NaslovnaNovostiKako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo o američkom glavnom borbenom tenku

Kako ‘uništiti’ Abrams? Rusi izbacili video uputstvo o američkom glavnom borbenom tenku

U zanimljivom videu koji se pojavio na mreži detaljno se opisuje kako se onesposobljavaju Abrams tenkovi, koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini.

Telegram kanal po imenu “Rybar” objavio je videozapis o ranjivosti tenka Abrams, koji se inače smatra vrlo otpornom ratnom mašinom. Video dolazi mesec dana nakon što su SAD najavili da će to naoružati Kijev sa oko 31 jedinice M1A2 Abrams.

U videu se nabrajaju sposobnosti tenka, naglašavajući da je Abrams jedan od najmoćnijih NATO tenkova, bez obzira koja verzija je u pitanju. “Moćan oklop, aktivni sistem zaštite i drugi dodatci tenka ga čine veoma otpotnim u borbi.

Uskoro, međutim, ton se menja, a u videu se tvrdi da “Abrams nije nepobediva mašina” i može se onesposobiti kao “bilo koje drugi tenk”.

Nadovezujući se na to, video daje detalje o probojnim i najranjivijim mestima tenka a sam video postaje vodič za uništavanje moćnog vozila.

Prema snimku, najteže je poraziti „čeonu izbočinu“ tenka Abrams. Nasuprot tome, procenjuje krov kupole kao najranjiviju tačku napada.

Na snimku se navodi da napadači mogu da oštete optiku i sisteme za posmatranje i komunikaciju na krovu kupole pucanjem iz mitraljeza velikog kalibra i bacača granata.

M1A2 Abrams MBT
M1A2 Abrams MBT

Međutim, sva druga mesta su visoko zaštićena kombinovanim oklopom i trebaće im najnaprednije protivtenkovsko oružje za napad.

Dodaje se da, ako su dostupni, mitraljezi i bacači granata mogu pogoditi rezervoare goriva ili lokacije vozača i drugih članova posade u kupoli.

Još jedna tačka ranjivosti navedena u video snimku su bočne strane tenka Abrams. Kaže se da je Abrams lakše pogoditi sa boka i naglašava da svi tenkovi imaju „gusenice“, što ih obično čini ranjivim i nepokretnim. Upozorava da, iako to neće eliminisati borbenu efikasnost tenka, učiniće ga nepokretnim.

Posle prednje i bočne strane dolazi zadnji deo tenka, koji video naziva „najranjiviji deo“. Prema snimku, prioritetne mete moraju da budu motor i municija. Kaže da ako se koriste zapaljive smeše, najbolje rešenje bi bilo da se napadne odeljak menjača motora odozgo.

abrams oklop
abrams oklop

Pored navođenja tačaka na koje napadač treba da cilja, video takođe opisuje oružje koje bi bilo najefikasnije u uspešnom onesposobljavanju ili uništavanju tenka Abrams. U tom cilju, zalaže se za upotrebu drona koji bi mogao da napadne odeljak za prenos motora odozgo.

Iako je tenk u celini dobro oklopljen, optika i komunikaciona oprema na vrhu kupole tenka mogu se brzo onesposobiti ručnim granatama, dok se motor i municija mogu uništiti sa prikladnim oružjem.

Video se završava zaključkom: „Abrams se s pravom smatra jednim od najbolje zaštićenih vozila, ali iskustvo ratova u Persijskom zalivu srušilo je mit o njegovoj superiornosti. Brojne fotografije zapaljenog Abramsa još jednom su potvrdile da svaki tenk može biti uništen, a američki nikako nije izuzetak. Glavna stvar je da ostanete hladni i upotrebite neophodna sredstva za uništavanje.”

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Važno je napomenuti da iako se telegram kanali i ruske trupe već spremaju da unište Abramsa, ovi američki glavni borbeni tenkovi vrlo verovatno neće ugledati svetlo u borbi u doglednoj budućnosti, bar ne ove godine.

1 KOMENTAR

  1. Sa ovom probojnošću novih PT raketa,samo čelo kupole verzija sa DU oklopom je zaštićeno(i u većoj mjeri čeoni dio tijela),osim blende oko topa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave