NaslovnaNovostiUkrajina će od SAD dobiti tenkove Abrams M1A1 umesto Abrams M1A2

Ukrajina će od SAD dobiti tenkove Abrams M1A1 umesto Abrams M1A2

Sjedinjene Države su revidirale isporuku svojih tenkova Ukrajini.

I pored toga što je Vašington prvobitno obećao da će Ukrajini dostaviti 31 tenk Abrams M1A2, ispostavilo se da SAD nisu navodno imale mogućnost da ova borbena vozila obezbede Ukrajini pre 2025. godine.

M1A1 na vežbi gađanja

U tom kontekstu, Sjedinjene Države su revidovale snabdevanje tenkova i odlučile da u Ukrajinu pošalju tenkove Abrams M1A1, koji bi trebalo da se pojave u Oružanim snagama Ukrajine pre kraja jeseni 2023. godine, međutim, ovi tenkovi su zastareli i ne samo pouzdani.

„Da bi brže poslao tenkove Abrams u Ukrajinu, Pentagon je odlučio da obezbedi stariju verziju – Abrams M1A1. Prvobitni plan predviđao je proizvodnju i isporuku 31 tenka verzije M1A2 za oko 1-2 godine.

S tim u vezi, odlučeno je da se pošalje starija verzija M1A1, koja bi se mogla uzeti iz vojnih zaliha“, kažu izvori.

Istovremeno, ostaje nepoznato da li će se i ubuduće nastaviti isporuka tenkova Abrams M1A2 Ukrajini, pošto nema zvaničnih izveštaja ili obaveštenja o otkazivanju ovih isporuka.

Procenjuje se da su tenkovi Abrams M1A1 uporedivi sa tenkovima T-90A i nemaju dovoljnu zaštitu od savremenih ATGM-ova.

U međuvremenu izašla su uputstva kako ‘uništiti’ Abrams. Rusi su izbacili video uputstvo o suprotstvaljanju američkom glavnom borbenom tenku.

Takođe Rusi podsećaju da se tenkovi Abrams nisu dobro pokazali tokom rata u Iraku, jer su ih lako uništavali bacačima granata sovjetske proizvodnje.

1 KOMENTAR

  1. U gradskim borbama npr.Faludža,najveća opasnost za tenkove Abrams su bili ručni bacači RPG-7(mina PG-7VR)i raketni bacači RPG-29 Vampir!Oba su imala probojnost od oko 750mm homogenog čelika a i korištene su starije vrste mina od PG-7V(300mm probojnosti)do PG-7VL(500mm probojnosti),sa kojima se dejstvovalo po krovnom i motornom dijelu.A tu su naravno bile i mnoge improvizovane mine i eksplozivi(ukopani,od više stotina kg,čak i do tone).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave