NaslovnaNovostiKo se povukao iz Bahmuta?

Ko se povukao iz Bahmuta?

Nakon dugotrajne medijske (jednosmerne) komunikacije između Prigožina i ruskog Generalštaba, koja se pretvorila u tragikomediju, situacija oko Artjomovska (Bahmuta) se komplikuje.

No, nemoguće je, u poplavi informacija sa obe strane, zaključiti šta se stvarno događa. Prema ruskim izvorima, Ukrajinci su na bahmutskom pravcu grupisali 112 bataljona odnosno 20.000 pripadnika regularne vojske i 10.000 pripadnika Teritorijalne odbrane.

Ovde je uskladišten veliki broj dronova a prebačeni su i raketni sistemi HIMARS M142  i  taktički sistemi 9К79-1 ”Točka-U”. Od ukrajinskih jedinica, poznato je da ovde dejstvuju: 

3. posebna jurišna brigada (3-я окрема штурмова бригада, do 36. januara odred snaga specijalne namene AZOV);

3 jurisna brigada bivsi azov
3 jurisna brigada bivši Azov

109. brdski jurišni bataljon (109-й окремий гірсько-штурмовий батальйон) 10. brdske jurišne brigade ”Edelvajs” (10-та окрема гірсько-штурмова бригада ”Едельвейс”);

45. posebna artiljerijska brigada (45 окрема артилерійська бригада);

vazdušno-izviđačka grupa 132. posebnog izviđačkog bataljona desantno-jurišnih snaga (132-й окремий розвідувальний батальйон);

92. posebna mehanizovana brigada (92-га окрема механізована бригада) –  četa za borbu protiv dronova BpAK ”Ahiles” i grupa vazdušnog izviđanja “Šifra 9.2” .

Problem za ruske snage nastao je napadom OSU na bokove snaga koje su se borile u Artjomovsku (Bahmutu).  Prema tvrdnjama GŠ OSU, Ukrajinci su poseli prostoriju u dubini od 2 km istočno od Kleščejevke, koju je 10. maja napustila ruska 72. posebna motostreljačka brigada.

Sutradan, 11. maja, sa severozapada od Kleščejevke i jugozapada od Ivanovskog (3,5 km površine) povukli su se i delovi 4. i 374. motostreljačke brigade. U isto vreme, ruski 9. motostreljački puk je u rejonu Bogdanovke napustio šumski pojas i utvrđeno područje širine 650 i dubine 600 metara i povukao se u severnom pravcu. Time je za OSU ponovo otvoren put za snabdevanje Časov Jar – Bahmut a jedinice ČVK ”Vagner” koje se bore u samom gradu našle su se u klještima!

No, ubrzo se pojavila vest da su Prigožinovi borci do 17 časova povratili izgubljene teritorije a da je pitanje  sata kada će pasti poslednje ukrajinsko uporište u samom Bahmutu! Do potpunog oslobođenja/zauzimanja grada preostalo je još ne više od 600 metara. Borbe se vode u nekoliko kvartova, uključujući privatni sektor i tzv. ”Avionski” (Самолёт) prostor, odakle idu putevi za Časov Jar i Konstantinovku.

Ukoliko je deo ovih izveštaja tačan, postavlja se pitanje kvaliteta ruskih jedinica koje su se povukle.

Prema portalu ”Хартыя ‘97%”, 9. motostreljački puk (9–й мотострелковой полк, 9 мсп, v.p. 88.771) 18. gardijske Instenburgske divizije Obalne odbrane VMF iz Sovjetska, navodno je još 29. marta 2022. godine ”odbio da ide na front”. To bi ukazivalo da ova trupa svakako nije bila pouzdana u tom stepenu da joj se poveri osiguravanje bokova.

Četvrta posebna motostreljačka brigada (4-я отдельная мотострелковая бригада,  4. омсб) se do 1. januara 2023. nalazila u sastavu Narodone milicije Luganske NR. Nakon toga, detaširana je u sastav 2. gardijskog Lugansko-Severnodonjeckog armijskog korpusa. 

374. posebna motostreljačka brigada (374 омсб) je novoformirana jedinica nakon mobilizacije u septembru 2022. godine. Delovi ove brigade i 4. omsb takođe su napustili položaje severozapadno od Kleščejevke (Клещеевкa).

O 72. posebnoj motostreljačkoj brigadi (72 отдельнaя мотострелковaя бригадa, 72 omsbr) vladaju kontraverze. Ruski zvanični mediji ne daju nikakve podatke. Prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), brigada je formirana u leto 2022. od mobilisanih vojnika i dobrovaljaca u Penzi i Penzenskoj oblasti. Ovo je, navodno, potvrdio i gubernator oblasti, Oljeg Meljničenko (Олег Мельниченко).

S druge strane, postoje izvori da je 72. omsbr formirana krajem jula 2022. godine u Tockom, Orenburška oblast, te da je ušla u sastav 3. armijskog korpusa. Treći korpus je, navodno, kompletiran u leto iste godine od regionalnih dobrovoljačkih bataljona u Mulinu, Nižegorodska oblast.

U nedostatku oficijelnih vesti, na mrežama se samo grubo spekuliše o ukrajinskom prodoru. Pretpostavlja se da su za napad birali područja na kojima su bile stacionirane nedovoljno obučene i opremljene  ruske trupe, a sa ciljem opkoljavanja Bahmuta.

O ovakvom planu više puta je govorio i šef ČVK “Vagner”. Inače, na mrežama se najavljuju  prodori Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Berhovke i Jagodnog. Osim toga, manji delovi OSU su uz pomoć oklopnih vozila ostvarili i proboj u rejonu Soledara. Sve ovo upućuje na zaključak da je Kijev navodno već započeo toliko obećavanu kontraofanzivu. Po svemu sudeći, Ukrajinci  će početi da pojačavaju pritisak i na jugu, u rejonu Orehova i  Guljaj Polja. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave