizajniran da se integriše u flotu B-1B i obično je lansiran sa F-16 ili B-52H. Navodno pronalaženje olupine mamca navelo je vojne stručnjake i posmatrače da se zapitaju koju platformu bi Kijev mogao da koristi za lansiranje.

f 16 lansira adm 160b
f-16 lansira adm-160b

Neki veruju da bi to mogao biti MiG-29, koji je takođe već uspešno integrisan sa drugom američkom municijom, uključujući AGM-88 HARM i pametne bombe zajedničkog direktnog napada municija proširenog dometa (JDAM-ER).

Naime, Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je snimak, još u avgustu prošle godine, na kom prvi put vidimo kako MiG-29 ispaljuje antiradarske rakete AGM-88 HARM koje su im isporučile Sjedinjene Američke Države.

Tek nedavno, ruska protivvazdušna odbrana presrela je bombu američkog zajedničkog direktnog napada municijom proširenog dometa (JDAM-ER) iznad zone vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je general-potpukovnik Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Raspoređivanje i upotreba mamaca, ako bude potvrđena, pokazala bi se veoma značajnim za Ukrajinu, koja je poslednjih nedelja bila na udaru masivnih ruskih raketnih udara i gubi značajne količine municije plaćene od strane američkih i evropskih poreskih obveznika.

ADM-160

ADM-160 Miniature Air-Launched Decoy (MALD) je bespilotna letelica razvijena od strane Raytheona za američko vazduhoplovstvo. Namenjena je upotrebi kao mamac koji ometa i zavarava neprijateljsku protivvazdušnu odbranu, što omogućava prijateljskim avionima da prodru u neprijateljski vazdušni prostor smanjenim rizikom.

ADM-160 MALD je mala, mlazna bespilotna letelica koja se lansira s aviona, obično B-52 ili F-16. Nakon lansiranja, MALD može leteti u unapred programiranu misiju ili ga može daljinski kontrolisati operator na zemlji. MALD je opremljen naprednim sistemima elektronskog ometanja i radarskim reflektorima, što mu omogućava da simulira radarski potpis prijateljskih aviona.

mald
mald

MALD se može koristiti u različitim scenarijima misija, uključujući i ofanzivne i defanzivne operacije. U ofanzivnoj ulozi, MALD se može koristiti za ometanje neprijateljske protivvazdušne odbrane, omogućavajući prijateljskim avionima da prodru duboko u neprijateljsku teritoriju. U defanzivnoj ulozi, MALD se može koristiti za zaštitu prijateljskih aviona preusmeravanjem neprijateljskih raketa i radarski vođenog oružja od njihovih ciljeva.

ADM-160 MALD je izuzetno fleksibilan i može se prilagoditi različitim zahtevima misija. Može se opremiti različitim teretima, uključujući sisteme elektronskog ratovanja, senzore i komunikacijsku opremu. MALD je navodno takođe izuzetno pouzdan, s dokazanom istorijom uspešnih misija i niskom stopom kvarova, tvrde SAD.

Međutim, Sjedinjene Države tek treba da potvrde bilo kakav transfer ovog tipa Ukrajini. U poslednjem Pentagonovom najavljenom paketu vojne pomoći za Kijev nije spomenuto ništa konkretno vezano za vazduhoplovstvo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave