NaslovnaNovostiUkrajinske oružane snage izvele snažan raketni napad na Lugansk

Ukrajinske oružane snage izvele snažan raketni napad na Lugansk

Ukrajinske oružane snage su 12. maja 2023. gađale ciljeve u Lugansku koristeći nekoliko krstarećih ili taktičkih projektila.

Danas LNR (Luganska Narodna Republika) slavi svoj rođendan. Kijev je na današnji dan, neki nagađaju, odlučio da upotrebi britanske rakete dugog dometa Storm Shadow, čije je isporuke ranije najavio London. Inače, Lugansk je van dometa za HIMARS sisteme.

Sa druge strane predstavništvo LNR-a je izjavilo da je „Lugansk granatiran upotrebom, kako se pretpostavlja, dve krstareće rakete kompleksa Grom ukrajinske proizvodnje.“ Grom koristi balističke rakete.

London je prekjuče saopštio da je u Ukrajinu već prebacio rakete Storm Shadow. Nadogradnja ukrajinskih bombardera za njih počela je još u jesen 2022. Čak i postoje glasine da je Poljska uspešno integrisala Storm Shadow u ukrajinski Suhoj Su-24M.

Neposredno pre eksplozija u blizini preduzeća Poli-Pak u Lugansku, stanovnici naselja Družkivka, koje kontroliše AFU, prijavili su zvuk aviona i lansiranja raketa iznad naselja. Stoga je velika verovatnoća da su britanske krstareće rakete Storm Shadow pogodile prestonicu LNR.

Kao rezultat toga, rakete su pogodile „Fabriku mašina „100”, specijalizovanu za proizvodnju opreme za industriju elektronske tehnike i pogon za proizvodnju polimera Poli-Pak u Lugansku.

Izbio je požar. Pričinjena je značajna šteta, ali za sada nema informacija o žrtvama.

GROM-2 kompleks u Kijevu 2018 godine
GROM-2 kompleks u Kijevu 2018 godine

Pre mesec dana, portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je u svom redovnom obraćanju da su snage ruske PVO prvi put oborile raketu novog ukrajinskog sistema ”Grom-2”.

Konceptualno, ”Grom-2” je analog ruskog ”Iskander-M” ili američkog ”MGM-140” ATACMS. Masa bojeve glave rakete je 480 kg, domet u izvoznoj verziji je do 300 km, u verziji za Oružane snage – 500 km.

Ukrajinske snage su navodno koristile i prethodno dobijene mamce za PVO

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave