NaslovnaNovostiUkrajina ide u kontraofanzivu bez američkih tenkova M1 Abramsa

Ukrajina ide u kontraofanzivu bez američkih tenkova M1 Abramsa

Proteklih dana ukrajinski zvaničnici su pokušali da smanje očekivanja o rezultatima kontraofanzive najavljene ovog proleća. Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe nije izuzetak, a zvaničnik je rekao da ovo ipak neće biti odlučujuća bitka.

Kuleba smatra da će odlučujuća bitka biti ona u “kojoj će ulog biti potpun povratak kontrole nad svim ukrajinskim teritorijama”. Stoga vidimo da Kuleba najavljuje da će biti onoliko kontraofanziva koliko je potrebno za ovaj cilj.

zelenski
zelenski

Šef ukrajinske diplomatije je naveo da se ne može dozvoliti da rat postane zamrznut, jer u takvoj situaciji među Ukrajincima, a posebno ukrajinskim vojnim osobljem, više neće biti poverenja u vlast a ni motivacije za učešće u borbi.

Ranije je ministar odbrane Ukrajine Reznikov rekao da je priprema kontraofanzive završena i da se čeka samo povoljno vreme i odluka vojnog vrha, a što je još bitnije potvrda o spremnosti stiže i od vrhovnog komandanta snaga Sjedinjenih Država u Evropi, generala Kristofera Kavolija. 

Iako je javno tvrdio da su šanse za uspešno sprovođenje kontraofanzive tim veće što je „neprijatelj više u mraku” u vezi sa pripremama operacije, Reznikov je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izneo niz informacija o pripremi armije ukrajinske za ovu etapu.

Ministar je naveo da su glavni aspekti od kojih je zavisila organizacija operacije obezbeđenje vojne borbene opreme i završetak obuke ukrajinskog vojnog osoblja.

Što se tiče borbene oklopne tehnike koja će učestvovati u operacijama, ona će biti bazirana na tenkovima Leopard 2 i Čelendžer. Prema rečima ukrajinskog ministra, Leopard 1 će stići “nešto kasnije”, a M1 Abrams “možda uopšte neće imati vremena da učestvuje u kontraofanzivi jer je planirano da bude isporučen najranije krajem leta, iako je obuka posada je već počela.

Prvo je Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da nema smisla koristiti američke tenkove Abrams u Ukrajini, u izjavi za CNN. Da bi nakon toga, Sjedinjene Države su revidirale isporuku svojih tenkova Ukrajini.

Među oklopnim transporterima i borbenim vozilima pešadije koji će učestvovati u ukrajinskoj kontraofanzivi, Reznikov je naveo M2 Bredli, Strajker, Marder i CV90.

Takođe, u kontekstu kontraofanzive, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je razvoj mehanizma za slanje na liniju fronta borbeno sposobnih oficira koji trenutno rade u Teritorijalnim regrutnim centrima.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
Challenger 2, M1A2 Abrams, Leopard 2. Abrams koji će tek nakon leta stići Ukrajinu, nije ovaj, već stari model M1

Reznikov je potvrdio informaciju da će na njihovo mesto biti dovedeni ranjenici povučeni sa fronta, koji znaju da rukovode mobilizacionim aktivnostima. Dakle očigledan je nedostatak ljudstva.

Sa druge strane, ruske tenkovske posade se spremaju da dočekaju nemačke tenkove, posade T-90M „Proboj“ još prošlog meseca najavile su da proučavaju slabe tačke budućeg neprijatelja i usavršavaju veštine upravljanja vojnim vozilima.

Takođe, RF je saopštila da zvanično ima u Ukrajini i “specijalno obučene jedinice za uništavanje tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2”

1 KOMENTAR

  1. Далеко ће стићи без тенкова а са њима још даље. Битно је да догурају до пољске

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave