NaslovnaNovostiSAD: Prvi tenkovi Abrams stižu u Ukrajinu početkom jeseni

SAD: Prvi tenkovi Abrams stižu u Ukrajinu početkom jeseni

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Ukrajina dobiti tenkove Abrams početkom jeseni i da bi do tada trebalo da budu završeni programi obuke ukrajinske vojske da njima upravlja.

„Činimo sve što je moguće da ubrzamo isporuku ovih tenkova. Prema našim prognozama, to će se desiti početkom jeseni. U međuvremenu sam premestio još tenkova na poligon da Ukrajinci počnu obuku. Kada se obuka završi, tenkovi će biti dostupni za upotrebu“, rekao je američki sekretar odbrane na saslušanju u Senatu u četvrtak.

Odgovarajući na pitanje republikanske senatorke Suzan Kolins, koja je pitala da li bi isporuka tenkova Abrams Ukrajini mogla da se ubrza, šef Pentagona je dodao da je tajming posledica činjenice da američka vojska ne samo da šalje ove tenkove u Ukrajinu i da ih obučava ukrajinsku vojsku da ih koristi, deluje, ali i stvara infrastrukturu koja će podržavati rad ovih tenkova, a koji su nova oprema za Ukrajince.

Američki predsednik Džo Bajden najavio je u januaru da će poslati 31 tenk kompanije General Dynamics Land Systems u Ukrajinu, što je odluka objavljena ubrzo nakon što je Nemačka dala zeleno svetlo evropskim državama da pošalju svoje tenkove Leopard u Ukrajinu.

„Kao što znate, ova oprema je potpuno drugačija, posebno zbog turbinskog motora i drugih prilično složenih sistema. Ipak, trudimo se da ovu opremu isporučimo Ukrajincima što je pre moguće. Definitivno će imati sve na raspolaganju do rane jeseni“, rekao je Ostin.

leopard 2 abrams m1
leopard 2 abrams m1

Lojd Ostin je krajem aprila rekao da su zemlje i države NATO-a u okviru „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine” isporučile Ukrajini više od 230 tenkova, više od 1.550 oklopnih vozila i druge opreme i municije za podršku više od devet novih oklopnih brigada, prenosi Glas Amerike.

Nakon sastanka u Ramštajnu, Ostin je rekao da će Sjedinjene Države uskoro početi da obučavaju ukrajinske trupe u Nemačkoj da upravljaju američkim tenkovima Abrams.

Proteklih dana ukrajinski zvaničnici su pokušali da smanje očekivanja o rezultatima kontraofanzive najavljene ovog proleća.

Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe nije izuzetak, a zvaničnik je rekao da ovo ipak neće biti odlučujuća bitka. dok Američki tenkovi ukoliko se kontraofanziva uopšte dogodi do jeseni neće stiči na vreme.

Podsetimo, Sjedinjene Države su revidirale isporuku svojih tenkova Ukrajini. I pored toga što je Vašington prvobitno obećao da će Ukrajini dostaviti 31 tenk Abrams M1A2, ispostavilo se da SAD nisu navodno imale mogućnost da ova borbena vozila obezbede Ukrajini pre 2025. godine.

abrams
abrams

Takođe, tajna oprema biće uklonjena sa američkih tenkova M1 Abrams namenjenih za otpremu u Ukrajinu kako ne bi dospela u ruke ruskih specijalista.

Razlog duge isporuke je zato što se tenkovi modifikuju kako bi se uklonile tajne tehnologije koje bi mogle pasti u ruke ruskih snaga. Prema rečima američkih zvaničnika i vojnih stručnjaka, ovo je neophodna mera predostrožnosti u slučaju da Rusi zaplene jedan od tenkova i iskoriste ga za istraživanje, piše USA Today.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave