NaslovnaNovostiSAD General Kristofer Kavoli ocenio stepen spremnosti Ukrajine za ofanzivu

SAD General Kristofer Kavoli ocenio stepen spremnosti Ukrajine za ofanzivu

Ukrajina je u „dobroj poziciji“ da pokrene kontraofanzivu, izjavio je vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi i komandant snaga Sjedinjenih Država u Evropi, general Kristofer Kavoli.

Tokom saslušanja Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD 26. aprila, general Kristofer Kavoli je izneo svoju ocenu spremnosti Ukrajine za kontraofanzivu.

General je rekao: „Prema planiranju koje sam vrlo pažljivo radio sa njima, Ukrajinci su u dobroj poziciji. Imaju neke slabosti o kojima radije ne govorim javno“.

Kavoli je, međutim, dodao da je uveren: ukrajinske oružane snage će moći da proizvedu „iznenađenje” za ruske okupacione snage.

ukrajinski vojnik sprema se da puca iz mitraljeza u zemunici na liniji fronta u selu njujork donjecka oblast kredit libkosap
ukrajinski vojnik sprema se da puca iz mitraljeza u zemunici na liniji fronta u selu njujork donjecka oblast kredit libkosap

Treba napomenuti da je planiranje vojne ofanzive veoma složen i dugotrajan proces koji uzima u obzir mnoge pokazatelje.

Međutim upravo je ovaj pristup omogućio pokretanje “blistave ofanzive u pravcu Kupijanska u jesen 2022”. To takođe ukazuje na direktnu pomoć SAD Ukrajini u vidu preporuka zasnovanih na rezultatima naučnog crtanja borbenih opcija.

Kopnene snage Rusije danas su veće nego što su bile na početku invazije

Zanimljivo, Kavoli je tokom izveštaja potvrdio da se 98 odsto naoružanja obećanog za kontraofanzivu već nalazi u Ukrajini i da postoji „apsolutno uverenje“ da će svo neophodno naoružanje biti isporučeno „na vreme“.

Istovremeno, Kavoli je naveo da su ruske kopnene snage danas veće nego što su bile na početku invazije, i pored kako on tvrdi “velikih gubitaka”. Pored toga, kaže, Rusija ima „još resursa“, uključujući „još 1.000 borbenih aviona i bombardera“. Takođe i podmorničke snage, koje Rusi u poslednje vreme koriste „aktivnije nego što smo videli poslednjih godina“.

ruski vojnici
ruski vojnici

General Kavoli ima redovne telefonske konsultacije sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine, generalom Zalužnijem. Strane će produbiti svoj dijalog i aktivnu saradnju, uključujući razmenu informacija.

“Ovaj pristup nam omogućava da efikasno procenimo situaciju i izvučemo odgovarajuće zaključke. Razumevanje akcija Rusa je ono što omogućava sve neverovatne stvari koje ukrajinske oružane snage rade na bojnom polju”, dodao je SAD general.

General Kavoli ukratko

Kristofer Džerard Kavoli je general armije Sjedinjenih Država, komandant Evropske komande Sjedinjenih Država od 1. jula 2022. i vrhovni komandant njima savezničkih snaga u Evropi od 4. jula 2022.

Prethodno je služio kao komandant armije Sjedinjenih Država u Evropi i Africi od oktobra 2020. do juna 2022., a pre toga kao komandant armije SAD u Evropi od januara 2018. do septembra 2020. Prva prava iskustva mu počinju u Bosni a nakon toga se dokazao u Avganistanu.

general cavoli
general cavoli

Ušao je u program ruskog službenika za inostranstvo 1995. godine, a diplomirao je na Univerzitetu Jejl sa magistriranjem ruskih i istočnoevropskih studija 1997. godine.

Kao potpukovnik, Kavoli je sukcesivno služio kao direktor za Rusiju u Direkciji za strateške planove i politiku zajedničkog štaba od 2001. godine, kao zamenik izvršnog pomoćnika predsednika Združenog načelnika štabova od 2003. i postao je viši saradnik na Univerzitetu nacionalne odbrane 2004. godine

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave