NaslovnaNovostiBela kuća nazvala beskorisnim tenkove Abrams u Ukrajini

Bela kuća nazvala beskorisnim tenkove Abrams u Ukrajini

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da nema smisla koristiti američke tenkove Abrams u Ukrajini, u izjavi za CNN.

Salivan je naglasio da SAD smatraju tenkove Abrams beskorisnim u Ukrajini. „Predsednik Džo Bajden je čuo od vojske da tenkovi Abrams nemaju smisla za ove borbe. Ukrajincima trebaju tenkovi Leopard“, naglasio je on.

Predstavnik Bele kuće naveo je razlog za prebacivanje Abramsa u Ukrajinu i podsetio da je ova odluka bila uslov da Nemačka pošalje svoju opremu.

Ako pratimo hronologiju događaja, otkrićemo da Vašington nikada nije želeo da pošalje u Ukrajinu tenkove američke proizvodnje Abrams. Odluka za 31 tenk Abrams za Kijev bila je deo sporazuma između Nemačke i SAD.

Pod ozbiljnim političkim pritiskom (naredbom) saveznika iz SAD, nemački kancelar Olaf Šolc pristao je na reeksport Leoparda u Ukrajinu. Uslov je bio da Vašington učini isto tako što će poslati Abramsa.

Nemačka je slepo prihvatila, da bi jasno garantovala javnu podršku, uslove za Leoparda i Abramsa, bez dogovora oko uslova, koridora, logistike i pre svega: kada i kako će Abrams stići u Ukrajinu.

Očekuje se da će Berlin u narednim mesecima biti pod još većim pritiskom. Uskoro će Nemci shvatiti da se njihovi Leopardi bore u Ukrajini, pobeđuju ili uništeni, ali sami, neće biti Abramsa.

Vašington ne želi da vidi slike uništenog Abramsa sa bojišta Ukrajine. Poslednji sati su upravo to pokazali – zvanični Vašington je najavio da bi isporuka Abramsa Ukrajini mogla da potraje više od 12 meseci. Pre samo dve nedelje Vašington je tvrdio da će do kraja godine Kijev dobiti ono što je obećano. Od danas je rok produžen preko ovih 12 meseci.

Vašington se sprema da reši ozbiljan problem – koji tenkovi Abrams i gde da ih pošalju u Ukrajinu. U kontekstu savremenog ratovanja, ova tvrdnja je toliko neozbiljna da se čovek zapita koliko je teško Pentagonu da za samo mesec dana odluči koji tačno 31 tenk da pošalje. U pitanju je tenk 31, a ne 300.

IzvorCNN

4 KOMENTARA

  1. Što bi se genocidne zverske države sramotile sa svojim odpadom od tenkova. Oni u holivudu lepo izgledaju ko filmske zvezde uz dobru šminku, a iznutra krševi. Znamo po F35, drugima te kante trpaju, a oni odustali od bacanja novca. Treba sramotiti tuđu tehniku.

  2. Naravno..vezi konja gde ti aga kaze..sluga je sluga…ksdi ih Rusi polupaju i te slike obidju svijet, trziste za te leoparde pada…ostaju “neunistivi” americki tenkovi kao apologeta🤣🤣🤣🤣…skoro mi mlad nijemac, skolovan i razuman rece “Dragan, mi smo postali narod bez muda”…

  3. Naravno da ih neće dati. Tamo bi se zaglibili u blato, zaglavili na mostovima, pali u ruke Rusima a možda bi ih neki Ukrajinac i preprodao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave